Vizier op volleybal

 

FC Porto maatje te groot voor Apollo 8.

VoV, 23-11-2022. 5:50 uur. Voor de eerste wedstrijd van Apollo 8 in het Europese Challenge Cup toernooi in dit seizoen was de ploeg uit Borne afgereisd naar Porto, waar het FC Porto als tegenstander had. De Portugese club werd afgelopen seizoen kampioen en staat in dit seizoen na 10 wedstrijden op een gedeelde tweede plaats met 24 punten.

Bij FC Porto zijn de midspeelster Tia Jimerson, de diagonaal Renata Colombo en de passer/ loper Kyra Holt veel scorende aanvalsters. In de selectie zitten o.a. een paar Amerikaanse en Braziliaanse speelsters. En verder ook speelsters uit Tsjechië en Kroatië. Het is een zeer ervaren ploeg, waarin bijvoorbeeld de Braziliaanse diagonaal Renata Colombo met 41 jaar de oudste is. Een mooie uitdaging dus voor Apollo om er met hun jonge ploeg een goed resultaat te behalen, en dat voor de thuiswedstrijd op 30 november mee naar Borne te nemen.

De ploeg van het trainersduo Thijs en Bart Oosting slaagde er echter niet in om dit te realiseren, de uitdaging blijft staan voor de thuiswedstrijd na de 3-0 nederlaag via de setstanden 25-20, 25-17 en 25-18. Dan moet minimaal in vier sets gewonnen worden om een golden set af te dwingen.

Apollo kwam prima uit de startblokken en leek totaal niet geïmponeerd van hetgeen er aan de andere kant van het net stond. Rianne Vos sloeg haar team naar 2-4 en toen de thuisploeg gelijk had getrokken maakten Jette Kuipers en Jorieke Bodde van 8-8 een 8-10 tussenstand. Kyra Holt scoorde de Portugese side out punten tot aan 10-12.

Vervolgens ging de Bornse ploeg drie keer achter elkaar in de fout en gaf Porto een 13-12 voorsprong, die door o.a. twee aces van Klara Vyklicka en een vierde kadootje van Apollo werd uitgebouwd naar 17-13. Porto wist het verschil van drie à vier punten vast te houden, bij 22-18 haalde Thijs Oosting de ploeg naar de zijlijn. Met een tipballetje scoorde Marije ten Brinke de 23-19, een Portugese netfout maakte 24-20, waarna Colombo het laatste punt op het scorebord sloeg voor de 25-20 setstand.

In de eigen score had Porto te veel voordeel (19 om 11) om met de foutenlasten (9 om 6) in de problemen te komen.

Na de 4-3 tussenstand in de tweede set serveerde Klara Vyklicka Porto naar 8-3, met als achtste punt een ace van haar. Apollo ging de time out in en kon na de pauze via Rianne Vos de serie stoppen (8-4). Vanaf linksvoor kende Jette Kuipers met vier punten (10-5, 10-6, 12-7 en 13-8) een productieve periode, echter gaf Apollo in die fase en daarna tot aan 17-9 gewoon te veel punten weg om de spanning erin te houden.  Het verschil liep op tot tien punten bij 22-12 en 23-13. De serveserie van Jette Kuipers naar 23-17 noopte Porto de time out in te gaan. Haar foutserve na die pauze zette de thuisploeg op setpoint dat door opnieuw Colombo werd verzilverd voor de 2-0 setstand.

Apollo 8 scoorde in deze set 11 keer voor Porto en kreeg 5 punten daarvoor retour. Dus was de eigen score 14 om 12 punten.

Apollo kon in de derde set via scores van Jorieke Bodde, Carlijn Koebrugge en Lotte van der Horst tot 9-6 redelijk in het spoor van Porto blijven. Met twee kill-blocks op rij maakten ze 9-8, de Portugese foutserve leverde de side out treffer voor 10-9 op. Na de side out en het breakpoint via de score van Kyra Holt bij Apollo in de brievenbus werd het verschil drie punten (12-9) en even later vier bij 16-12, waarop Apollo 8 de time out inging.

Marije ten Brinke bracht het verschil terug tot twee punten bij 17-15, de omloopbal van Tia Jimerson , de aanvallende fout van Apollo en de rake klap van Kyra Holt na een lange rally maakten het verschil naar 20-15, waarop Apollo 8 de tweede time out opnam. Zonder succes, na 21-16 gaf de Bornse ploeg drie kadootjes weg (24-18) en verzilverde Porto het matchpoint op die stand bij eerste gelegenheid.

Aanvallend scoorde Porto 7 punten meer (38 om 31), blokkerend hadden ze één puntje voordeel (5 om 4) en serverend maakten ze vier aces meer (6 om 2). Hetgeen de eigen score bracht op 49 om 37 punten. Waaruit een foutenlast van 18 om 26 volgt. Jorieke Bodde was met 10 punten de meest scorende speelster bij Apollo 8, dan volgden Jette Kuipers en Marije ten Brinke met ieder 8 treffers, Rianne Vos kwam uit op 5, Lotte van der Horst op 3, Charlotte Haar op 2 en Carlijn Koebrugge op 1.

Volgende week woensdag is de return in de Veste in Borne. Zoals gezegd moet er dan met 3-0 of 3-1 worden gewonnen om een golden set af te dwingen. FC Porto heeft aan twee setjes genoeg om in het toernooi te blijven.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy van ’t Rood en Apollo 8.