Dynamo onderuit, zeges andere top 5 teams

VoV, 23-12-2018. 7:15 uur.  Draisma Dynamo heeft na het verre Europese uitstapje naar de Azoren (3-0 verlies) ook dichter bij huis in eigen land een nederlaag geleden. Bij vv Zaanstad gingen ze met 3-2 onderuit.

De andere teams in de top 5 wonnen hun wedstrijden zonder setverlies.  TTP stuurde Advisie / SSS met 25-12, 25-22 en 25-23 naar huis terug, Abiant Lycurgus nam een 11-25, 18-25 en nogmaals 18-25 zege mee vanuit Zwolle, Sliedrecht Sport gaf VoCASA met 25-19, 25-12 en 25-20 het nakijken en Orion hield in de laatste wedstrijd van dit jaar middels 25-19 en twee keer 25-18 tegen SV Land Taurus de punten in Doetinchem.

De stand is nu: Lycurgus 11-30, Sliedrecht Sport 12-29, TTP 12-26, Orion 12-26, Dynamo 13-25, Taurus 13-12, VoCASA 13-12, Zaanstad 12-11, SSS 13-9 en Zwolle 13-6.

VV Zaanstad deed met de 3-2 zege tegen Draisma Dynamo hele goede zaken in de stand. Met een wedstrijd minder hebben ze één puntje achterstand op een plaats in de kampioenspoule. Omdat Dynamo een klapband had onderweg werd er wat later begonnen, hetgeen Zaanstad wellicht inspireerde om er een klapper van te maken. Mede daarvoor verantwoordelijk was Daniel Hoonhout die in de wedstrijd meer dan een hele set bij elkaar serveerde (32 serves)

Hij zette Zaanstad in set één op het winnend (25-18) spoor, Dynamo had het antwoord paraat met 17-25, maar moest na de derde set (25-17) voor de tweede keer in de achtervolging. Het lukte om via 21-25 een beslissende vijfde doorgang af te dwingen. Maar daarin werden ze met 15-9 afgetroefd. Nico Manenschijn van Dynamo werd met 22 punten topscorer, bij Zaanstad waren Kjeld Broekema (18) en Lars de Boer (17) de productiefste spelers.

Coniche Topvolleybal Zwolle had tegen Abiant Lycurgus geen kans om met een positeif resultaat af te sluiten. Wel keek de thuisploeg met een tevreden gevoel terug op de wedstridj, die in het teken van Tobias Sybesma en zijn Foundation stond, de jonge Zwolle en volleybalfan die in juli van dit jaar overleed aan de gevolgen van hersenstamkanker. Het zorgde voor vee publieke belangstelling en een goede sfeer.

Eredivisiekoploper en landskampioen Lycurgus was gewoon een paar maatjes te groot voor de hekkensluiter. Zwolle ging me duidelijke cijfers ten onder, kwam zelfs niet tot aan de twintig punten.

Ook niet tot de twintig punten in een van de drie verloren sets kwam SV Land Taurus bij Achterhoek Orion, In set één konden ze tot 20-17 redelijk in het spoor blijven, daarna sloeg Orion zich naar een ruime zege. In set twee was het echte verschil al bij 16-8 gemaakte en zowel deze set als de volgende sloten de Doetinchemmers af met zeven punten voorsprong bij de eindstreep.

Sliedrecht Sport moest VoCASA in de derde set 20 punten toestaan, daarvoor kwamen de bezoekers uit Nijmegen niet tot aan dat aantal. De overmacht van de thuisploeg op alle onderdelen was indrukwekkend, vooral de 46 om 21 aanvallende scores en de 9 m 2 blokpunten. Oppermachtig aan het net en beter vanaf de opslaglijn. Met een totale eigen score van 61 om 27 toonde de thuisploeg eens te meer aan dat er maar één de baas is in de Basis, een enkele uitzondering daargelaten.

De top 3 op de topscorerslijst van dit duel zijn allemaal Sliedrecht spelers. Yorick de Groot (15), Gerard Baan (13) en Bart Yark (12)  staan er voor en Michael Leeuwe (Sliedrecht) en Bas van Bemmelen (VoCASA) die beiden 8 keer scoorden.

TTP kwam na een sterk begin (25-12) in de tweede en derde set minder makkelijk aan de setzeges. Met slechts een paar punten verschil werd de winst met 3-0 binnengehaald.  Opnieuw was Martijn Brilhuis met 15 treffers de meest succesvolle speler binnen de lijnen. Bij SSS kwam Peyton Shirman tot 12 scores. TTP won het in totalen aanvallend (39 / 34) en serverend (5/3) terwijl de teams evenveel blokpunten (6/6) maakten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart en Tjerk Laan (Zaanstad vs Dynamo)