Supersnelle zeges Set-Up ’65 en Sliedrecht

VoV, 23-12-2018. 7:07 uur. Een viertal teams was op de laatste speeldag van het oude jaar in de Eredivisie dames snel klaar en konden mooi vlot aan de kerstvakantie beginnen. Vier ploegen sloten 2018 af met een vijfsetter en daar duurde het dus langer dan het er in eerste instantie uitzag en twee maakten er niet de verwachte snelle zege in drie sets van, maar hadden vier sets nodig om de winnaar te bepalen.

Springendal Set – Up ’65 veegde in de Schalm de vloer aan met Dros – Alterno. De gasten hadden geen schijn van kans en gingen drie keer kopje onder door de geweldige servedruk van de thuisploeg, dat tot uiting kwam in 17 aces en 5 ‘dankjewel’ scores uit een overpass uit de opslag.

Na 5-5 in de openingsset serveerde Carmen Oude Luttikhuis naar 13-6, Merle Baasdam naar 18-7 en Daphne Giesselink naar 24-10, waarop Marianne het Lam – Scholten de set afmaakte. Met een alsmaar scorende Carmen Oude Luttikhuis maakte Marianne het Lam – Scholten na de 6-2 tussenstand in de tweede set er 12-3 van, na 15-5 volgden vijf aces van Merle Baasdam en nog wat punten van Ilse Oude Luttikhuis voor de 24-6 stand op setpoint. Alterno maakte het laatste puntje van de set (voor Set-Up).

Schrikbarend detail! Alterno maakte in de tweede set precies één aanvallend punt en twee blokpunten en was meer tijd bezig met de ballen na de ketsers ophalen dan met volleyballen. Gelukkig was de derde set wat beter en konden ze zich nog enigermate herstellen. Na de 9-5 en 15-8 was het al snel duidelijk dat het ook nu qua score niet over zou houden. Via 21-12 haalde Set-Up met 25-15 de 3-0 winst binnen.

Eigen scores:  58 / 18 met 17 om 2 aces, 7 om 2 blokpunten en 34 om 14 aanvallende punten. Merle Baasdam maakte er 13 en Carmen Oude Luttikhuis 11.

Sliedrecht Sport was in drie sets snel klaar met Apollo 8. In de openingsset kwamen de gasten van een 8-4 achterstand terug naar 10-9 en verloren vervolgens de aansluiting. Na de 14-9, 18-12 en 21-14 werd met 25-15 verloren. In set 2 deed Apollo tot aan 16-16 goed mee, stond bij 5-7 en 13-15 enkele punten voor. Na de 16-16 hadden ze geen antwoord op het sterke slotoffensief van Sliedrecht, dat hen via 21-16 de 25-18 winst bracht. In de derde set was het gaatje bij 10-7 geslagen en bouwde de thuisploeg het uit naar 13-7 en 15-9. Met 25-15 wonnen ze.

Eigen Scores 56/35 met 11 om 2 aces, 5 om 4 blokpunten en 40 om 29 aanvallende punten. Bij Sliedrecht scoorden Carlijn Ghijssen – Jans en Jolijn de Haan 10 keer, Esther Huls van Apollo kwam tot hetzelfde aantal. Christie Wolt en Juliët Huisman, beiden uit Weerselo dachten we, scoorden 9 keer. Christie voor Sliedrecht, Juliët voor Apollo.

VC Sneek vs Pharmafilter US was ook een duel dat eigenlijk gezien de stand op de ranglijst en de seizoenshistorie snel klaar had moeten zijn. maar daar wilde de ploeg uit de hoofdstad even niet aan meewerken. Na de 25-20 in de eerste set, knokten ze zich in de tweede bewonderenswaardig terug uit een ogenschijnlijk hopeloze achterstand. Bij 19-15, na de score van Sietske Osinga  leek, het de set wel gespeeld, US rechtte echter de rug en kwam terug na een 23-20 achterstand. Desiree Nouwen nam de 24-24 en 25-25 voor haar rekening, het US blokje maakte met 26-28 de winst perfect.  Daarmee was VC Sneek weer bij de les en met 25-17 (na 16-14, 21-15) en 25-18 (na 8-4, 16-13 en 21-14) werd de 3-1 zege binnengehaald.

Eigen scores: 68 / 47 met 11 om 0 (!) aces, 49 om 42 aanvallende punten en 8 om 5 blokpunten. Hester Jasper werd met 21 punten topscorer van de partij. Marly Bak maakte er 12 voor US.

Bij TTP vs Eurosped duurde het allemaal wat langer en wellicht was dat ook niet geheel volgens de verwachting van Eurosped zijde. Maar was het wel een beetje in de sfeer van een TTP reunie van voormalige en huidige speelsters van de talentenploeg. Er stonden er een heleboel binnen de lijnen. Thuis was Eurosped snel met de Talentenploeg klaar geweest en na de 15-25 (na 4-10, 8-17) in de eerste set leek dat nu ook weer te zullen lukken. Niets was echter minder waar. TTP pakte de 2de set met 25-22, na de 22-22 waren ze koelbloediger dan de gasten.

En vervolgens waren de teams gewoon aan elkaar gewaagd, de nummer voorlaatst en de nummer twee van boven. Eurosped had in de derde set het betere eindschot (23-25), maar werd in de vierde opnieuw verrast door de Talentenploeg. Met 25-21 dwongen ze de vijfde set af, die ze echter op het nippertje met 13-15 verloren.

Eigen scores: Totaal 68 om 60 met 14 om 14 aces, 45 om 35 aanvallende punten en 9 om 10 blokpunten. Rianne Vos (TTP) werd met 19 punten topscorer. Vera Mulder (Eurosped) maakte er 14, net als Annick Meijers van TTP.

Regio Zwolle Volleybal was de gulle gever van het puntenkado aan FAST, al hadden de dames uit Gennep / Sint Anthonis natuurlijk ook zelf wel het een en ander gedaan om dit kadootje in ontvangst te mogen nemen.

Zwolle knalde in de eerste twee sets met 25-13 (na 10-4, 14-7 en 21-11)  en 25-9  (na 8-3, 13-6 en 23-8) over de gasten heen, liet er werkelijk geen spaan van heel. En toen kreeg de wedstrijd voor beide teams een ander gezicht, een kerstkado gezicht.  Met 21-25 (na 8-9, 12-18 en 18-23) en 18-25 werd de tiebreak een feit en die won Zwolle met 13-15.

“Dit is waardeloos. Ik baal hier echt gigantisch van.” Zei trainer coach Wilfried Groothuis (foto boven) op Zwolle Sportief. Geheel volgens plan speelden we twee sets indrukwekkend goed volleybal, FAST ging daarna beter spelen, wij werden slordig op verschillende onderdelen. Wij hebben vandaag gewoon twee punten weggegeven”, aldus de zwaar teleurgestelde coach.

Eigen score: Totaal 70 om 60 met 11 om 6 aces, en 42 om 42 aanvallende punten. Blokkerend werd het 17 om 12. Julia Joosten werd met 15 punten topscorer, Annelien Alons en Saskia Hoekstra kwamen tot 14. Lisa Kersten en Joska Fransen van FAST hield de teller bij  ééntje minder op.

De stand in de Eredivisie dames is nu na 12 wedstrijden: Sliedrecht 35, Eurosped 30, Sneek 28, Zwolle 24, Set-Up 21, FAST 18,  Apollo 14, TTP 10, Alterno 10 en US 5.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart en Rudy van ’t Rood.