Vizier op volleybal

 

VoV weekend Top 10 (met weer veel meer)

VoV, 15-12-2018. 4:05 uur. De laatste van 2018. Met vuurwerk en geknal het kalenderjaar 2018 uit? We denken niet, laat de teams, die dit weekend nog in actie komen, maar voor het vuurwerk zorgen en laten de spelers / speelster met hun teams maar knallen. Zo hard dat ze door de geluidsbarrière gaan. Van tien vingers achter een toetenbord mag je dat knallen niet verwachten, we willen graag met alle tien blijven typen, dus geen vuurwerk en geen knallen vanaf hier! Maar met woorden dan?

Nou dat is toch niet gebruikelijk rond de Kerst en Oudjaar. Het is toch meer de tijd van lief zijn voor elkaar, gepaste humor, een vleugje sarcasme, maar dan met pretoogjes. Zo kan afscheid nemen pas leuk zijn. Tja, en humor hebben we niet en daarenboven hebben we een bloed hekel aan afscheid nemen. Zo veel gedoe. En in ’t volleybal komen we ook niet al te vaak en al te veel humor tegen. Erg serieus allemaal. Moet ook wel, want het gaat om punten. Om sportieve prestaties, om eer. Om wie er beter is.

Zeg nou eens eerlijk, wanneer hebt u nou voor het laatst nog een echte dijenkletser gehoord, met volleybal als onderwerp. Dus maar overgaan tot de orde van de dag. En dat is het (en meer) gedeelte van de Top 10.

Europese toernooien.  De CEV heeft deze week nog even flink de volleybaltrom geroerd. Het was allemaal volleybal wat de klok sloeg, vanaf dinsdag tot en met donderdag, in navolging van hoe het voetbal zo’n Europese week gestalte geeft. Op die dagen was er in de namiddag en avond volleybal, in alle drie toernooien.

In de Champions League moest de tweede ronde gespeeld worden en in de CEV Cup en de Challenge Cup werden de heenwedstrijden in de achtste finales dit jaar nog afgewerkt. Dus druk, druk, druk en de daarbij behorende druk. Zowel bij de dames als van de heren. En van Zuid naar Noord en West naar Oost verplaatsten zich 52 teams dwars door Europa om aan hun verplichtingen te voldoen en gezamenlijk hun bijdrage te leveren aan de CO2 uitstoot.

We besparen u de uitslagen, die zijn op een enkele uitzondering* na voor wat betreft de Nederlanders al voorbij gekomen. We vonden het wel interessant te weten hoe de 104 teams in de drie toernooien over Europa verdeeld waren.  In welke landen zitten de beste ploegen, of misschien inherent daaraan, waar is het meeste geld voor volleybal beschikbaar.

Van die 104 ploegen komen er uit Rusland, Italië en Turkije per land 10.  Frankrijk heeft nog 8 teams bij de beste van Europa zitten, Polen, Duitsland en België worden nog door 7 teams vertegenwoordigd. Tsjechië met 6 en Finland met 5. En daarmee zijn meer dan de helft van alle deelnemende posities vergeven. Nederland is er met Sliedrecht Sport en Dynamo (nog) bij. Oostenrijk, Griekenland, Israel en Bosnië & Herzegovina hebben hetzelfde aantal als wij nog in de strijd.

Een beetje opvallend is wel dat Servië, bij de dames de nummer één van Europa, maar met één ploeg vertegenwoordigd is in de Challenge Cup en Nederland, de nummer twee van Europa bij de dames, alleen Sliedrecht in de CEV Cup heeft. Het is wel duidelijk dat daar de damescompetitie ten opzichte van de volleybalrijke landen niet zo heel veel voorstelt. Maar dat wisten we eigenlijk ook al wel, zonder deze cijfers. Neen dit is geen humor met een eetlepel sarcasme, dit is gewoon een feit.

*We willen nog wel even aanvullen dat Volley Amriswil van Ewoud Gommans en trainer coach Marco Klok, die in de vorige ronde Lycurgus uitschakelden, met 3-0 wonnen van Mladost Brcko, dat in dezelfde ronde te sterk was voor Orion. Gommans speelde de hele wedstrijd en scoorde 8 keer. En Voléro Le Cannet van Avital Selinger won met 0-3 bij Zagora. Zonder problemen met maar 10, 11 en 16 punten voor de tegenstander per set. Zo die completeren de berichtgeving over het Nederlandse deel aan de Europese toernooien tot 100%

Morrison verlengt, Alberda blijft.  Of zou de volgorde andersom geweest zijn. Heeft de interim technisch directeur het contract met de bondscoach bij de dames verlengd of was het toch de technisch directeur, die dat deed. De berichtgeving van de Nevobo duidt een beetje in de richting van het eerste. Is ook niet zo heel belangrijk, nu nog een bondscoach bij de mannen zien te vinden en het volleybalhuis staat weer. Eigenlijk een stomme opmerking, want Alberda was toch tot 01-01-2019 interim en wordt pas daarna TD.

De Nevobo enquête:  Al een mening gevormd over hetgeen aangaande de spelregels voorgesteld wordt door de Nevobo? Bent u het ermee eens of mee oneens? Hebt u zelf ideeën die volgens u zonder meer tot spelregel moeten worden verheven, we vernemen het gaarne. Op Facebook zagen we al heel wat meningen voorbijkomen over met name de internall pass. In vogelvlucht een bloemlezing:

* Maak er maar handbal van! * Hah, janken…dit is toch zeker een geintje? * Helaas niet, ze willen echt de sport kapot maken lijkt het wel. * Het komt van de FIVB. Gaan wij in onze competities op dezelfde manier de 2e bal beoordelen als tijdens het WK?

* Triest, je merkt het nu al aan de scheidsrechters. Alles wordt nu al bijna toegestaan. Waarom stoppen we dan al die energie in techniektrainingen. Er wordt van alles verzonnen om de bal langer in het spel te houden. De teloorgang van het mooie volleybalspel.  Misschien is het volgende idee de bal in te wisselen voor een ballon. Lange rally’s verzekerd…

* De medewerkers van de Nevobo moeten ook aan hun werkuren komen ieder jaar…. * Waarom heeft de Nevobo toch altijd die onbedwingbare behoefte om elk jaar weer wat te moeten veranderen? * Zijn ze in de eredivisie al begonnen met die regel?  Is af en toe niet om aan te zien! * Zijn er echt mensen die dat verzinnen? Als je wilt bowlen moet je op een andere sport gaan.

* Ik als zeer beperkte spelverdeler, met al mijn tekortkomingen, zou dit geweldig moeten vinden… Maar dit is natuurlijk volstrekt onnozel.  * Volstrekt belachelijk! Wat krijg je vervolgens? Afgelopen wedstrijd zegt de arbiter na afloop: “jouw sv is veel beter natuurlijk, dus heb ik maar meer door laten gaan aan de andere kant”…… #dagvoordeel omdat je beter bent

* Als scheidsrechter merk ik dat het lastig is en blijft om consequent te zijn en welke grens je hanteert.  Als spelverdeler schreeuw ik meer dan 17x naar de scheids wanneer er weer eens niet voor 2x gefloten wordt.  *Belachelijke regel en wat is dan dragen of vastgehouden..wat mag dan wel ? Gooien mag nu ook ?

* Die andere twee voorstellen word ik ook niet echt blij van. *Even afwachten hoe het gaat bevallen. De meeste spelregel wijzigingen zijn toch wel goed uitgepakt.  * Ik ben voor, veel meer dynamiek. Op Europees niveau wordt het al veel meer toegepast. Beter dan dat het spel dood gefloten wordt bij elke twijfelachtige bal. Technisch zelfs lastiger, dus leuke uitdaging aan de trainers.

* Formeer een team met 6 keepers uit de Jupiler League en hatseflats, kampioenschap gegarandeerd en je kunt Europa in. Het is wederom een verschraling in de sport omdat ook hier de laatste een medaille moet krijgen….En wij maar afvragen waarom de betere spelers naar het buitenland vertrekken? Je schiet in je eigen voet met deze regel. Door deze generatie te pamperen krijg je zacht heelmeesters en dus……

* Belachelijke regel. Volleybal moet weer een technische sport worden/blijven. Er wordt technisch al veel te veel toegelaten.

En dan ontvingen we ook nog een voorstel voor een wijziging namelijk de landelijke competities naar best-of-five brengen. Omdat degene die mailde “tot op de dag van vandaag geen sport kon verzinnen, die op sets gespeeld wordt, waarbij je de laatste set kunt verliezen en de wedstrijd nog kunt winnen. Ik vind het alleen daarom al een zeer slechte regel.”

Met de verdere motivering “Daarnaast is het voor het inpassen van jeugd/talent/reserve speelsters lastiger. Ieder setverlies kan aan het einde van de rit het verschil zijn tussen Kampioen/PD/Degradatie. Bij Best of Five ligt dit genuanceerder met dus meer ruimte voor inpassen (en dus ontwikkeling van de sport). De drogreden dat je dan langer kunt spelen als wanneer je met 3-0 wint/verliest…… dat lost zich vanzelf weer op door degradatie/promotie zodat je weer betere aansluiting hebt bij het niveau.

Van dezelfde mailer ontvingen we:

Internal pass. Morgen invoeren. Er is geen enkel team dat belang heeft bij het bewust toepassen van een “foutieve” techniek. Het zal dus in 95% van de gevallen worden toegepast in lastige situaties. En ja, het zal ook wel eens gebeuren op “16-17 in set 5” bij een perfecte pass. Ik zie bijna alleen maar voordelen.

Opstellingsfout serverende team: Zie niet direct een reden hier een regel van te maken. Als je één keer per seizoen als serverende ploeg wordt afgefloten is het veel. Laten voor wat het is, geen toegevoegde waarde. Onzinnige opstellingsfouten affluiten aan de ontvangende zijde zou men moeten overwegen (mid/mid penetratie met een stap te vroeg wat geen enkel voordeel oplevert….)  zoals toegepast/gedoogd(?) bij bijv. OS 2012.

Spelerwissel: Ik ben erg benieuwd naar de moverende redenen om dit te handhaven/uit te breiden. Wat ik nu wel eens zie is een ‘service – specialist’ of een aanvaller die zes rotaties achter elkaar aan het net staat. Ik zie zelf geen toegevoegde waarde voor de ontwikkeling van de sport. En leuker? Weet ik ook niet, er is ook iemand die het veld uit moet bij toepassing van deze regel.

De Top 10  dan maar. In de tijd van de lange en superlange lijstjes moeten wij het doen met een Top 10 die eigenlijk geen Top 10 is bij de laatste uitgave van 2018. Gewoon omdat daarvoor het programma ontbreekt. Het is winter, de meeste volleyballers en volleybalsters zijn aan hun winterslaap, ah, sorry winterreces begonnen.

We kunnen er wel allerlei wedstrijden uit het buitenland bijhalen. Daar zijn topwedstrijden in overvloed, echt in overvloed. Maar dat doen we niet. We houden het even gemakkelijk. Alleen Nederland. Alhoewel de verleiding er wel terdege was om MTV Stuttgart vs SC Dresden (nr.3 vs nr. 2, Duitsland), Busto Arsizio vs Novara (nr. 2 vs nr. 1, Italië, dames), Perugia vs Milano (nr. 1 vs nr. 5,  Italië, mannen), Nantes Rezé vs Rennes (nr. 4 vs nr. 1, Frankrijk) en Maaseik vs Roeselare (nr.1 vs nr. 2, België) een plaatsje te geven. Temeer omdat daar ook nog Nederlanders spelen. Weet u wat we doen, wij nemen ze niet op, maar u mag ze voor uzelf er in de lijst tussenzetten na de Nederlandse noteringen. Deal? Deal!

1>IMS / Voltena vs VV Utrecht.  Topdivisie dames. De zoveelste krachtmeting van de Voltena dames binnen een korte tijd met een topteam uit de Topdivisie. Overigens, kan dit duel wel genomineerd worden, het was op vrijdagavond, gisteren dus, en is het dan al weekend? Eigenlijk niet, maar ook wel weer wel, als u begrijpt wat ik bedoel dan snappen we elkaar. Is dat niet het geval, dan doen we verder ook geen moeite om het uit te leggen. Of dan hebt u geen gevoel voor de situatie of leggen wij het verkeerd uit, als u begrijpt wat we bedoelen.

De vrijdagavond zal alles te maken hebben met het begin van de NK Beach Indoor gisteren en vandaag. Dat is toch ook wel het toppunt eigenlijk, een inhaalwedstrijd noodzakelijk geworden vanwege deelname aan het Beachvolleybal op de Youth Olympic Games een dag naar voren halen vanwege het NK Indoor Beach.

Nou ja, voor VVU, dat met 0-3  (14, 20, 17) won betekent de maximale buit de koppositie in de Topdivisie. Als WSV vandaag tegen VoCASA een stunt uithaalt is dat voor zeker een aantal weken. Is dat niet het geval heeft VVU in ieder geval een dag aan kop gestaan.

2>Regio Zwolle Volleybal vs FAST. Eredivisie dames. Zouden de dames van FAST het in de tas hebben? Zouden ze het zelf hebben meegenomen, stevig ingepakt met een mooi lintje erom en een strik erin? Op hun reis naar Zwolle. Of zouden ze het laten bezorgen. Via KPN pakketpost. Het kerstpresentje, waar de punten / het punt in moet zitten dat ze zich zelf cadeau willen geven. Omdat ze de laatste tijd toch al zo weinig hebben meegekregen, vonden ze dat het weer eens tijd was voor een presentje. Moet Zwolle de gulle gever zijn? Of is Zwolle de boevrouw, de spelbreker?

3>Springendal Set-Up ’65 II vs Krekkers. Eerste Divisie A dames. Derby, in Twente. Dus Twentse derby. Waarbij wij ons op de tribune waarschijnlijk omringd weten door vele fans van beide teams. Speelt Laury Donker al voor Krekkers, is Ilse Kamphuis fit genoeg om mee te doen bij Set-Up ’65? Nu nog onbeantwoorde vragen. Vanmiddag weten wij het en u in ieder geval morgen, als u niet naar de Schalm komt. Maar dat kunnen we eigenlik van de lezer in Limburg, Noord Holland of Groningen niet verwachten. Daarom zijn wij er, om u erover te berichten!

4>vv Zaanstad vs Draisma Dynamo. Eredivisie Heren.  Omdat we wel benieuwd zijn welke uitwerking het reizen, spelen en verliezen in Europees verband (Dynamo) heeft bij een confrontatie met een team dat knokt voor een ticket voor de Kampioenspoule. En dat de laatste weken een duidelijke opgaande lijn vertoont, met als kroon op de prestatie uitwinst afgelopen week.

5>Springendal Set-Up ‘65 vs Dros – Alterno. Eredivisie dames. We hebben gehoord dat er al weddenschappen worden afgesloten in Ootmarsum e.o. over het aantal aces dat Set-Up gaat maken. Goklustigen vinden altijd wel een kapstok om een gokje aan op te hangen. Minder dan 10, meer dan 10 maar minder dan 15, meer dan 15 maar minder dan 20 en meer dan 20 zijn de criteria waarop u kunt inzetten. Meer dan 20 en minder dan 10 geven tot nu de hoogste uitbetaling per ingezette euro.

Dros – Alterno heeft nog een versterking kunnen binnenhalen. Maar voor de gokkers is dat niet zo belangrijk, als mid of diagonaal zal Marlies Wagendorp niet in de passlijn staan en dus niet zo van invloed zijn op het aantal aces. Dus hier is voor degenen die al ingezet hebben geen reden om hun geld terug te vragen, omdat deze wijziging niet van invloed is.

6>Sliedrecht Sport vs Apollo 8. Eredivisie dames. Omdat we wel benieuwd welke uitwerking het reizen en spelen in Europees verband heeft bij een confrontatie met een team dat knokt voor een ticket voor de Kampioenspoule. Nog even ter aanvulling op de eerdere berichtgeving omtrent de blessure van Antoinette Posthuma: Vorige week vrijdag heeft de mri – scan van de knie uitgewezen dat haar voorste kruisband is afgescheurd en ze een botkneuzing heeft opgelopen in de wedstrijd tegen Dros – Alterno. Ze is voor de rest van het seizoen uitgeschakeld. Bij Apollo zullen ze haar missen. Uiteraard wensen ook wij haar een spoedig herstel toe!

7> t/m 10. Uw keuze uit het internationale aanbod aan wedstrijden zoals dat door ons is genoemd bij de inleiding van de Top 10. En uiteraard mag u uw eigen cluppie ook weer een plaats geven

Dat was ’t wel.  Meer hebben we niet voor u. We gaan u natuurlijk zondag en daarna wel weer informeren over de afloop van een en ander. Uiteraard zijn uw wedstrijdverslagen dan ook weer hartstikke welkom bij VoV. Stuur ze maar naar g.heerink@arghent.nl dan plaatsen we ze. Als u al een team- of een actiefoto heeft, stuur die dan even als bijlage mee!

En natuurlijk wensen we u alvast allemaal geweldige kerstdagen en een guten Rutsch. Veel geluk in ’n tuk. We zeiden het toch, we zijn niet zo van de humor en de pretoogjes, dat blijkt toch ook wel uit bovenstaande. We hebben wel een paar nieuwe logo’s toegevoegd. Wij vonden dat het moet kunnen zo aan het eind van het jaar. Jan van den Noort dacht er net zo over.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort.