Dynamo van weergaloos naar knap waardeloos

VoV, 26-03-2019. 9:45 uur. De successen van onze jeugd bij de NOJK hebben ook een keerzijde. Zo werd de geplande wedstrijd tegen Webton op de finaledag van deze jeugdkampioenschappen naar een maandagavond verplaatst. Vroeg vertrokken naar Hengelo (Overijssel) om tegen de ‘virtuele’ nummer 4 van de ranglijst (op basis van het aantal verliespunten) aan te treden.

Het waren twee verdomd weergaloze sets (25-21 en 25-16), waardoor we misschien heel eventjes dachten eerder thuis te zijn dan op een normale trainingsavond. De ommekeer kwam in de derde set (22-25) en na het verlies van set 4 (25-15) waren beide teams volledig in balans (87 om 87 punten). De vijfde set was een samenvatting van de eerste vier sets, waarin de eerste helft voor ons was (8-4). Na de kantwissel hervond de thuisploeg zich opnieuw en won met een nipt verschil (13-15). Knap waardeloos!

Verdomd weergaloos:  De fantastische overwinning van vorige week zaterdag (tegen Inter Rijswijk, nummer 3) kende zijn weerslag op de trainingen. Kleine blessures en erger persoonlijk leed zorgden voor een mindere trainingsweek. Toch leken we daar aanvankelijk geen hinder van te ondervinden. Sterk serverend en blokkerend werk in het begin van de eerste set liet al snel een 14-9 voorsprong noteren. Deze voorsprong werd zelfs uitgebouwd tot 21-13. Zeer gecontroleerd werd de set -ondanks twee korte series van drie punten tegen- uitgespeeld: 25-21.

Hengelo probeerde met een sterk gewijzigde opstelling in de tweede set meer grip te krijgen op onze service en kreeg de opdracht serverend de druk te verhogen op onze target. Het begin was voor de thuisploeg (3-6), maar een geweldige (zonder sprong) jumpfloatserie vanaf 5-7 naar 12-7 bracht ons opnieuw op een riante voorsprong. Nog meer dan in de eerste set leek alles te lukken, terwijl de onrust (en de directe foutenlast) bij de thuisploeg toenam. Aanvankelijk leek het (door de 16-25 winst in set 2) een eenvoudige overwinning te worden. Het was een genot om naar het weergaloze spel te kijken.

Knap waardeloos:  Na de korte onderbreking en kantwissel bleven we in het eerste deel aan de goede kant van de score (6-3). Juist op dat moment waren het maar liefst drie foutieve opslagen achter elkaar die ervoor zorgden dat Webton zonder moeite een punt (cadeau) kreeg. Iets wat we juist in de eerste twee sets uitstekend deden. De score lag ongelooflijk dicht bij elkaar (16-15 en 21-20).

Een prachtige cross court aanval werd ternauwernood verdedigd door de libero aan Hengelose zijde en een kill block (na een mindere rallypass) zorgde vervolgens voor 22-22 in plaats van 23-21. Na twee directe aanvalsfouten (niet eerder gezien in de wedstrijd) was het verlies van de set (22-25) een feit.

Het vuur in de vierde set was even helemaal verdwenen en de thuisploeg (en het thuispubliek) liet weer steeds meer van zich horen. De ‘muur van Hengelo’ bleek een obstakel voor onze aanvallers (5 keer op rij en 9 in alleen deze vierde set) en maakte ons machteloos. Een set om snel te vergeten: 15-25. De normale trainingsavond werd dus toch nog even verlengd.

We raapten onze laatste energie (en moed) bij elkaar en dat pakte in het eerste deel goed uit. Na tussenstanden van 1-5 en 4-8 was het een vrije kans op 6-9 die niet benut werd (kill block tegen) en Webton opnieuw hoop gaf. De tien-punten-grens bereikten wij als eerste en op 9-11 hadden we de uitgelezen kans om het twaalfde punt te maken. In plaats van 9-12 keken we in onze tweede time-out tegen een 11-12 achterstand aan. Dit gat dichten, lukte niet meer en zo was de vijfde set (13-15) een samenvatting van de eerste vier gespeelde sets. Het verlies voelt natuurlijk knap waardeloos.

Invloed op het kampioenschap?  Bovenaan de ranglijst is het -met slechts twee speelrondes te gaan- ongekend spannend. Natuurlijk willen we onze sportieve plicht doen en het Reflex -de huidige ranglijstaanvoerder- op zaterdag 6 april in Kampen (starttijd: 17.00 uur) ongelooflijk moeilijk maken. De kansloze thuisnederlaag in minder dan een uur speeltijd zorgt wat dat betreft voor voldoende motivatie.

Tegelijkertijd zal de ploeg uit Kampen ons door de resultaten van de tweede seizoenshelft niet onderschatten. Of we opnieuw in staat zijn om tijdelijk de aspiraties voor het kampioenschap om zeep te helpen (net zoals bij Rijswijk het geval was) zal blijken. In ieder geval volgt pas in de laatste speelronde, wanneer de nummers 1 en 2 (nu met maar één punt verschil) tegen elkaar uitkomen, de kampioen van de Topdivisie 2018 / 2019 bepaald worden, ongeacht ons resultaat.

gh @ VoV, verslag van Jorg Radstake, trainer coach Dynamo H2.