Dynamo verslaat Sliedrecht, Zwolle laatste

VoV, 16-12-2018. 7:58 uur. Draisma Dynamo heeft gisteren in Omnisport voor de tweede keer dit seizoen van Sliedrecht Sport gewonnen, dat als de nummer twee in de stand naar Apeldoorn was gekomen. Na de 2-3 uitzege in de Basis werd het gisteren 3-1 via de setstanden  25-22, 18-25, 25-18 en 25-22. Bij de thuisploeg was de wegens een blessure lang afwezige Renzo Verschuren weer van de partij.

Dynamo sloeg in de eerste set na de 18-18 toe. De 24-22 werd een 25-22 setzege. In de volgende doorgang kon Sliedrecht de rollen omdraaien en bouwde een voorsprong van drie punten bij 14-17 uit naar een hele ruime 18-25 setwinst. De derde set ging weer met duidelijk verschil naar de ploeg van Strikwerda. De 11-10 werd 16-12 en 20-15. Met 25-18 kwam de 2-1 stand op het scorebord.

Het lukte Sliedrecht in de vierde set nog bijna een tiebreak af te dwingen. Bij 12-8 en 18-14 leek het daar nog niet op, maar toen de 20-17 veranderde in 20-19 en 23-22 werd was er volop spanning. Met 25-22 maakte Dynamo er daarna vlot een eind aan.

Bij Dynamo waren Rik van Solkema (20 punten) en Mats Kruiswijk (15 punten) de meest scorende spelers, Bij Sliedrecht kregen Yorick de Groot (18 punten) en Gerard Baan (17 punten) er het meeste achter hun naam. Dynamo maakte het verschil blokkerend met een 16 om 5 punten totaal.

Topvolleybal Zwolle blijft na het 3-1 verlies bij VoCASA de hekkensluiter van de Eredivisie. Na de winst van de eerste set (21-25, na 13-16 en 19-23) konden de gasten in de volgende drie sets niet meer verrassen. Met 25-19, 25-20 en 25-18 was de ploeg uit Nijmegen drie keer ruim de betere.

VoCASA nam in de tweede set vlot een 12-7 voorsprong en bleef in het verdere verloop van de set (15-10, 20-14 en 23-19) domineren. In de derde set een soortgelijk beeld. Via 10-7 en 16-12 ging de 25-20 winst naar de thuisploeg. De vierde set was daarna weer met 25-18 een prooi voor de Nijmegenaren. Omdat Zaanstad goede zaken in Houten deed, is Zwolle wat steviger in bezit van de laatste plaats gekomen.

Het was vooral de foutenlast en dan met name de foutieve opslagen die Zwolle aan de verkeerde kant van de score brachten Op eigen score was er 63 om 64 voordeel. De foutenlast bedroeg daarentegen 18 om 33, waarin begrepen 9 om 19 foutserves. Jelle Hilarius van Zwolle werd met 23 punten topscorer, Bas van Bemmelen van VoCASA kwam tot 21 treffers.

Advisie / SSS leed een 0-3 nederlaag tegen Achterhoek Orion. In alle drie sets kon de thuisploeg tot rond de twintig punten goed meekomen, maar moest in de finale afhaken. Met 22-25, 21-25 en nogmaals 21-25 morste Orion geen setje.

Bij 22-22 in de eerste set waren er voor beide teams kansen op setwinst. Daar had het bij 8-13 niet meer op geleken voor de thuisploeg, maar de inhaalrace leverde bij 16-16 een gelijke stand op, die dus tot 22-22 doorliep. Drie scores op rij bezorgden Orion de setwinst.  In de tweede doorgang pakten de gasten na 15-15 twee punten verschil (19-21) bij het begin van de big points en waren ook in de finale van deze set effectiever in het benutten van de kansen    (21-25). In set drie zag SSS een 14-11 voorsprong verloren gaan (17-19) waarna de gasten via  17-22  de set- en wedstrijdwinst opeisten.

Zaanstad deed hele goede zaken bij SV Land Taurus. Ze begonnen overdonderend met een 14-25 setzege (na 5-11, 9-20) en voegden daar in de tweede set een 21-25 aan toe. In set twee kon Taurus een 4-8 achterstand veranderen in 12-10 voor, waarna Zaanstad met 15-19 het heft weer in handen nam. Na 17-22 werd de winst en de 0-2 voorsprong gepakt.

Taurus kon in de derde set de spanning erin houden door die met 25-21 te winnen. Nadat ze na een 18-15 voorsprong bij 19-19 Zaanstad naast zich zagen, sloegen ze zich bij 23-21 naar beslissend verschil en maakten de winst met 25-21 perfect.

De 12-10 achterstand in de vierde set kon Zaanstad ombuigen naar een 15-19 voorsprong, waarna ze zich niet meer in de problemen lieten brengen en via 17-22 met 21-25 wonnen. De 1-3 zege betekent voor Zaanstad aansluiting met de ploegen rond het stippellijntje.

Timo Noordhoek (Taurus) scoorde 18 keer, Kjeld Broekema (Zaanstad) kwam tot 15 treffers en met die aantallen werden zij de meest scorende spelers bij hun ploeg. Zaanstad had met 61 om 63 punten nipt de betere eigen score, de aanvallende foutenlast van 19 om 11 punten leverde hen veel voordeel op.

De stand is nu: Lycurgus 10-27, Sliedrecht 11-26, Dynamo 12-24, TTP 11-23, Orion 11-23, Taurus 12-12,  VoCASA 12-12, Zaanstad 11-9, SSS 12-9 en Zwolle 12-6. Lycurgus en TTP waren speelvrij.