Winst voor Sneek, Zwolle en Alterno

VoV, 16-12-2018. 7:48 uur. En dat houdt meteen in dat Apollo 8, Pharmafilter US en TTP hun wedstrijden in de Eredivisie dames gisteren verloren hebben.  In Borne werd het 0-3 voor Sneek, Zwolle vertrok met een 1-3 zege uit de hoofdstad en Dros – Alterno hield via 3-1 alle punten in Apeldoorn.

Apollo 8 had graag met een zege voor tenminste één dag van plaatst geruild met het Ootmarsumse Set – Up ’65 en hun plaats boven het stippellijntje ingenomen. En zo ook de druk bij de buurvrouwen uit Ootmarsum, die vandaag uitspelen tegen FAST,  neergelegd, Die vlieger ging echter niet op. Apollo kon niet stunten en kwam niet verder dan een spannende partij in de derde set, die met de winst voor het grijpen toch nog naar Sneek ging.

Apollo 8 was in de eerste set tot 15-15 een gelijkwaardige tegenstander voor VC Sneek. Ploegen liepen in de score gelijk op, waarbij Apollo regelmatig op een puntje voorsprong kwam. Na 15-15 was Sneek oppermachtig, Via 16-22 werd het 17-25. In de tweede set verloor Apollo de grip op het gebeuren na 13-12. In een paar servebeurten nam Sneek met 15-22 de leiding en was opnieuw met 17-25 als eerste bij de eindstreep.

In de derde doorgang had de thuisploeg vanaf het begin via de tussenstanden 8-5, 14-12, 19-15 tot aan 23-20 een hele goede kans om een vierde set af te dwingen en de wedstrijd in leven te houden. Na 23-20 kwam Sneek sterk opzetten, werkte het setpoint tegen weg bij 24-23 en stoomde door naar de 24-26 setwinst en 0-3 wedstrijdwinst.

Hester Jasper (16 punten) en Roos van Wijnen (13 punten) waren bij Sneek de meest scorende speelsters, bij Apollo was dat Juliët Huisman met 12 treffers. Zowel in de eigen score (45 om 57) als in de foutenlast (19 om 13) had Sneek de betere rapportcijfers.

Regio Zwolle Volleybal had in Amsterdam meer moeite met thuisploeg Pharmafilter US dan vooraf verwacht mocht worden. Althans dat geven de setstanden 20-25, 23-25, 25-20 en 22-25 aan. Het was met name de foutenlast (36 om 23) die de Amsterdammers de das om deed. Op de eigen score behaalden ze een 67 om 59 voordeel, vooral op blok (10 om 4) en aanval (49 om 45) waren ze beter.

In de openingsset liep Zwolle na de 9-9 gelijke stand uit naar 10-16 en via 13-18 en en 16-23 werd de setwinst binnen gehaald. In set twee kon een 17-14 en 22-21 achterstand in de finale worden omgebogen naar 23-25 setwinst. Op het nippertje dus. Die ontsnapping stond US in de derde set niet toe. Bij 11-6, 18-12 en 20-15 stonden ze heel ruim aan de goede kant van de score, om met 25-20 setwinst de wedstrijd in leven te houden.

Zwolle nam heel ver afstand in het begin van de vierde set, ze kwamen met 4-11 voor, maar maakten het gaande weg de set ook nog een beetje spannend. Met name bij 17-20 zal US er nog volop in geloofd hebben. Het verschil van drie punten bleef echter tot het eind staan.

Isabel Kuhel (18 punten) en Marly Bak (15 punten) scoorden de meeste punten voor US, bij Zwolle waren Siska Hoekstra (20 punten) en Annelien Alons (12 punten) het vaakst trefzeker.

Dros – Alterno deed thuis goede zaken door TTP met een 3-1 nederlaag naar Papendal terug te sturen. De start van de Apeldoornse ploeg was niet zo veelbelovend, na de 12-14 in de eerste set liep TTP uit naar 12-18 en bleef dit verschil tot aan 19-25 vasthouden. Alterno kon in de tweede set na een 10-14 achterstand de ommekeer bewerkstellingen . Ze kwamen op 21-18 en wonnen met 25-22.

Ook in de derde set waren beide teams, na aanvankelijk TTP voordeel (2-6),  perioden aan elkaar gewaagd. Tussen 8-8 en 17-16 wisselde de leiding een paar keer, na de 17-16 nam Alterno het voortouw, liep uit naar 23-18 en won met 25-19. En kwam dus zo op 2-1 in sets.

Bij 18-15 in de vierde set had Alterno met de big points in zicht beslissend voordeel. Dat voordeel lieten ze zich door de talenten niet meer afpakken en via 24-20 pakten ze de 25-21 setzege.

Aanvallend maakte Alterno het verschil (44 om 38), op blok en opslag waren ze twee punten beter. Verder scoorden ze 32 keer voor TTP, omgekeerd was dat 31 keer. Caya van Cooten (Alterno) en Annick Meijers (TTP) werden met 20 punten topscorer. Rianne Vos (TTP) maakte er 16 en Moniek Jansen en Lisa Nobel van Alterno kwamen tot 14 en 13 punten.

Vandaag staan de wedstrijden Eurosped vs Sliedrecht Sport en FAST vs Set-Up ’65 nog op het programma.  De stand onderin de ranglijst is nu: Apollo 14 punten, Alterno 10, TTP 9 en US 5.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood (Apollo) en Rudy Biekart (Alterno).