Dynamo wint in Doetinchem van Orion

VoV, 24-04-2022. 17:37 uur. Draisma Dynamo heeft in de ‘best off five’ serie om de landstitel tegen Orion de eerste tik uitgedeeld. In Doetinchem werd met 1-3 gewonnen via de setstanden 21-25, 25-21, 24-26 en 21-25. Teams waren elke set lang aan elkaar gewaagd, in de derde set bracht een rode kaart, na twee keer geel, de beslissing.

In de openingsset was er tot aan 20-20 nauwelijks verschil. Een minimale voorsprong via een breakpoint op eigen serve werd vaak meteen weer ongedaan gemaakt en via 6-8,11-12, 15-15 en 18-19 werd de twintig puntengrens bereikt. Frits van Gestel en Martijn Brilhuis maakten twee punten verschil in het voordeel van de gasten, een blokpunt en een snelle midaanval van Nico Manenschijn zorgden voor 20-24, waarop Dirk Sparidans Orion naar de kantlijn haalde. Colin Zuijdgeest scoorde 21-24, een foutserve maakte een eind aan de set.

In de tweede set was de gelijk opgaande strijd maar kort van kracht. Orion liep meteen uit naar 4-1 en 7-3, Dynamo bracht het verschil tot twee punten terug bij 10-8 en 12-10. Jasper Diefenbach maakte met een monsterblock in het kwadraat 14-10, waarna Jeroen Rauwerdink en Martijn Brilhuis voor de Dynamo scores tot 15-13 zorgden.

Na die stand speelde Dynamo slordig en gaf zeven punten op rij als kadootje weg, waarmee de stand op 22-17 kwam. Op 23-19 en 23-20 ging Orion voor een time out naar de zijlijn, Jokela scoorde de 24-20, waarop de 25-21 setzege volgde. Stand 1-1, volledig evenwicht.

In de derde set ontliepen de teams elkaar in de score nauwelijks. Tussenstanden 5-5, 10-10, 14-14, en 16-18. Na die laatste tussenstand scoorde Tijmen Laane en liet Jasper Diefenbach twee blokpunten noteren (19-18), de foutserve maakte gelijk. Na de twintig trok Dynamo het initiatief naar zich toe (20-23), ondanks twee time-outs in die periode door Orion. Het werd 22-24 en 24-24. De netfout zette Dynamo op 24-25, waarna Orion geel kreeg.

We dachten vanwege een onsportieve reactie op het laatste punt tegen. Dit was de tweede gele kaart in de wedstrijd voor Orion, hetgeen op aanwijzing van libero Klok van Dynamo door de scheids werd omgezet in rood en dus voor de 24-26 zorgde.

In de vierde set was degene die de knop moest uitzetten voor de reclame tussen de set wissel waarschijnlijk even een kop koffie halen, de beeldscherm vullende reclame bleef tot 8-6 in beeld, toen was hij/ zij terug en konden we de wedstrijd weer volgen.

Orion nam een 8-6 voorsprong, kwam na 11-9 met 11-13 en 13-16 achter, maar werkte die achterstand via Zuijdgeest, Jokela en een ace weg (17-17). Jeroen Rauwerdink scoorde even later de 19-20 en met zijn opslag via de netband maakte hij 19-21. Orion ging op 20-22 de time out in, hetgeen een puntje voor coach Sparidans opleverde. Een serie van drie punten na 21-22 velde de beslissing. Een snelle midaanval, een drieman blok en een aanvallende fout van Orion maakten er 21-25 en 1-3 van.

Dynamo heeft de opdracht om in ieder geval één keer in Doetinchem te winnen meteen bij de eerste wedstrijd volbracht, nu gaat het er voor de ploeg om de twee thuiswedstrijden ook winnend af te sluiten. Orion moet er nu voor zorgen een keer in Apeldoorn als winnaar van het veld te stappen.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto Draisma Dynamo.