Dynamo wint midweekse topper vs. Lycurgus

VoV, 05-03-2020. 4:00 uur. Er was veel goed nieuws bij het Groningse Lycurgus in de dagen voorafgaand aan de midweekse topper tegen Draisma Dynamo. Lycurgus begroette een nieuwe naamsponsor en gaat vanaf 01-08-2020 Amysoft Lycurgus heten. Verder maakte men bekend dat reeds drie spelers voor volgend jaar waren vastgelegd, te weten Bennie Tuinstra en Geoffrey van Gent, die beiden hun contract met één jaar verlengden en Dennis Borst, die nog een doorlopend contract had.

Een van de strategische doelstellingen tot en met 2023, waarin het SAMEN tot uitdrukking komt is het als eerste genoemde SAMEN presteren: Kampioen worden is topprioriteit. En in dat kader stond gisteravond de topper tegen Draisma Dynamo op de agenda. De bekerwinst tegen de Apeldoorners van onlangs zal de Groningers vertrouwen hebben gegeven, dat vertalen naar het speelveld was de volgende opgave.

Maar het lukte SAMEN. Lycurgus niet om te winnen en de koppositie in de kampioenspoule te pakken. In Apeldoorn verloren ze met 3-2 via de setstanden 18-25, 25-22, 27-25, 19-25 en 15-12.

SAMEN. Lycurgus schoot scherp uit de startblokken en speelde bij tijden fabuleus goed volleybal. Een pipe van de zeer sterke Bennie Tuinstra betekende al 10-4. Even later noteerde Tuinstra 15-7 en was duidelijk dat de eerste set vrij snel naar de gasten zou gaan. De ene aanval was soms nog mooier dan de andere en blokkerend noteerde Dennis Borst een paar prachtige punten. Een blok van de aanvoerder bracht de stand op 24-15. Vervolgens brachten twee eigen stopfouten nog uitstel, maar Mitch Perinar was meedogenloos aan het net; 25-18.

Set 2 gaf een raar wedstrijdbeeld. Lange tijd had SAMEN. Lycurgus controle in de wedstrijd, maar in de slotfase ging het helemaal mis. Een ace van Held bracht de stand op 21-17 en leek er niets aan de hand, maar vervolgens bleek een servereeks van Wessel Blom lastig te verwerken. Tuinstra trok de stand nog een keer gelijk; 22-22. Daarna bleek de serve van Nico Manenschijn te machtig. En zo glipte de set totaal onnodig door de vingers; 22-25.

Zowel aanvoerder Dennis Borst en coach Arjan Taaij concludeerden na afloop dat de focus in het tweede deel van de tweede set verminderde. Borst hierover. ‘We kregen hun serverend niet meer onder druk, deden verdedigend ook dingen niet meer goed. Twee elementen die nadrukkelijk met elkaar verbonden zijn. We pakten het in de vierde set wel op. Het ging niet fantastisch, maar we pakken de set wel. Vervolgens zie je het weer kantelen in de vijfde set. We hadden hier twee of drie punten moeten hebben. Daarin hebben we wel gefaald.’

In de derde set overheerste de spanning. Het was werken om de punten binnen te halen. Er kwam nooit licht tussen beide ploegen. Het ging tot 22-22 gelijk op. Van Gestel maakte vervolgens 23-22 en leek het de goede kant op te kunnen gaan. Dat gebeurde niet. De scherpte ontbrak in de slotfase op de beslissende punten. Het lukte niet om zelf setpoints te krijgen. Bij het derde setpunt voor Dynamo was het raak en was het dominante spel in de beginfase weinig meer over.

In de vierde set herstelde de ploeg van coach Arjan Taaij zich en speelde weer met meer overtuiging. Dat resulteerde in een prima 25-19 setwinst. Daardoor moest een vijfde set de beslissing brengen. Daar keerde het probleem van eerder in de wedstrijd weer terug. Verlies van focus en scherpte. Het ging mis vanaf 6-6. Bij een 14-10 achterstand lukte het nog om twee matchpoints weg te werken, maar een derde was er te veel aan; 12-15.

Verder werd gisteravond ook gespeeld RECO/ ZVH vs. Sliedrecht Sport en Taurus vs. Active Living Orion. Voor de bezoekende teams uiterst belangrijk om mee te blijven doen in de race om een play – off ticket.

RECO/ ZVH vs. Sliedrecht Sport eindigde in een 1-3 zege voor Sliedrecht via de setstanden 21-25, 22-25, 25-23 en 18-25. In de eerste set nam Sliedrecht twee keer over een paar punten meer afstand (van 6-8 naar 6-10 en van 15-17 naar 15-20) en won ruim. In de Tweede kon ZVH een 14-17 achterstand omdraaien naar 18-17 voor, na de 20-20 werd het 20-23 en ging de set met drie punten verschil verloren.

Sliedrecht Sport had in de derde set een 24-18 achterstand, kwam terug naar 24-23, maar miste de gelijkmaker. In set vier weer het gaatje geslagen van 13-12 naar 13-17. Na de 16-22 was er nu ook een duidelijke setzege.

Taurus vs. Active Living Orion werd een vlotte 0-3 zege via de setstanden 20-25, 13-25 en 18-25. De gasten uit Doetinchem maakten het verschil in de eerste set van 6-7 naar 7-11 en van 12-15 naar 12-19. In de tweede set werd de ruime 12-19 voorsprong uitgebouwd tot 12-24 en volgde na de side out de setwinst voor de 0-2 stand.

In de derde set gebeurde iets soortgelijks tien de gasten van 15-18 naar 15-23 uitliepen en de set vervolgens met 18-25 voor zich beslisten.

Orion had vooral serverend (2 om 10) en blokkerend (3 om 9) ruim voordeel. Bas van Bemmelen werd met 19 treffers, waaronder 6 aces, topscorer. Dylan Boerefijn maakte er 12 voor Taurus.

De stand is nu: Dynamo 13, Lycurgus 11, Orion 9, Sliedrecht 8, ZvH 1 en Taurus 0.

gh @ VoV, verslag Dynamo vs. Lycurgus door Theo Sikkema. Foto’s CEV.