Sliedrecht Sport te sterk voor Eurosped

VoV, 05-03-2020. 3:40 uur. Sliedrecht Sport en Eurosped begonnen met de wetenschap aan hun topduel dat Apollo 8 dinsdagavond goede zaken had gedaan tegen FAST met een 0-3 overwinning, waardoor ze als koploper op 3-12 kwamen.

Een driepunter kon Sliedrecht wel in de stand voorbij Eurosped brengen, maar niet voorbij Apollo. Zouden er drie punten mee gaan naar Vroomshoop dan stootte Eurosped streekgenoot Apollo voor de tweede keer van de koppositie, maar hadden ze beide ook een mooie marge naar de veelvoudige kampioen opgebouwd. De stand voor begin aan kop was Apollo 3-12, Eurosped 2-10, Sliedrecht 2-8. Met zaterdag Apollo 8 vs. Eurosped op de agenda was het dus van cruciaal belang voor beide teams om niet zonder punt(en) af te sluiten.

In de openingsset ging Eurosped keihard onderuit. Ze kwamen er hoegenaamd niet aan te pas tegen een sterk serverend en vlot scorend Sliedrecht, waarbij de servepass het bij Eurosped ook behoorlijk liet afweten. De thuisploeg liep vlot uit naar 10-3, waarop coach Diane Rademaker haar ploeg naar de kant haalde. Dat bracht niet echt verandering, Sliedrecht liep door scores van Jolijn de Haan verder uit naar 13-5, Marianne het Lam – Scholten kon met een blokpunt de tussenstand op 13-7 brengen.

Niet veel later zorgden Fleur Savelkoel en Jolijn de Haan voor een verschil van tien punten bij 18-8. Eline Timmerman scoorde het laatste punt voor Eurosped bij 18-9, waarna Fleur Savelkoel de set ineens uitserveerde. Ze sloot met een ace af voor de 25-9, nadat ze ook de 23-9 met een ace had laten noteren.

In set twee waren de verschillen beduidend minder en bleef Eurosped via scores van Dagmar Boom en Eline Timmerman tot aan 7-7 gelijke tred met de thuisploeg houden. Drie slordigheidjes op rij gaven Sliedrecht een 10-7 voorsprong, een verschil dat er bij 14-11 nog stond en daarna naar vijf punten bij 17-12 werd uitgebouwd door punten van Esther van Berkel en Lisanne Baak.

De ingezette inhaalrace via euro speed had succes voor Eurosped. Ester de Vries, Dagmar Boom en Marianne het Lam – Scholten scoorden de punten tot aan de 20-20 gelijke stand, waarop Sliedrecht Sport de time out inging. Esther van Berkel en Lobke Overtoom tilden de stand naar 21-21, vervolgens scoorde Eurosped tot aan 24-23 de punten voor Sliedrecht Sport en voor zichzelf. Het blokpunt van Esther van Berkel op mid sloot de set met 25-23 af. Sliedrecht stond op 0-2 en had in ieder geval één puntje binnen.

Dat moesten er drie worden via de derde set, maar vooreerst leek het daar niet erg op. Eurosped moest de set winnen als het nog kans op succes wilde hebben. Na de 5-5 gelijke stand liepen ze uit naar 5-8, toen Sliedrecht er bij 9-9 weer naast was gekomen en fout serveerde (9-10) sloeg Ester de Vries twee aces achter elkaar voor de 9-12 tussenstand. Dagmar Boom en Eline Timmerman maakten het verschil vier punten bij 12-16 en een handvol werden het door nogmaals Dagmar Boom en Lobke Overtoom bij 13-18.

Eurosped leek op een vierde set af te koersen, maar had vervolgens geen antwoord op de serve- en aanvalsdruk van de thuisploeg. Jolijn de Haan tekende de 19-19 aan, ze nam ook de 21-21 en 22-22 voor haar rekening. Na de netfout van Eurosped voor 23-22 ging Diane Rademaker weer de time out in. De ingevallen Jolien Knollema maakte gelijk na de pauze, de foutserve zette Sliedrecht op matchpoint bij 24-23, dat via een uitgeslagen Eurosped aanval verzilverd werd.

Bij Sliedrecht Sport werd Jolijn de Haan met 15 punten topscorer, Dagmar Boom maakte de meeste punten bij Eurosped, totaal 8. De eigen score van 51 om 43 punten kwam tot stand via de aanval 43 om 34, aces 2 om 5 en blokpunten 6 om 4. Sliedrecht had de beduidend lagere foutenlast, te weten 12 om 24.

In de andere wedstrijd van gisteravond was Sneek te sterk voor Regio Zwolle Volleybal. De ploeg van Henriëtte ter Steege won met 1-3 via de setstanden 21-25, 21-25, 25-22 en 23-25 en behield door deze zege de aansluiting met de top drie.

Sneek kwam in de eerste set met 11-7 en 14-11 achter. Na de 15-15 waren ze met 17-21 het eerst bij de big points en hielden het verschil daarna vast. Zwolle zag in de tweede set een 4-0 voorsprong veranderen in een 5-8 achterstand. Bij 19-21 was er nog spanning, echter was Sneek in de eindfase weer te sterk.

Sneek liet in de derde set een 9-17 voorsprong via een lange serie tegen verloren gaan (17-17), kon vervolgens tot 22-22 gelijke tred houden, maar ging in de finale onderuit. De vierde set gaf in het begin een tegenovergesteld beeld. Het werd 0-5, bij 16-16 had Zwolle de schade hersteld. Ook de 18-23 konden ze nog inhalen (23-23), maar aan het eind kwamen ze net tekort voor de tiebreak.

De stand is nu Apollo 12, Sliedrecht Sport 11, Eurosped 10, Sneek 8, FAST 1 en Zwolle 0 punten na 3 wedstrijden. Zaterdag en zondag wordt er vervolgd.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood en Rudy Biekart.