Dynamo wint topper, zesde ticket KP voor Sliedrecht.

VoV, 29-01-2023. 6:43 uur. De topper van het weekend werd in Apeldoorn gespeeld. Daar was koploper SSS Barneveld op bezoek bij SV Dynamo. De thuisploeg kon SSS niet voorbij in de stand, ze stonden vier punten achter, maar kon de kloof wel een flink stuk kleiner maken en er wellicht voor zorgen dat hun gasten zondagavond geen koploper meer waren.

Dynamo vs. SSS werd een mooi spektakelstuk in vijf bedrijven. Dynamo pakte de eerste set met 25-20 nadat ze al vroeg een 8-3 voorsprong hadden genomen en die de hele set vasthielden. In set twee maakte SSS van 18-16 achter een 18-20 voorsprong en sloeg zich na 22-23 naar de 22-25 winst.

De derde set was weer voor Dynamo, het verschil van acht punten bij 20-12 kon SSS nog terugbrengen maar vijf bij 21-16 en 23-18 maar het verschil bleek te groot om te overbruggen (25-18).  In set vier de omgekeerde gang van zaken, SSS nam een 4-11 en 9-17 voorsprong.  Dynamo kon nog enkele punten inlopen maar kwam met 16-25 veel tekort. In set vijf werd 9-6 een 12-12 gelijke stand bij de big points. Met drie scores op rij pakte Dynamo daarna de winst.

Mike van Cooten (Dynamo) werd met 26 punten de topscorer van de partij. Bij SSS kreeg Johan Gruvaeus de meeste punten achter zijn naam (18). Serverend (aces minus foutserves) eindige het in een -16/-16 stand. Via 2 om 5 aces en 18 om 21 foutserves. Aanvallend in 49 om 45 via 56 om 55 eigen punten en 8 om 11 aanvallende fouten.  Blokkerend had Dynamo een puntje voordeel.

In Nijmegen speelde VoCASA vs. PDK, waar als het goed is door de thuisploeg maar met een enkele target aan de wedstrijd werd begonnen. Namelijk drie punten pakken. Om dat kleine sprankje hoop om Sliedrecht te kunnen inhalen in leven te houden en om PDK op achterstand te zetten voor de bonuspunten in de B-poule. Mocht de kampioenspoule toch niet haalbaar blijken.

VoCASA slaagde niet in de opzet. Via 3-2 was de oogst twee punten en was het ticket voor de kampioenspoule buiten bereik. Het begin was voor VoCASA met setwinsten van 25-19 en 25-20. PDK kwam terug in de wedstrijd via 22-25 en 19-25. En vocht zich in de vijfde set van een 13-10 achterstand terug in de set bij 13-13. Kon daarna de matchpoints op 14-13 en 15-14 onschadelijk maken, maar capituleerde op 16-15.

In Sliedrecht kon de target bij de wedstrijd tegen Taurus ook in drie woorden worden samengevat. Namelijk ‘drie punten pakken’. Dan was het ticket voor de kampioenspoule binnen. En Sliedrecht slaagde. Met 25-18, 25-23 en 25-21 gaven ze geen setje af.

Na 20-19 en 24-21 in de tweede set werd het nog even spannend toen Taurus tot 24-23 terugkwam. Na 8-8 in de derde set kwam de thuisploeg op voordeel (13-9) en bleef dat vasthouden. In de openingsset had Sliedrecht na 16-14 met een serie van zes punten de stand naar 22-14 getild en won daarna makkelijk.

Sliedrecht Sport haalde het voordeel uit de aanvallende punten, die gesaldeerd met de aanvallende fouten een 41 om 26 score opleverden. Serverend hadden ze een 14 om 5 nadeel (aces minus foutserves), blokkerend een 7 om 4 voordeel.

Youri Ebbelaar en Marius den Hartog weden met elk 14 punten topscorer bij Sliedrecht, Dylan Boerefijn kwam bij Taurus tot  10 punten.

Orion had het vizier naar boven gericht. Na de visa versa reis naar Griekenland, met nipte uitschakeling in de Challenge Cup, was ZVH een tegenstander van een ander formaat. Revanche nemen voor de uitwedstrijd en nu zelf alle punten pakken en hopen dat de vier boven hen staande teams een steekje zouden laten vallen om zo nog een plaatsje te kunnen stijgen, zal de insteek zijn geweest. Orion slaagde met vlag en wimpel in hun voornemen. Ze hielden ZVH drie sets ruim beneden de twintig met de 25-15, 25-18 en 25-17 setstanden.

Voor vandaag staan nog Lycurgus vs. VCN en VC Limax vs. TTP op de rol. Daar zijn de thuisploegen de huizenhoge favorieten.