Geweldige stunt Sudosa-Desto, driepunters Apollo 8 en VVU.

VoV, 29-01-2023. 6:37 uur. Drie wedstrijden werden er gisteren gespeeld in de Eredivisie Dames. Twee keer mocht een team, dat nu nog in de degradatiezone staat proberen met een goed resultaat ‘de hoop op’ levend te houden en een keer ging een team uit de top 6 ervoor om de positie te behouden.

Dat dit voor ploegen een zeer lastige opgave zou worden was wellicht al aan de posities van de tegenstanders op de ranglijst te voorspellen. Van al die ranglijstjournalistiek trok Sudosa-Desto zich helemaal niets aan en zij lieten landskampioen Sliedrecht Sport kansloos. Een stunt in het kwadraat.

Sudosa-Desto vs. Sliedrecht Sport. De huidige nummer 6 vs. de nummer 4.

Waarbij we praten over een minimaal verschil in posities, maar dat wel een verschil van 8 punten inhield. Voor Sudosa had dat geen invloed, zij trokken super gemotiveerd en frank en vrij ten strijde. Dat leverde in de eerste set na de 15-13 (tussenstanden daarvoor 5-3 en 9-11) een voorsprong van vijf punten op bij 19-14. Dat verschil met een puntje minder op de side out hield de thuisploeg vast en kwam met 25-21 op 1-0.

In set twee nam Sudosa na 14-14 voor het eerst afstand (17-14), kwam na een driepunter van Sliedrecht met 18-19 achter, maar ook weer met 22-20 voor. Sliedrecht blokkeerde zich naast Sudosa (22-22), dwong de thuisploeg bij 22-23 de time out in, waarna het punt voor coach Sikkema de stand gelijktrok. Met een snelle midaanval en een ace in het hoekje pakje Sudosa de 25-23 en 2-0 in sets.

In de derde set liep Sudosa uit naar 9-2, hield in het vervolg van de set tot aan de big points ruim afstand (14-8, 16-9, 21-13), maar kwam daarna moeilijk tot scoren. Dagmar Maurits, Jolijn de Haan en Iris Vos sloegen Sliedrecht naar 21-18, Paula Boonstra hield Sudosa drie punten voor bij 23-20. Toen het matchpoint op 24-23 verzilverd werd kon het vreugdedansje beginnen en was de superstunt compleet.

SV Dynamo vs. VV Utrecht, de huidige nummer 9 vs. de koploper

VV Utrecht deelt de koppositie met Apollo 8 en zal voor de maximale startbonus in de nacompetitie gaan. SV Dynamo zou drie punten moeten pakken om te kunnen blijven dromen van een plaatsje in de top 6. VV Utrecht heeft die maximale bonus na gisteren nog steeds in het vizier, SV Dynamo kan ophouden te dromen.

Met 14-25 en 23-25 (na 21-19 en 23-22) namen de gasten een 0-2 voorsprong, de 25-21 voor Dynamo hield de wedstrijd spanning vast. De serie van 19-18 naar 22-18 zorgde ervoor dat het spannend bleef. VVU sloeg zich in de vierde set van 14-16 naar 14-21 en speelde daarna een gewonnen wedstrijd. Met 17-25 werd het 1-3.

Vooral op de serve hadden de gasten veel voordeel. 3 om 11 aces en 20 om 12 foutserves leverden hen alleen al een voordeel op van 16 punten. Aanvallend en blokkerend had SV Dynamo met 53 om 49 punten het voordelige verschil aan hun kant. Caya van Cooten werd veruit topscorer van de partij met 26 punten, Iris Reinders van VVU kwam tot 16 punten, waarvan 4 aces.

Voltena vs. Apollo 8. De huidige nummer 7 vs. de medekoploper

Deze week konden we op VoV lezen dat de thuisploeg er alles aan heeft gedaan om zich een afwijkend spelsysteem eigen te maken en daarmee succes te boeken. Dat lukte vorige week in Sneek prima in de eerste twee sets, daarna niet meer.

Tegen Apollo 8 hadden de gasten ook een passend antwoord op het Voltena-systeem. In de openingsset werd al vlot een 5-11 voorsprong genomen, die tijdens het verdere verloop stevig werd vastgehouden. (10-15, 12-17) en uiteindelijk in een 16-25 eindstand resulteerde.

In de tweede set eenzelfde beeld. Tussenstanden 6-11, 9-18, 14-21. Lisa Louwrink sloeg Apollo 8 met twee scores op rij naar 15-23, op 16-23 volgden drie scores via de opslag (18-24), waarna Sarah van Esch de 19-24 liet noteren. Een foutserve maakte 19-25.

In set drie maakte Apollo 8 het verschil na 15-14. De serie naar 15-21 was de basis voor de 18-25 setzege en 0-3 wedstrijdwinst. Aanvallend en blokkerend maakte Apollo 8 het verschil met een eigen score van 29 om 51 eigen punten. Carlijn Koebrugge werd met 14 punten topscorer, bij Voltena kwam Sarah van Esch tot 10 punten.