Vizier op volleybal

 

Een duel met een vies luchtje: NVC vs US

VoV, 10-02-2019. 13:30 uur. Het was gisteren zaterdag. Op zaterdag gaan we volleyballen. Was deze zaterdag anders dan andere zaterdagen? Deze zaterdag begon met een bericht van de NOS. Over misselijkmakende stankoverlast. Dat was in ieder geval anders.

US reisde af naar Nieuwegein: Na de winst van vorige week tegen PDK was de gedachte: we zijn niet kansloos tegen NVC. Hebben ze een spectaculair team? Niet echt. Wel een heel stabiel team. Een team waartegen het lastig scoren is omdat ze verdedigend sterk zijn. De heenwedstrijd werd door US nipt verloren met 15-13 in de 5e set. Deze keer was Muis er niet bij. Snoek nam de honneurs waar als libero. En hoe. Ook dat was anders.

Wij waren als eerste bij de 24 maar wonnen de set niet:  We bleven koel en maakten geen fouten. En ook het beslissende punt niet. NVC bleef koel en maakte geen fouten. Behalve dan de coach van NVC. Die kon zich weer eens niet gedragen en kreeg een gele kaart. NVC maakte wel de punten. Zonde. Dit was de eerste van drie sets waarbij wij als eerste bij de twintig waren.

De tweede set hadden we geen kansen:  Misschien hadden we wel kansen maar hebben we ze niet gepakt. Niet zichtbaar in de score ieder geval. Dit was die ene set waarbij wij niet als eerste bij de twintig waren. Of überhaupt bij de twintig kwamen.

In de derde set lag het niet aan de scheids:  Want het ligt nooit aan de scheids. Dan doe je iets verkeerd. Je moet zelf je punten maken. Zou er een situatie kunnen zijn waarbij een (overduidelijk foute) keuze van de scheids beslissend is? Wanneer wel, wanneer niet? Tot de twintig ? Niet echt, dan heb je nog voldoende tijd om het goed te maken. Boven de twintig? Mogelijk. Boven de 21 wordt het al spannend. En twee keer boven de 21? Dan kan het wel beslissend zijn, vooral als het close is. En als je deze laatste situatie combineert met de eerste situatie? En je de set met 25-22 verliest? Dan stinkt het zaakje toch behoorlijk.

De vierde set was overtuigend voor US:  En werd dus gewonnen. Tot 17-17 ging het gelijk op. Toen vlamde Barry Koolstra er na zijn wintersport een paar keer “tiefschnee” uit en toen stond het pardoes 17-25.  De eindstand was dus 3-1 voor NVC

Maar had net zo goed andersom kunnen zijn. De eerste set hadden we moeten pakken. De derde set hadden we moeten winnen. De vierde set hebben we gewonnen. US bewijst zichzelf dus een slechte dienst. Dat stonk deze zaterdag nog het meest.

gh @ VoV, verslag van Bas Louwaars, US Heren 1. Foto Jan van den Noort.