Vizier op volleybal

 

Eenvoudige zege Lycurgus op TTP

VoV, 01-02-2019. 5:55 uur. Op papier zou het een interessante wedstrijd worden, maar Abiant Lycurgus had donderdag aan het einde van de middag geen enkel probleem met runner-up Talentteam Papendal. Het werd een eenvoudige 3-0 overwinning voor de koploper van de Eredivisie via de setstanden 25-20, 25-18 en 25-22. Abiant Lycurgus heeft als koploper nu drie punten voorsprong op Achterhoek Orion met nog twee speelrondes in de reguliere competitie te gaan.

Het duel werd op donderdagmiddag gespeeld, omdat het ongeveer de enige mogelijkheid was om het duel voor het einde van de reguliere competitie op 9 februari gespeeld te hebben. In overleg met het Talentteam is er voor gekozen om te spelen tijdens een trainingsmoment van de landskampioen. Er was in samenwerking met maatschappelijk partner SKSG een kidsdag van gemaakt. Voor de kinderen van de opvangorganisatie was er een hoop te doen. De promotiebus van de Nevobo was er met springkussens, SKSG had onder andere sapfietsen meegenomen en leverde de ballenkinderen. Zo was het op het ongebruikelijke tijdstip een gezellige boel in het Alfa-college Sportcentrum.

De selectie van coach Arjan Taaij had zich blijkbaar voorgenomen om snel klaar te zijn, want van meet af aan spatte de scherpte en gretigheid eraf. De talenten hebben dit seizoen de uitwedstrijden bij Draisma Dynamo en Achterhoek Orion gewonnen, waardoor op voorhand het nodige verwacht mocht worden van de gasten met libero Daan Nijeboer in de gelederen.

Via de 7-3 van Auke van de Kamp waren de voortekenen al duidelijk welke kant het op zou gaan. Een ace van Frits van Gestel betekende 14-8. Naast de twee genoemde spelers had coach Arjan Taaij gekozen voor Wytze Kooistra, Niels de Vries, Dennis Borst, Erik van der Schaaf en Stijn Held. Ze konden zich in de eerste set naar hartenlust uitleven. Het verweer van de talenten was minimaal en bij Abiant Lycurgus waren alle facetten van het spel prima op orde. Nadat via Van Gestel het eerste setpoint verloren ging was het bij de tweede gelegenheid via Van de Kamp wel raak.

Gedurende set twee en drie had de thuisploeg steeds het overwicht en was sprake van controle over de wedstrijd. Blokkerend was het zeker dik in orde met diverse kill – blocks en ander verdedigend werk . In het tweede bedrijf ging het tot 10-10 gelijk op. Daarna ging het snel. Mede ook dankzij het grote aantal fouten bij het Talentteam. Een ace via het net van Kooistra betekende 18-12. Via een paar fraaie middenaanvallen met Borst als scorende man zette Van de Kamp zeven setpoints op het bord. Een servefout van het talent Martijn Brilhuis bekende winst in de tweede set met 25-18.

In de laatste set bleef bleven beide ploegen iets meer aan elkaar plakken. Het verschil werd gemaakt vanaf 11-10. Van Gestel, Van de Kamp, een blok van Borst en een uitgeslagen aanval van Brilhuis bracht 15-10 op het scorebord. Dat leek voldoende, maar de gasten kwamen nog een keer terug tot 16-15. De succesvolle knal van Kooistra was vervolgens belangrijk; 17-15. Het verschil werd nooit meer dan een paar punten. Bij 23-21 werd een serve aan de zijkant geslagen door Jesper van Muijden verkeerd ingeschat. De bal viel exact binnen de lijn. Een ace derhalve. Een aansluitende score van Borst betekende twee matchpoints, waarvan maar eentje nodig bleek. Een uitgeslagen aanval aan de kant van het Talentteam betekende einde wedstrijd.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Abiant Lycurgus. Foto CEV.