Vizier op volleybal

 

Zege Sliedrecht, geen Twentse bekerfinale

VoV, 01-02-2019. 5:45 uur. Sliedrecht Sport heeft een streep gehaald door de mogelijkheid op een Twentse bekerfinale. Zij versloegen gisteravond in de Basis in Sliedrecht het Eurosped van trainer coach Jan Berendsen met 3-1. Apollo 8, dat zich eergisteren via een 3-2 zege op Set-Up voor de finale plaatste, tegen Sliedrecht wordt dus de finale van 17 februari aanstaande.

De teams uit de bekerfinale van vorig jaar stonden nu in de halve finale tegenover elkaar, ze hadden elkaar dit seizoen ook al bestreden in de Supercup en de competitie. De wedstrijdstand was 2-1 voor Sliedrecht en de huidige nummer één van de ranglijst begon ook als favoriet aan deze halve finale.

Daar was echter in de eerste set niet zo veel van terug te zien, behoudens een opleving rond de big points in deze set,  die de ploeg van Vera Koenen een beslissende voorsprong opleverde. Eurosped, met de makkelijk scorende Vera Mulder en de prima verdedigende libero Suzanne Kos, had het initiatief en Sliedrecht Sport maakte een beetje een tamme, matte indruk, er werd zonder al te veel beleving gespeeld.

De teams losten elkaar aan kop af, het verschil was hoogstens twee punten en dan steeds in het voordeel van de ploeg uit Vroomshoop. De 6-5 werd 6-7 en 7-9. Bij 10-10 was Sliedrecht wer op gelijke hoogte, de slimme tweede balscore van Rochelle Wopereis en het ace van Dagmar Boom herstelden het verschil van twee punten. Vera Mulder sloeg de 14-16 op het scorebord en blokkeerde even later ook de 15-17 erop.

Vervolgens ging het mis bij Eurosped, Fleur Savelkoel en Brechtje Kraaijvanger scoorden, Eurosped gaf twee kadootjes weg, ging de time out in, waarop Fleur Savelkoel nogmaals vanachter de drie meter scoorde. Het stond ineens 20-17. Op de side out werd het 21-19, Jan Berendsen nam zijn tweede time out op 23-19, maar dit had geen effect. Esther van Berkel scoorde de 25-20 voor de 1-0 setstand.

Eurosped ondervond geen hinder van de verloren eerste set en ging fris en fruitig van start in de tweede, hetgeen hen via een ace van Daphne Knijff een vroege 2-4 voorsprong opleverde. Sliedrecht leek het allemaal wel te geloven, terwijl Eurosped gemotiveerd en strak speelde. Met een scorende midaanval van Eline Gommans (6-9) en een ace van haar bij 8-11 hielden de gasten het voordelige verschil aan hun kant. Op 8-11 ging Sliedrecht naar de zijlijn, zonder succes, de gasten stoomden door.

Ook de spelverdelers wissel bij de thuisploeg en het inbrengen van Christie Wolt veranderde dat niet. Eurosped nam afstand door serve series van Eline Gommans en Daphne Knijff en bouwde uit naar 10-19. Christie Wolt scoorde drie keer achter elkaar tot aan 14-20 en gaf de stand een wat beter aanzien voor haar ploeg. De beslissende tik kwam van Eurosped. Met onder andere kill – blocks van Rochelle Wopereis en Eline Gommans maakte Eurosped de set af. Het werd 14-25 en 1-1 in sets.

Vanaf de derde set stond er een ander Sliedrecht Sport binnen de lijnen. Serveseries van Fleur Savelkoel en Carlijn Ghijssen – Jans zorgden na een 0-1 achterstand vlot voor een 9-2 voorsprong. In die periode zag de passlijn bij de gasten er helemaal niet goed uit. Met een driepunter werd het 12-4, Eurosped kon wat terug doen, maar dat deed Sliedrecht niet echt pijn. (13-7)

Met Demi Korevaar aan de opslag (de 15-7 was een ace via de netband) liep Sliedrecht uit naar 18-7, waarop Jan Berendsen zijn tweede time out nam. Zijn ploeg werd helemaal onderste boven gelopen en was niet meer te herkennen uit de vorige set. Hetzelfde gold trouwens voor Sliedrecht Sport in positieve zin. Fleur Savelkoel maakte met een ace 21-9, Esther van Berkel via het blok 23-10, waarna Fleur Savelkoel met een kiezelharde driemeter score een eind aan de set maakte en de stand op 2-1 bracht.

Eurosped moest wat, had een probleem. Moest de vierde set winnen om de tiebreak te kunnen spelen en een kans op de finale te behouden. Maar het ging eigenlijk al meteen de verkeerde kant op. Carlijn Ghijssen – Jans maakte de 2-1 en 4-2 , Eurosped kon blijven aanklampen (6-4) maar verloor vervolgens het contact. Met een beetje geluk en hulp van Eurosped fouten liep Sliedrecht uit naar 10-4 en en 13-7.  Op 13-10 haalde Vera Koenen haar ploeg naar de kant, met succes. Er volgden drie punten op rij en Eurosped keek bij 16-10 tegen een hopeloze achterstand aan, die in het verder verloop alleen nog maar toenam. Via 21-14 werd het 25-15. Jan Berendsen had bij 21-14 met een time out nog geprobeerd verandering in de gang van zaken te brengen, maar dat lukte niet.

Sliedrecht had zich in de derde en vierde set geprofileerd als de koploper van de Eredivisie en de minder goede start op overtuigende wijze weggespeeld. Zij staan dus in de finale tegen Apollo 8. En in hun team zorgen Christie Wolt (uit Weerselo) en Florien Reesink (uit Borne) alsmede Vera Koenen, die ook Twentse roots heeft, toch nog een beetje voor een Twentse inbreng. Het Overijsselse Twente tegen het Zuid Hollandse, zullen we maar zeggen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.