Vizier op volleybal

 

Eerste OKT horde genomen door Oranje

VoV, 02-08-2019. 20:00 uur. Voor de Oranje damesselectie en de staf ging het vanaf vanmiddag 18:00 uur om de knikkers. Daar waar weken zo niet maanden naar toe was gewerkt was, werd aangefloten door de Braziliaanse scheidsrechter Paulo Turci.

De uitgangspunten waren maar al te duidelijk. Oranje zou en moest naar de Spelen in Tokyo en wilde dat in Catania realiseren, België wilde ook wel, maar was minder stellig in het heilige moeten, al weet je maar nooit wat er achter gesloten deuren wordt afgesproken om naar buiten toe te verkondigen, terwijl de mindset net anders is. Maar dat terzijde, en ook terzijde welke zich zelf respecterende ploeg zal een kans op plaatsing voor de OS laten lopen omdat iets anders meer prioriteit heeft?

Bondscoach Jamie Morrison gaf zijn vertrouwen vanaf de eerste tot en met de laatste set aan spelverdeelster Laura Dijkema, libero Myrthe Schoot, diagonaal Lonneke Slöetjes, de midspeelsters Robin de Kruijf en Yvon Beliën en de passer lopers Anne Buijs en Maret Balkestein – Grothues. Aan hen was het om te zorgen dat Oranje de openingswedstrijd van dit OKT goed zou afsluiten. Met daarbij de hulp van de dubbele wissels (Plak voor Dijkema, Slöetjes voor Bongaerts), de serve- en passkanjer (Marrit Jasper) en Nika Daalderop, die regelmatig de plaats aan het net in de aanval overnam van Balkenstein – Grothues.

Tussen de eerste (8-7 voor België) en tweede technische time out (15-16) ging België even met 14-11 aan de leiding.  Bij die stand nam Morrison een time out, hetgeen zich direct in de score uitbetaalde.  Op 16-18 ging België de time out in, maar dat had geen succes. Met scores van Anne Buijs, Nika Daalderop en een snelle midcombinatie, die door Yvon Beliën verzilverd werd, nam Oranje afstand naar 18-22,  waarop de dames uit België weer naar de kantlijn gingen.  Na de 19-22 scoorde Nika Daalderop nog twee keer, een Belgische voetfout maakte de set met 20-25 af.

In de tweede set was Oranje de veel betere ploeg en bracht dat met een verschil van tien punten in de eindscore tot uitdrukking.  Oranje nam vlot de leiding (2-5) en leverde op die voorsprong niets in. Slöetjes pakte haar punten mee, Anne Buijs scoorde haar achtste (7-11) en negende (7-12) punt  van de wedstrijd en Oranje bleef ruim aan de leiding. Het stond 10-16 bij begin van de tweede technische time out.

Celeste Plak sloeg met power een aantal ballen erin, Nika Daalderop zette een serveserie neer (naar (13-23) en Oranje ging comfortabel naar de setwinst. Robin de Kruijf scoorde met een supersnelle midaanval de 14-24, Anne Buijs maakte met haar tiende punt van de wedstrijd de 15-25 en 0-2 stand perfect.

In de derde set ging het lang gelijk op. Scores van Lonneke Slöetjes, Yvon Beliën en Maret Balkenstein – Grothues brachten de Nederlandse punten op het scorebord, voor België hadden Kaja Grobelna en Britt Herbots succes tot aan de 8-7 pauzestand. Na een aantal formidabele reddingen van Myrthe Schoot kon Oranje een lange rally met 12-14 afsluiten. België knokte zich terug (14-14) en bleef bij Oranje in het spoor tot aan 18-18.  Nika Daalderop scoorde serverend, het vijftiende punt van Lonneke Slöetjes maakte 18-20, maar opnieuw kwam België terug.

En dat deden ze nogmaals na de 21-22 achterstand. Met een prima omloopbal scoorde Yvon Beliën de 22-23, Lonneke Slöetjes maakte 22-24 en toen België op de serve van Britt Bongaerts een overpass afleverde was Oranje er als de kippen bij om het punt voor de 22-25 te verzilveren.

Een goede 0-3 zege van Oranje, een goed begin. Qua eindscore niets op aan te merken. Geen setje tegen. Oranje had op alle scorende onderdelen voordeel (totaal 47 om 57 eigen punten) en maakte beduidend minder fouten.  Lonneke Slöetjes werd met 16 punten topscorer, Britt Herbots kreeg er 15 op naam.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.