Wenen: NL mannenduo’s twee keer negende

VoV, 03-08-2019. 4:05 uur.  Voor Christiaan Varenhorst / Steven van de Velde ging het hoofdtoernooi van het FIVB World Tour in Wenen gisteren verder in de tussenronde voor de achtste finale.  Daarin moesten ze het opnemen tegen Nikita Liamin / Taras Myskiv uit Rusland, die met vijfde (in Jinjiang en Warschau) en negende plaatsen (WK Hamburg, Gstaad) al succesvol waren in dit FIVB seizoen.

Varenhorst / van de Velde behaalden een prima 0-2 zege via de setstanden 16-21 en 15-21. In de eerste set waren het vooral de blokpunten (0 om 5) en aces (0 om 2) die het verschil maakten. De 6-4 en 10-8 achterstand veranderde het BTN duo in een 11-14 en 14-19 voorsprong in de eerste set, waarop de winst werd binnengehaald.

In de tweede set konden ze het verschil aanvallend maken, vooral Varenhorst was scorend goed op dreef.  Na de 5-10 tussenstand werd het verschil bij 11-12 nog even nipt, maar opnieuw kon het Nederlandse duo in de tweede helft van de set doordrukken. Naar 12-16 en 13-19, om met 15-21 af te sluiten.

In de achtste finale was het sterke optreden van Heidrich / Gerson net teveel voor Varenhorst / van de Velde. Met twee keer 21-18 trokken de Nederlanders aan het korste eind en sloten het toernooi in Wenen dus als negende af.

Brouwer / Meeuwsen hadden zich via poulewinst rechtstreeks geplaatst voor de achtste finales. Zij speelden daarin tegen Dalhausser / Lucena, waartegen ook al in de eliminatie ronden in Gstaad en Tokyo was gespeeld en gewonnen. Vroeg in de eerste set kwamen Brouwer / Meeuwsen met 6-3 en 9-5 achter, een verschil dat ze bij 13-13 weer hadden weggewerkt. In de tweede helft van de set speelden de Amerikanen met meer overtuiging, kwamen vlot weer een drietal punten voor (14-17) en hielden dat tot het eind vast.

De tweede set was voor Brouwer / Meeuwsen die dit keer na de 13-12 stand afstand namen. Tot 18-16 hielden ze het verschil via de side out op twee punten, met een driepunter pakten ze vervolgens de zege en de beslissende derde set, waarin een belangrijke scorende rol middels het blok voor Dalhausser was weggelegd. Na de veldwissel bij 7-8 d liep USA uit na 9-12. Het BTN duo kwam tot 11-13 en 13-14 terug, kwam er echter niet meer naast en verloor met 13-15.

Brouwer / Meeuwsen sloten dus ook als negende af.