Vizier op volleybal

 

Dag 1 van het OKT in de zes poules

VoV, 03-08-2019. 4:15 uur. In Zuid – Amerika (Brazilië), Azië (China), Europa (Rusland, Polen, Italië) en Noord-Amerika (USA) is het volleybal dit weekend in de ban van de kwalificatietoernooien voor de  Olympische Spelen in Tokyo in 2020. In zes poules strijden de beste landen van de wereldranglijst voor zes tickets en voor de zekerheid zich alvast naast gastland Japan geplaatst te hebben.

Zeven van de twaalf posities zijn maandagmorgen ingevuld. En om niet in januari 2020 nog een continentale kwalificatie te spelen, willen de kanshebbers per poule meteen hun slag slaan. Vinkje zetten, een kopzorg minder! De kosten van het organiseren van het OKT, zo’n 800.000 euro inclusief een fee van 500.000 euro voor de FIVB, werd opgehoest door de bonden in bovengenoemde landen en/of de landen zelf en/of de nader te noemen steden en / of sponsoren, want zonder hen lukt het vaak niet.

Uberlandia, Brazilië: Daar zijn inmiddels vier wedstrijden gespeeld. Brazilië won eerder met 3-0 van Kameroen maar had het gisteren onverwacht erg moeilijk tegen Azerbeidzjan. De 1-2 achterstand in sets ( 25-13, 23-25, 21-25) werd met 25-19 en 15-12 omgezet in een 3-2 zege. De Dominicaanse Republiek deed het beter tegen deze landen. Na de 3-0 tegen Azerbeidzjan was er ook een 3-0 (20, 19 ,14) tegen Kameroen. De laatste poulewedstrijd tussen Brazilië en de Dominicaanse Republiek (vanmiddag 15:00 uur NL tijd) zal dus de beslissing brengen.

Koploper is de Dominicaanse Republiek met na twee wedstrijden één punt meer dan Brazilië.

Ningbo, China: Drie Europese teams zijn op bezoek bij de Olympische kampioen. China speelde de openingswedstrijd tegen Tsjechië en won met 3-0 (18, 23, 19). Had in de tweede set de nodige moeite om tot winst te komen en werkte een opgelopen 4-8 achterstand weg in het middendeel van de derde set. China kon zich veel foutserves veroorloven. Zhu Ting kwam tot 14 punten, topscorer werd de Tsjechische Andrea Kossanyiova met 16 punten.

Turkije en Duitsland gingen na een 3-1 zege voor de ploeg van Guidetti, die vond dat zijn team een goede prestatie had geleverd, naar de kleedkamers. Vijf aanvallende punten meer en een punt nadeel op blok / serve maakten het verschil. Karakurt maakte de meeste punten (16) bij Turkije, bij Duitsland waren dat Franziska Poll en Louisa Lippmann, beiden 14.

Koploper is China op basis van een beter setratio.

Kaliningrad, Rusland. Rusland is gastheer voor Zuid –Korea, Canada en Mexico. Korea en Canada hadden vier sets nodig om de wedstrijd te beslissen. Met 3-1 in het voordeel van Zuid – Korea, dat in Yeon Koung Kim met 37 punten in vier sets de absolute uitblinker had. Rusland had twee sets (25-13, 25-08) weinig moeite met Mexico. Na een fors aantal wissels ging het in de derde set met 26-24 behoorlijk wat stroever. Goncharova werd met 12 punten topscorer.

Koploper is Rusland op basis van puntenratio.

Wroclaw, Polen: Een poule met twee Europese toplanden. NVL verrassing Polen en wereldkampioen Servië. Met daarbij Puerto Rico en Thailand. Servië opende met een 3-0 (15, 22, 18) zege tegen Thailand. Ondanks dat Servië volgens hun coach niet het beste volleybal liet zien was het een duidelijke zege, waarin Boskovic 29 keer scoorde. Polen had weinig problemen om Mexico aan de verkeerde kant van de score te laten eindigen. Al was 30-28 in de tweede set op het nippertje. VNL topscorer Malwina Smarzek maakte er 23 in drie sets.

Koploper is Servië op basis van het puntenratio. :

Sheveport-Bossier City, USA: Met het gastland streden Argentinië, Bulgarije en Kazakstan om het ticket, waarbij uiteraard VNL winnaar USA de huizenhoge favoriet voor de eindzege is. Ze begonnen met een afgetekende 3-0 (17, 10, 10) zege tegen Kazakstan. Met Kelsey Robinson als meest scorende speelster met 13 punten in de 54 om 31 score voor wat betreft de eigen punten.

Argentinië en Bulgarije maakten er een viersetter van, uitslag 1-3 voor Bulgarije. De 26-24 in de eerste set konden ze met 9-25, 18-25 en 20-25 wegwerken. Onder andere door 5 om 16 blokpunten en 4 om 9 aces. Elitsa Vasileva werd met 18 punten topscorer.

Koploper is USA op basis van setratio.

Catania, Italië: Nou ja u weet ondertussen wel wie daar spelen en wie ervan dromen het ticket mee naar huis te nemen. Nederland vs België eindigde in 3-0, zie ons verslag van gisteren. En Italië won met 3-0 (17, 10, 14) van Kenia. “We hebben een aantal keren laten zien waartoe we in staat zijn” zei de Italiaanse bondscoach Mazzanti na afloop. Egonu scoorde 15 keer, Sylla nam 11 punten voor haar rekening.

Koploper is Italië op basis van een beter puntenratio.

Morgenvroeg is er weer een update van de stand van zaken. Blijf VoV volgen voor het laatste OKT nieuws.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.