Vizier op volleybal

 

Eerste play-off zege voor MTV Stuttgart

VoV, 27-04-2019. 18:45 uur. Het is alweer de vijfde keer dat MTV Stuttgart in de finale om de Duitse titel staat. En opnieuw is SSC Schwerin de tegenstander, voor de derde keer achter elkaar. Eigenlijk een finale die de kenners van het Duitse volleybal wel een beetje hadden voorspeld. Tussen vandaag en 11 mei aanstaande zal na maximaal vijf en minimaal drie wedstrijden, de derde is op 5 mei aanstaande,  de nieuwe Duitse kampioen bekend zijn. Stuttgart heeft uit het verleden nog wel een paar sportieve rekeningen openstaan met Schwerin,  beide teams kennen elkaar door en door.

In Schwerin zien ze de eerste wedstrijd vol vertrouwen tegemoet. En dat is dan gebaseerd op winst in de bekerfinale alsook een zege in Stuttgart in maart jongsleden. Schwerin was de afgelopen drie seizoenen in de SCHARrena steeds succesvol, het laatste verlies daar dateert alweer van de halve finale in de play – offs in 2016. “We willen met een uitzege meteen een uitroepteken achter het voornemen op titelverdediging zetten”, zei men in Schwerin.

Maar die wil werd geen wet. Overigens was de Nederlandse inbreng in de wedstrijd minimaal. Deborah van Daelen had twee invalbeurten bij Stuttgart en scoorde één keer, Tessa Polder kwam bij Schwerin niet in actie en Britt Bongaerts werd er ook twee keer ingewisseld, ze scoorde één keer.

Stuttgart nam na een aanvankelijk gelijkopgaand duel (tot 10-10) een voorsprong van drie punten bij 15-12 en 19-16. Op de side out werd het verschil vastgehouden, de set werd met 25-21 in hun voordeel afgesloten. Vijf blokpunten maakten in de ze set het verschil, Schwerin bleef op nul blokpunten steken.

In de tweede set was Schwerin aan het net de meest succesvolle ploeg vanwege de meeste aanvallende scores. Een vlot opgelopen 4-1 achterstand was bij 8-7 bijna van het scorebord en in het middendeel ging deze er helemaal af (14-16). Vervolgens werd de 17-21 een 21-25 zege. Dus 1-1 in sets en 46 / 46 in punten.

Beide teams speelden in de derde set met een lage foutenlast (4 om 3), waren serverend en blokkerend aan elkaar gewaagd (3 om 5) en zodoende maakte de aanval het verschil. En dat was een handvol punten in het voordeel van Stuttgart. Via 8-7 en 16-15 werd het 19-16. Die achterstand kon Schwerin tot één puntje terugbrengen bij 19-18 en vervolgens scoorden beide ploegen op de side out hun punten. Het eerste Stuttgart, dat dus met 25-23 won.

Stuttgart stond in de vierde set bij 20-15 een mooi eind voor, moest echter nog een keer fors aan de bak toen Schwerin naar 24-22 en 24-23 inliep. Het reddende punt voor de 25-23 en 3-1 zege kwam dan ook net op tijd. Stuttgart won met 3-1, punten totalen 96 om 92 waarvan de eigen score 71 om 70 bedroeg. Krystal Rivers maakte 21 punten voor Stuttgart, Kimberly Drewnick scoorde 20 keer voor Schwerin.

Team zien elkaar weer op 1 mei in Schwerin. Om 17:10 uur beginnen ze dan. Rare tijd overigens.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV, naar wie zouden de dames de tong uitsteken?