Eerste thuiswinst voor Somas Activia

VoV, 08-01-2024. 12:45 uur. De dames van Somas Activia zijn het nieuwe jaar goed begonnen. Ze wonnen met 3-0 van Voltena, en behaalden daarmee hun eerste thuisoverwinning.

Het geplaagde Voltena, rode lantaarndrager van de Eredivisie, was afgelopen zondag de tegenstander Somas Activia. Interne problemen bij Voltena en het vertrek van enkele speelsters zorgden ervoor dat vooraf de krachtsverhoudingen niet zo goed in te schatten waren. De stand op de ranglijst gaf geen eerlijk beeld omdat Voltena puntenaftrek heeft moeten accepteren.

Met een voltallige Activia-selectie, die werd uitgebreid met Liselotte Spoormakers, was de start tegen de ‘onbekende’ tegenstander zeer matig. De eerste punten van de wedstrijd waren dan ook voor Voltena. Voltena zette Somas Activia direct onder druk en nam een 0-3 voorsprong. Het duurde even voordat de dames uit Sinttunnis op stoom kwamen maar op 8-8 was de stand weer gelijk. Na een 10-9 voorsprong nam de ploeg van Michael Beugelsdijk verder afstand; 18-14. Voltena kon het gaatje niet meer dichten, Jule van Hout en Jill Lamers scoorden de big points en setwinst was een feit: 25-21.

Nieuwe energie: In set 2 bleven de ploegen aan elkaar gewaagd. Het spel van Somas Activia werd plichtmatig en op 12-14 leidde dat tot een dubbele wissel. Bregje Wijnhoven nam de spelverdeler plek over van Isis Neeskens en Eline Peeters kwam in het veld voor Gaya Neeskens. Dat bracht nieuwe energie in de ploeg en toen Jill Lamers op 16-15 aan de service kwam werd de set beslist. Aanvallend en serverend hielp zij Somas Activia over de dode punt heen: 19-15. Onder aanvallende impulsen van Dani Jozephs en Jill Lamers werd de set eenvoudig uitgespeeld: 25-19.

Gevaarlijke service en scorende passer lopers: Met een ongewijzigd team werd de 3e set gespeeld. Somas Activia leek in het begin van de set direct een beslissende voorsprong te nemen. Via 5-2 en 11-7 leek de set en dus de wedstrijd beslist. Het wegvallen van de servicedruk en een haperende blokkade liet Voltena in leven. Zij knokten zich terug tot 13-13 en namen daarna brutaal een voorsprong: 16-18. Een time out aan de zijde van Somas Activia zette de dames weer op scherp. Via 18-18 en 19-19 werd een achterstand van 20-21 vakkundig omgedraaid. Eline Peeters leverde haar bijdrage in de slotfase en uitblinkster Jill Lamers tekende voor het slotakkoord: 25-22.

De reus en klein duimpje: Daarmee was het eerste thuisoverwinning een feit met de maximale score: 3-0. Over de betekenis daarvan was vriend en vijand het wel eens. Een verdiende overwinning maar ook een noodzakelijke overwinning. Met de winst in de tas kijken de dames vooruit naar de volgende wedstrijd. Dat is de wedstrijd in Sneek tegen de koploper van de Eredivisie Friso Sneek. Letterlijk en figuurlijk de reus in de Eredivisie. Zaterdagavond 20:00 uur zal in de Sneker sporthal blijken hoe klein duimpje het gevecht tegen de reus zal aangaan.

gh @ VoV.  Verslag en foto van/ via Paul Kempen namens Somas Activia.