Eerste winst Oranje mannen!

20140705 NED: WLV Nederland - Tsjechie, Rotterdam

Het Nederlands mannenteam heeft de oefenstage tegen Estland afgesloten met een 3-1 zege. Na twee tegenvallende nederlagen in Wijchen en Zwolle kwam de ploeg van coach Gido Vermeulen dinsdag op Papendal een stuk beter voor de dag. Oranje reist donderdag af naar Matosinhos voor de eerste twee World League wedstrijden tegen Portugal, die op zaterdag en zondag worden gespeeld.

Bondscoach Gido Vermeulen startte dinsdag met de volgende zeven spelers: Yannick van Harskamp (spelverdeler), Niels Klapwijk (diagonaal), Jeroen Rauwerdink en Maarten van Garderen (passer/lopers), Bas van Bemmelen en Thomas Koelewijn (middens) en Gijs Jorna (libero).

Oranje begon uitstekend aan de wedstrijd in de Arnhemhal op Papendal. In de eerste technische time-out leidde de thuisploeg met 8-6, en deze marge van twee punten werd gehandhaafd tot 21-19. In de slotfase bleven de internationals koel, en werd de eerste set veroverd met 25-22.  In de tweede set was het scoreverloop min of meer vergelijkbaar. Oranje liep via 8-6 en 16-12 uit naar 21-18 en won uiteindelijk deze doorgang met 25-23.

In set drie mocht Nimir Abdelaziz het spel gaan verdelen. Sjoerd Hoogendoorn startte als diagonaal. Estland nam in deze set snel het initiatief en liep via 8-4, 16-11 en 21-16 uit naar 25-21 setwinst.  Jelte Maan en Jasper Diefenbach begonnen in de vierde set in de basis voor Jeroen Rauwerdink en Bas van Bemmelen. Samen met Abdelaziz, Hoogendoorn, Van Garderen, Koelewijn en Jorna stelden zij de 3-1 zege veilig. Een 16-13 voorsprong halverwege de set bleek voldoende om even later met 25-21 de oefenstage tegen Estland af te sluiten.

Dick Kooy, Kay van Dijk en Rob Bontje kregen vandaag rust en kwamen niet in actie. Van Garderen werd topscorer met 14 punten, gevolgd door Koelewijn (12), Rauwerdink en Hoogendoorn (beide 11), Klapwijk (10), Van Bemmelen (7), Maan (3) en Van Harskamp en Abdelaziz (beide 2).

Oranje reist morgen af naar Portugal, waar het op zaterdag en zondag de eerste poulewedstrijden van de World League speelt tegen het thuisland. Robbert Andringa en Sjoerd Hoogendoorn zijn afgevallen voor deze wedstrijden.