Vijfde duel bij strijd om scudetto (v)

vlag3rszNovara en Casalmaggiore zullen pas na hun onderlinge vijfde duel weten wie er dit jaar de Italiaanse kampioensschaal omhoog mag houden. Die wedstrijd staat voor de 16de mei op het programma. In de vierde confrontatie kon Casalmaggiore de stand in wedstrijden middels een 3-2 thuiszege op 2-2 brengen. Tot nu wonnen beide teams hun thuiswedstrijden, Novara heeft zaterdag thuisvoordeel.

De eerste set was met een overtuigende 25-19 voor Casalmaggiore. Via een sterk blok, zes  blokpunten in deze set, werd een ruime voorsprong opgebouwd (21-15), die niet meer in gevaar kwam. In de tweede set waren de rollen omgedraaid. Novara kon na de tweede technische time out (16-15) de achterstand omzetten in een 18-21 voorsprong en bracht de setstand via 22-25 op 1-1.

Blokkerend had Casalmaggiore het ook in de derde set goed op orde, vijf blokpunten, bij de belangrijke punten hadden ze een beslissende voorsprong (21-19) en na een vier om twee score na die stand namen ze tevens een voorsprong in sets. Novara moest de vierde set winnen om de kans op het kampioenschap gisteren te verzilveren.

Bij alle meetpunten lag Novara in deze set voor. Via 4-8, 13-16, 17-21 werd het 20-25 en moest de tiebreak de beslissing brengen over een vijfde wedstrijd of het voortijdig einde van de ‘best of five’ na vier wedstrijden. Aanvankelijk was het close in die beslissende set (5-4, 10-8) maar bij 12-9 had de thuisploeg een beslissend verschil, plus één op het telbord staan. Het voordeel werd vastgehouden tot aan de 16-14, waarmee de serie dus zaterdag een vervolg krijgt.

Katarina Barun van Novara werd met 26 punten topscorer. Valentina Tirozzi scoorde 25 keer voor Casalmaggiore. Blokkerend had de thuisploeg een 18/12 voordeel. Ook aanvallend (64/63) en serverend (6/5) waren ze succesvoller, maar daar waren de verschillen minimaal. Novara had met 24/20 de lagere foutenlast.