Eerste winst Sneek, nederlaag Set–Up ’65

VoV, 10-11-2019. 6:50 uur. VC Sneek heeft de eerste zege van het seizoen binnen. Uit bij TTPA boekte de ploeg van Henriëtte ter Steege een hele vlotte 0-3 zege, de talenten kregen per set 14, 16 en 12 punten mee. Of dit als reactie op het plotselinge vertrek van trainer/coach Paul Oosterhof was, laten we maar even in het midden, feit is wel dat de ploeg over de talenten heen walste.

Meteen vanaf de eerste set die via de tussenstanden 8-15 en 12-21 met 14-24 werd gewonnen. TTPA kon in de tweede set even nog redelijk in het spoor blijven (5-7), kreeg echter na 9-13 een stevige tik te verwerken toen de gasten naar 10-17 uitliepen. Met een veel scorende Anlène van der Meer en Lieze Braaksma liep Sneek uit naar 14-22 en won met 16-25. In de derde set liet de ploeg uit Friesland er geen gras over groeien. Via 4-10 en 10-20 werd de winst met 12-25 bijgeschreven.

Anlène van der Meer werd met 15 punten de meest scorende speelster, Roos van Wijnen en Jasmijn Akse kwamen op 10, Lieze Braaksma op 8. Dan pas kwam de eerste TTPA-speelster, Jette Kuipers met 7 scores. De eigens scores beliepen 22 om 51 punten, samengesteld uit aces 2/7, aanval 16/40 en blok 4 /4

Door de gewonnen drie punten doet VC Sneek de laatste plaats over aan Dros – Alterno, dat in eigen huis met 0-3 van Sliedrecht Sport verloor. In de eerste en derde set was Sliedrecht heel snel klaar met de ploeg uit Apeldoorn. Via de tussenstanden 6-8, 8-14 en 10-21 werd de eerste set met 10-25 gewonnen, de derde gaf op het scorebord als tussenstanden 8-18 en 12-21 voor de eindstand 13-25.

De tweede set was een ander verhaal. Dros Alterno deed vanaf het begin mee, ging bij 8-7 en 16-15 steeds minimaal op de side out een puntje aan de leiding, dat ze bij 20-17 tot drie hadden uitgebouwd. Setpoint was er op 24-22, dat kon echter niet verzilverd worden. Met vier score op rij pakte Sliedrecht de 24-26 setwinst en kwam zo op 0-2.

De eigen score bedroeg 33 om 58, Sliedrecht was op alle onderdelen de beste. Vijf aces meer, zestien aanvallende punten meer en vier blokpunten meer. Lisanne Baak van Sliedrecht werd met 11 punten de topscorer, Anna Zijl van Alterno bleef er ééntje bij haar achter, net als de Sliedrecht speelsters Esther van Berkel en Carlijn Ghijssen – Jans.

Apollo 8 heeft in eigen huis de winnende draad weer opgepakt. Na het uitverlies vorige week bij Set-Up ’65 werd er deze keer met 3-0 thuis van debutant Peelpush gewonnen. In de tweede set gaf Peelpush sterk partij, de andere twee gingen redelijk eenvoudig naar de ploeg uit Borne.

Apollo 8 had in de tweede set heel snel een 6-1 voorsprong opgebouwd, hield een behoorlijk verschil vast (13-9, 17-14), maar moest een sterk opkomend Peelpush bij 18-18 naast zich dulden. Vervolgens ging het gelijk op, waarbij teams elkaar geen haarbreed toegaven. De thuisploeg kwam bij 24-23 op setpoint, mocht het bij 25-24 nog een keer proberen de set uit te maken, maar slaagde weer niet. Pas bij 28-27 kon de stand naar 2-0 in sets getild worden.

In de eerste set werd 9-4, 16-13 en 20-15, waarna Apollo met 25-17 won. En ind e derde set was er bij 20-18 twee puntjes verschil, met een 5 om 1 score werd de winst binnengehaald.
Midspeelster Carlijn Koebrugge was goed op dreef met 17 scores, waarmee ze topscorer van de avond werd. Juliët Huisman kwam tot een dozijn punten. Bij Peelpush werd Lotte van der Horst met 14 punten de meest scorende speelster. Apollo had een 60 om 40 eigen score, aanvallend maakte 48 om 34 punten het meeste verschil. Serverend en blokkerend was de thuisploeg twee keer drie punten beter.

Springendal Set-Up ’65 had een prima start in Zwolle. Met 4-9 hadden ze al vlot een mooi verschil op het scoreboard staan, dat ze via 9-15 naar 12-21 uitbouwden. Daarna kwam Zwolle beter in de wedstrijd en liep in naar 20-24 voordat Set-Up de winst perfect kon maken. In de tweede set was Regio Zwolle Volleybal de betere ploeg. Bij 13-12 was het verschil minimaal, maar dat werd door de thuisploeg vergroot naar 19-16 en 23-17. De 1-1 ins ets kwam via 25-19 tot stand.

In de derde set deed Set-Up ’65 lang mee voor een wedstrijdpunt. Heel lang. Met gelijk opgaande tussenstanden kwam de 25-25 tot stand, waarna Zwolle de betere finale had en met 27-25 won. Dat was de tik die Set-Up velde, want daarna was de vierde set met overmacht voor de thuisploeg. Bij 17-8 was de uitkomst wel duidelijk, Zwolle bevestigde dat vermoeden via 18-10 en 23-15. De 3-1 werd definitief middels 25-16. Bij Set-Up ’65 werd Benthe Olde Rikkert met 14 punten de meest scorend speelster.

Voor vandaag staat nog Eurosped vs. FAST op de agenda. Om 15:30 uur in Vroomshoop.

De stand is nu: Eurosped 5-15, Sliedrecht Sport 6-15, Apollo 6-12, Set-Up 6-11, Regio Zwolle Volleybal 6-10, FAST 5-7, Peelpush 6-7, VC Sneek 6-5, TTPA 6-3 en Alterno 6-2.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart en Rudy van ’t Rood.