Lycurgus neemt koppositie over

VoV, 10-11-2019. 6:00 uur. De topper in de Eredivisie bij de mannen tussen Sliedrecht Sport en Draisma Dynamo werd een 0-3 zege voor de ploeg uit Apeldoorn. Het was de zesde nederlaag van de Sliedrechters tegen deze tegenstander sinds ze vorige jaar hun debuut in de Eredivisie maakten. Daar staan nog nul zeges tegenover. Met name op mid was Sliedrecht niet opgewassen tegen een daar sterk opererend Dynamo.

De gasten maakten van een 9-8 achterstand in de eerste set een 9-10 voorsprong en bleven ruim voor tot aan de big points. De time out bij 14-18 had succes en bij 22-23 moest Dynamo naar de kant. Jeroen Rauwerdink maakte met twee rake klappen een eind aan de set.

Sliedrecht Sport ging in de tweede set na 9-9 aan de leiding met een punt of twee, drie. Tot aan 17-14, Dynamo nam over (19-20), waarop zich opnieuw een spannende eindfase aandiende. Wessel Anker maakte de 23-23, de foutserve zette Dynamo op setpoint bij 23-24. Het duurde echter nog tot 28-29 voordat Dynamo de trekker definitief kon overhalen voor de 28-30 en de 0-2 stand.

Meteen in het begin van de derde set nam Dynamo afstand (3-8, 4-11), waarna Sliedrecht zich in het middendeel knap terug knokte tot een verschil van twee punten bij 16-18. Toen Dynamo daarna nog een keer een tandje bijschakelde en naar 16-22 uitliep en vervolgens met twee aces de stand op 19-23 zette was de strijd wel gestreden. Rik van Solkema sloeg de 20-25 en 0-3 op het scorebord.

Dynamo had met 48 / 54 een betere eigen score, die vooral aanvallend (35 / 44) tot uitdrukking kwam. Yorick de Groot werd bij Sliedrecht de meest scorende speler (14 punten), Bij Dynamo werden dat Renze Verschuren, Rik van Solkema en Jeroen Rauwerdink met ieder 13 punten.

SAMEN. Lycurgus na winst op SSS weer koploper, dat ging niet vanzelf, maar SAMEN. Lycurgus won zaterdagavond in het eigen Alfa-college Sportcentrum met 3-1 van Advisie/SSS. De setstanden waren 20-25, 25-17, 25-22 en 25-15.

In de eerste set lukte er weinig bij Lycurgus, aanvallend werd er weinig gescoord, de gasten speelden fris en energiek. Dat resulteerde uiteindelijk na 10-9, 13-16 en 19-23 in setwinst. Na een zwak optreden in de eerste set ging de tweede, zonder groots te spelen, eenvoudig met 25-17 naar Lycurgus.

In de derde set droop de spanning er in de slotfase van af. Het was een ingewikkelde set, waarin het bepaald geen uitgemaakte zaak was dat de thuisploeg deze zou winnen. Er moest een 11-14 achterstand weggewerkt worden. Bij 17-16 kwam de thuisploeg pas weer op voorsprong en na de 21-21 konden ze na punten door van Gent en Scheper de winst met 25-22 bijschrijven. In de vierde kon SSS het collectieve enthousiasme niet meer opbrengen. Het verzet brak definitief toen na de 14-6 door van Gent. Na de 24-14 besliste van Gent de set.

Erik van der Schaaf werd met 19 punten de topscorer van de partij, Lycurgus had met 67 om 53 de betere eigen score, die vooral via 16 om 7 blokpunten tot stand kwam.

Taurus boekte een belangrijke 3-1 zege op Zaanstad. De gasten pakten de eerste set met 22-25, na een nipte 20-21 voorsprong bij het begin van de big points. In de tweede set draaide Taurus dit om, de 21-20 werd 25-21. In de derde en vierde set was Taurus met 25-18 en 25-17 de bovenliggende partij. De 61 om 53 eigen punten zijn door de gescoorde aanvallende punten (47/40) in het voordeel van Taurus. Dylan Boerefijn van Taurus werd met 23 punten topscorer, Daniel Homburg van Zaanstad kreeg er 18 op het scorebord.

VoCASA leed thuis een 0-3 nederlaag tegen RECO/ZVH. De twee eerste sets eindigden in 21-25. De gasten uit Zevenhuizen hadden bij 11-17 in de eerste en daarna bij de big points in de tweede een ruim voordeel dat ze met duidelijke winst afsloten. In de derde set lag het voordeel lang bij de thuisploeg, maar zij konden de wedstrijd na een spannende finale niet met nog een set verlengen. De gasten pakten na 24-25 en 25-26 de winst met 25-27. En met deze 0-3 uitslag deden ze hele goede zaken in de stand.

Ricardo Hofman van ZVH werd met 18 punten topscorer. Duco Krook van VoCASA kreeg er 12 op naam, waarvan hij er 6 blokkerend scoorde. VoCASA had blokkerend veel voordeel (10 om 4 punten) en aanvallend met 36 om 44 een behoorlijk nadeel. Ook hun foutenlast lag een stuk hoger met 22 om 16 gescoorde punten voor de tegenpartij.

Active Living Orion bleef TTPA in de vierde set net met 26-24 de baas en pakte zo de 3-1 zege. Dat het na 16-11 en 18-14 nog spannend zou worden had menigeen niet verwacht. De talenten haalden bijna hetzelfde scenario uit de kast als in de eerste set, waarin ze aan het eind bij 25-27 na een langdurige achterstand, wel de zege pakten. In de sets daartussen was Orion met 25-21 (na 21-19 en 23-21) en 25-13 (na 11-1 en 17-7) de betere ploeg.

Voor Orion scoorden Adam White en Shalev Saada (beide 19 punten) het vaakst. Bij de talenten was Leon Luini met 10 punten de topscorer. De 54 om 35 aanvallende scores gaven Orion het meeste voordeel.

In de stand gaat Lycurgus met 6-15 aan kop, Sliedrecht Sport en Orion hebben 6-14 en Dynamo volgt met 5-12. TTPA staat op 6-9, ZVH op 5-6 en SSS en Taurus op 6-6. VoCASA en Zaanstad staan met 6-3 en 6-2 voorlaatste en laatste.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy Biekart.