Eerste zege Oranje mannen in VNL

VoV, 04-06-2021. 15:40 uur. De Oranje mannen hebben vanmiddag hun eerste zege ooit in de VNL behaald. Na een lange en enerverende strijd werd Duitsland met 3-2 verslagen. Oranje kwam met 2-1 in sets voor maar kon in de vierde set de trekker niet overhalen.

Piazza begon deze keer met de volgende mannen. Keemink (sv), Dronkers (libero), Abdel-Aziz (diagonaal), Wiltenburg en Parkinson (mid) en ter Horst en Tuinstra (passer lopers). Tijdens de wedstrijd kregen o.a. Jorna, van der Ent, van Tilburg en Andringa (korte) invalbeurten.

In de eerste set maakte Oranje het verschil na de 12-12 tussenstand. Tuinstra, ter Horst en Abdel-Aziz maakten het verschil naar 17-13, na de score van Parkinson voor 21-15 nam Duitsland een time out. Die bracht geen verandering, met 25-18 pakte Nederland de set, nadat er na 23-17 drie keer fout werd geserveerd.

In set twee trok Duitsland de stand met 23-25 gelijk. Ze liepen in het begin van de set van 7-4 achter naar 7-8 voor, en hadden dat puntje voorsprong ook nog bij de tweede technische time out. Thijs ter Horst en Nimir Abdel-Aziz sloegen het van het scorebord en bij 21-19 had Oranje een mogelijk beslissend voordelig verschil De 23-21 daarna werd echter 23-23, time out Nederland, waarna een via het blok geschoord punt en een kill- block op Tuinstra de setstand gelijktrok.

De derde set was weer ruim voor Nederland. Met 25-20. Een vroege voorsprong van 8-4 werd via 12-8 en 16-12 naar de big points gebracht. Duitsland kwam op 19-17, de Nederlandse time out op die stand gaf weer lucht (22-18) na scores van Thijs ter Horst. Twan Wiltenburg serveerde een ace voor 24-20, waarna Parkinson de set via een midaanval uitmaakte.

In de vierde set ging Duitsland al bij 3-1 achter de time out in. Ze maakten gelijk (4-4) en de teams bleven in de score aan elkaar gewaagd. Oranje kon een gaatje slaan na 11-12.  Naar 14-12 door twee scores van Parkinson en ééntje van ter Horst. Na de tweede technische time out op 16-14 kwam Duitsland terug in de set en de wedstrijd. Een paar aanvallende fouten en een paar Duitse treffers maakten 16-18. De achtervolging bracht Oranje op 19-20, 21-22 en 23-24, maar ernaast komen lukte niet. Duitsland won via een blokpunt met 23-25.

Duitsland kwam op 0-2 in de tiebreak en via een breakpoint op 6-7 kwam Nederland ernaast. Duitsland scoorde daarna ook meteen op de serve en maakte 7-9, waarna Nederland via scores van Tuinstra en Parkinson op 10-9 kwam. Op de side out ging het naar 13-13, Thijs ter horst, die een zeer waardevolle partij speelde nam de laatste twee punten voor zijn rekening. De 15-13 betekende een 3-2 zege voor Oranje.

Ter Horst werd met 26 punten topscorer, Abdel-Aziz scoorde 24 keer. Bij Duitsland maate Weber er 20. De 82 om 66 eigen score was ruim in het voordeel van Oranje, de 35 om 29 foutenlast in hun nadeel.