Vizier op volleybal

 

Ostrava, Stam/ Schoon sensationeel

VoV, 4-6-2021. 20:10 uur. De situatie bij de dames en heren beach volleyballers bij het 4* toernooi in Ostrava was na de poulefase als volgt:

Dames: Keizer Meppelink, rechtstreeks naar achtste finale, Stam/ Schoon, naar KO ronde voor achtste finale. Beide rondes werden vandaag gespeeld.

Bij de dames speelden Stam/ Schoon in de KO ronde tegen de McNamara twins uit Canada. Inmiddels vanwege hun eerdere partijen tegen Nederlandse duo’s geen onbekenden. Het werd een 2-0 zege voor het BTN-tweetal. Via 18-21 en 15-21. Na de technische time out op 9-12 in de eerste set denderden Stam/ Schoon door naar 10-16. Van die voorsprong leverden ze nog wel wat punten in, maar aan het eind ws er voldoende over voor de winst.

In de tweede set stond er bij de technische time out weer 9-12 op het scorebord. Ook nu liepen Stam/ Schoon vlot verder uit. Naar 9-14 en 14-19. In de ze eindfase leverden niet s meer in en wonnen de set met 15-21.

In de achtste finale speelden ze tegen Agatha/ Duda, voor de volgers ook geen onbekend sterren aan het beachvolleybal firmament. Schoon/ Stam treffen het wel in dit toernooi met als tegenstanders veelvoudige olympiërs, (waarvan ze wonnen) de wereldkampioen en winnaars van FIVB toernooien (waarvan ze met 2-1 verloren) en nu dus de nummer één van de plaatsingslijst.

Het werd een sensatie, waardoor het BTN-duo heel veel respect afdwong. Ze wonnen namelijk met 2-0, heel erg verdiend en heel erg clean na een prima partij, waarin ze de Braziliaanse dames met hun eigen wapens bestreden.

Sterk serveren en afwisselend aanvallend, waarbij de korte en lang lob van Schoon en de knalharde smashes en blokkeeracties van Stam een verademing waren. Menig keer waren er hulpeloze blikken van de tegenstanders als een plaatsbal van Schoon precies in het hoekje viel of de bal keihard aan hun helft tegen het zand stuiterde.

In de openingsset stond er zo een 0-3 en 4-9 stand op het scorebord. In het voordeel van Stam/ Schoon. Na de 10-14 kwam Brazilië nog wel opzetten maar een ace, een blokpunt en een slim balletje hielden het BTN-tweetal buiten schot. Via 14-17 werd het 16-20 en 17-21.

In de tweede set zag Brazilië de bui al hangen bij een 3-8 achterstand en vluchtten ze hals over kop de time in. Het hielp hen niet, Stam/ Schoon hadden een topdag en werden er niet warm of koud van. Via 8-12, 13-17 en 14-20 wonnen ze vervolgens afgetekend met 15-21. Met een lange en stevige omhelzing bekrachtigden ze hun zege met elkaar.

In de kwartfinale treffen ze weer op de wereldkampioensduo Pavan/ Melissa waartegen zo ook in de poule speelden en toen nipt met 1-2 verloren

Meppelink/ Keizer troffen in de achtste finale het Duitse duo Borger/ Sude. Met vier dertigers stond er een heleboel routine in het veld. Het werd weer een driesetter, de zoveelste vandaag voor en door Nederlandse duo’s. En weer een met goede afloop. Keizer/ Meppelink wonnen met 2-1 via de setstanden 17-21, 21-15 en 15-9.

In de eerste set maakte het Duitse duo in de finale na de 17-17 gelijke stand de set in een keer uit. Onder andere met een ace via de net tape, wel de meest laffe manier om te scoren. In het begin hadden Keizer/ Meppelink nog met 8-5 en 10-8 voorgestaan, maar na 11-9 kantelde de set, na 11-12 moest het BTN-duo steeds via de side out gelijk maken, dat lukte na de 17-18 dus niet meer.

In de tweede set bleven Meppelink/ Keizer eigenlijk vanaf de 3-1 in het begin steeds aan de goede kant van de score. Het verschil maakten ze na 11-9, ze liepen uit naar 16-11 en 18-13 en sloten met 21-15 af.

In de tiebreak was het een gelijkwaardig duel tot 10-9, waarna onder andere twee aces van Meppelink en de 2de bal score van Keizer, het laatste punt, de strijd met 15-9 beslisten.

 

Heren: Brouwer/ Meeuwsen gingen door poulewinst naar de achtste finale, Boermans de Groot en Varenhorst/ van de Velde naar de KO ronde voor achtste finale, die werden vandaag gespeeld.

Bij de mannen waren Boermans/ de Groot na de poulefase in de KO ronde gekoppeld aan Fijalek/ Bryl uit Polen. Het werd een enerverende driesetter, waarin Boermans/ de Groot uiteindelijk aan het langste eind trokken. De eerste set verloren ze met 21-19, de tweede werd met 18-21 gewonnen, waarna de tiebreak de beslissing moest brengen.

Daarin ging het tot 8-8 gelijk op, vervolgens sloeg Yorick de Groot de 8-9 op het scorebord en volgden de 8-10 en 8-11. Polen kwam tot 10-12 terug, waarna Oranje met twee punten op rij de set en de achtste finale naar zich toe trok.

Varenhorst/ van de Velde speelden in de KO ronde tegen Saxton/ O’Gorman die eerder in het toernooi van Brouwer/ Meeuwsen verloren. Ook tegen Varenhorst en partner dolven ze het onderspit. Met 17-21 en 26-24 was er een tiebreak nodig voor de beslissing, die ging met 11-15 naar de Nederlanders.

In de achtste finale spelen Varenhorst/ van de Velde tegen het Noorse duo Mol/ Sorum, de nummer twee van de plaatsingslijst. Boermans/ de Groot en Brouwer/ Meeuwsen maken in een oranjeonderonsje uit wie er naar de kwartfinale gaat.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.