Eerste zege van Zaanstad een feit

VoV, 27-10-2017. 12:50 uur.  Doordeweekse wedstrijden worden nog wel eens als een vervelende verplichting gezien, maar niet door ons. Na de spektakelstukken van de afgelopen zaterdagen hadden wij zin om daar een vervolg aan te geven. Bovendien wisten we dat er serieuze kansen lagen tegen Zwolle.

Het was mooi om te zien hoeveel publiek er op deze wedstrijd was afgekomen. Veel mensen die op zaterdag zelf spelen maakten van de gelegenheid gebruik om een eredivisiewedstrijd te bekijken. Daaronder natuurlijk veel Compaen aanhang, die de clash tussen Lars de Boer en Rick van Baar wilden zien. Het nieuwe geluidssysteem in De Koog draaide en zorgde voor weer een verbetering van de faciliteiten.

Marijn deed de warming up mee met een hand waar twee rollen tape omheen waren gewikkeld. Het ging goed, maar we kozen er toch voor om met Robin Ottenhof in de basis te starten. Ook Rueben stond erin, om te zorgen voor een fraaie passlijn. Spelverdeler van dienst was Joris Berkhout, die zich tegen Taurus zo gretig had getoond als invaller, dat hij nu voor het eerst in de basis mocht opdraven. Verder begonnen Erwin, Lars, Daniël en Frank.

We wisten dat Zwolle kwetsbaar was in de pass, maar maakten daar in de beginfase geen gebruik van. De eerste opslagen konden bovenhands worden opgevangen, precies wat niet de bedoeling was. Daardoor kon Zwolle redelijk vrijuit beginnen. Geen paniek nog, want wij pakten onze punten verder ook prima mee. In het midden van de set brachten we een dubbele wissel, die helaas niet goed uitpakte.

We keken tegen enkele punten achterstand aan. De volgende wissel werkte wel, Joris Burger kwam serveren en maakte de achterstand met zijn lastige floaters weer goed. Belangrijke invalbeurt voor Joris, die er verder niet meer in kwam, maar zo toch een mooie bijdrage leverde aan het resultaat. Want na deze impuls besloten we om deze set niet meer uit handen te geven. De bezoekers kwamen tot een tiebreak maar die besliste Erwin op 28-26.

De tweede set zochten we opnieuw naar de juiste servicedruk, maar vonden die niet direct. We werkten hard om mee te komen met Zwolle en lang was het redelijk in evenwicht tussen beide teams. Toen brachten we halverwege de troef Lesley aan het net voor Rueben. We lieten hem ook staan om te serveren en hij maakte het verschil, zoals Joris dat in de eerste set deed. Dus besloten we om Rueben aan de kant te houden en met Lesley verder te spelen. Met een kleine voorsprong kwamen we boven de twintig. Zwolle scoorde nog wel de 23-24 maar serveerde daarna fout, waardoor we op 2-0 in sets kwamen.

In de derde set zorgde 2e spelverdeler Nikita Artamonov bij Zwolle voor een impuls, door met name zijn middenaanvallers enkele malen succesvol in stelling te brengen. In de loop van de set verloren ze echter passend de controle en wissels brachten daar geen verandering in. Bovendien was Lars inmiddels aanvallend echt ontketend. Toch kreeg Marijn het wisselbordje in handen om de middens beter af te stoppen. Zo ver kwam het echter niet, want bij iets van 18-18 ging Joris Berkhout serveren en dat deed hij zo goed dat de ene na de andere ketser volgde. De ballen die Zwolle wel terug speelde werden geblokkeerd of verdedigd. Zo speelden we in een ruk de derde set uit en hadden we de 3-0 overwinning in de pocket.

Een prima prestatie, zeker omdat deze tot stand kwam met Joris Berkhout en Robin Ottenhof (beide nog gerechtigd om in de jeugd te spelen). Het zal sommige volgers ook wel verrast hebben, gezien de twee overwinningen die Zwolle al had geboekt. Wij zagen vooral geduld, hard werken, vertrouwen en plezier beloond worden en waren blij dat we de vele bezoekers een mooie teamprestatie konden voorschotelen.

Zaterdag staat de volgende wedstrijd al op het programma. We gaan naar Groningen om het op te nemen tegen Lycurgus, dat zich donderdag plaatste voor de volgende ronde Champions League. Dat zal een ander verhaal worden, maar leuk om ons met de landskampioen te meten. De volgende thuiswedstrijd is alweer woensdag, dan is Vallei Volleybal Prins onze tegenstander.

gh @ VoV, persbericht VV Zaanstad, verslag: Vincent Pirovano, foto: Eric Visch.