Derby op vrijdag: Set-Up vs Dynamo

VoV, 28-10-2017. 5:52 uur.  Als VoV aanwezig is bij een duel in de promotieklasse dames op de vrijdagavond moet het wel een bijzondere wedstrijd  zijn.  Een derby misschien?  Een duel tussen koplopers of in ieder geval tussen teams in de top of misschien een duel tussen ‘oude bekenden’ met een historie op een hoger niveau? Wat het ook was, er moet wel een goede reden zijn, daarover later meer,  om de luie stoel bij de open haard na een week hard werken te verruilen voor de harde banken in De Schalm.

In Ootmarsum speelde koploper Set-Up ’65 III (5-23), de ploeg van trainer coach Ivo Sanders, tegen Dynamo Tubbergen III dat getraind en gecoacht wordt door Ingmar Busscher. Sanders had de oud Eredivisie speelsters Melanie Eertman – Grob en Loes Engbers – Hollink in de ploeg, bij de bezoekers onder andere de in de regio bekende volleybalnamen van Sonja Posthuna, Elisa Kalisvaart, Laura Booijink en Marion Keemers. Dynamo staat derde (3-12) in de competitie, met al een behoorlijk lijkende achterstand door de minder gespeelde wedstrijden, en zou dus een prima resultaat moeten neerzetten om niet al vroeg in het seizoen nog heel veel verder achterop te geraken.

Series over en weer bepaalden het spelbeeld in het begin van de eerste set. De 3-1 werd 3-4 en weer 7-4, waarna Dynamo III kon profiteren van een aantal fouten op rij van de thuisploeg, die echter in die periode vanaf de opslaglijn en aan het net wel dominant bleef. Set – Up liep uit naar zes punten verschil bij 14-8. Eerst kon Dynamo III terugkomen naar 14-11 en wat later serveerde Laura Booijink het ace voor 16-14. Set-Up antwoordde via scores van Loes Engbers-Hollink en een ace van Jill Rouwers, waarmee de stand op 20-15 kwam. Nog één keer rechtte Dynamo de rug, Marion Keemers zorgde met haar opslagen voor de 21-18 stand, maar dichterbij liet Set – Up hen niet meer komen. Met 25-21 pakten zij de eerste set.

De tweede set was vooral in het begin gelijk opgaand, tot aan de 13-13 stand was er maar nauwelijks verschil. Eigenlijk had Dynamo III,  na de 3-1 achterstand weggewerkt te hebben bij 4-5,  steeds de leiding tot aan 13-13. Het Dynamo blok speelde een belangrijke rol in de eigen score en het voorkomen van tegenpunten. Een omloop score van Loes Engers – Hollink en twee aces van een voor de serve ingevallen Set-Up speelster Noami Leussink (nummer 9 op de foto, dat is nog eens wisselen) maakten er vervolgens 15-13 van. Dynamo kon gelijktrekken, raakte echter de opslag na een foutserve weer kwijt. (16-15).

Jill Rouwers serveerde de set daarna in een keer uit, met negen scherpe opslagen op rij, die bij de Dynamo passlijn voor veel problemen zorgden en de thuisploeg in de counter attack soms mooie en soms makkelijke punten opleverden. Loes Engbers – Hollink had in die periode vier keer succes, waarvan één keer blokkerend.  De aanvallende score van 12 om 5 punten in deze set zeggen wat dat betreft genoeg.

De ontknoping in de derde set was super spannend en duurde nog even voort na de normale lengte van de set. Tot aan de big points ging het redelijk gelijk op, met afwisselend voordeel voor beide teams, zoals bij 7-5 voor Set Up en 10-12, 13-16 en 15-19 voor Dynamo. Melanie Eertman – Grob serveerde het verschil zo goed als van de borden en bij 20-21 kon  de finale beginnen. Dynamo kwam op 20-23, Set – Up trok gelijk (23-23), kreeg setpoint tegen maar kon dat via een blokpunt van Melanie wegpoetsen.  Bij 25-24 en 27-26 kreeg de thuisploeg de kans om de set en wedstrijd voor zich te beslissen, zonder succes. De winst ging naar Dynamo, Op 27-28 voltrok Marion Keemers met een slim lobje het vonnis voor de 27-29 winst en 2-1 setstand.

Set-Up begon de vierde set met een ace. Kwam een paar keer enkele puntjes voor (6-4, 8-6) en kon met een aantal mini – series daarna het verschil via 11-8 naar 15-10 uitbouwen. Dynamo was niet meer bij machte om zich nogmaals in de set terug te knokken, al kregen Laura Booijink en Elisa Kalisvaart met hun punten er nog wel een paar van de achterstand af  bij 18-15 en 19-16. Het slotakkoord was voor Los Engbers – Hollink, ze bracht zichzelf aan serve en serveerde de set vervolgens uit. De 25-16 was helder en duidelijk.  Set-Up had het verschil in de stand ook binnen de lijnen laten zien. En in cijfers was het ook zonneklaar. Een eigen score van 70 om 55 punten en een lagere foutenlast van 26 om 32 punten. Totaal dus 102 / 81, zoals gezegd, helder en duidelijk.

In de stand van de promotieklasse staat Set-Up III nu met 6-27 op kop, Krekkers II volgt met 5-22 en dan duurt het even voor we de nummer drie tegenkomen. Dat is nog steeds Dynamo III met 4-13.

En de reden? Wat was nou precies de reden om huis en haard te verlaten voor dit duel? Nou eigenlijk heel simpel, een vriendelijk verzoek van Set-Up kant om een keer over hun wedstrijd te berichten.

gh @ Vizier op Volleybal, Foto website Springendal Set-Up ’65.