Einde Pokal droom voor Buijs en Lohuis

VoV, 28-11-2017. 6:30 uur. Van de vier ploegen die tot de halve finale om de Duitse beker bij de dames zijn doorgedrongen staan er drie op het podium in de huidige stand in de competitie. SC Schwerin (1), Dresden (2) en Stuttgart (3) plaatsten zich zaterdag bij de laatste vier. Met VC Wiesbaden (6) als vierde team. In die halve finale op 20 december speelt Stuttgart tegen Wiesbaden en Dresden tegen Schwerin. Dit houdt tevens in dat Teun Buijs en Juliet Lohuis met USC Münster, Han Abbing met Suhl en Marlies Wagendorp met Rote Raben het niet gehaald hebben in de kwart finale.

Juliet Lohuis stond niet in de basis van de eerste set bij de Pokal kraker tegen MTV Stuttgart, waarvan eerder in de week uit met 3-0 voor de competitie was verloren. Ze had een vingerblessure opgelopen en men dacht dat die gebroken was. Maar met de vingers strak ingetapet ging het vanaf de tweede set dus wel, ze scoorde overigens 11 keer in dit met 2-3 (20-25, 19-25, 25-21, 27-25 en 11-15) verloren duel.

Waarin een 0-2 achterstand na 2-2 en 11-7 voor in de vijfde set geen zege opleverde en waarin voor Stuttgart dus maar eens weer bleek dat de wedstrijd pas verloren is als de tegenstander het laatste punt heeft gescoord. De serveserie van Mlejnkova en het vervolg erop na die 11-7 stand was te machtig voor heel Münster.

Bij Stuttgart scoorde teamcaptain Deborah van Daelen 15 keer, Nika Daalderop kwam tijdens invalbeurten tot 2 treffers, net zoveel als spelverdeelster Femke Stoltenborg.  Aanvallend waren de ploegen gelijkwaardig (57/57), Stuttgart pakte het meeste voordeel blokkerend (13/19) en uit de lagere foutenlast (30/26). Stuttgart treft in de halve finale VC Wiesbaden, dat met 3-1 van Suhl, de ploeg van trainer coach Han Abbing, won.

Libero Myrthe Schoot, 20 keer foutloos in de servepass, en passer loper Marrit Jasper, korte invalbeurt, wonnen thuis met 3-1 van SC Potsdam. Hier was met name de foutenlast (23/34) de bepalende factor in de totaal score. De verschillen op de overige scorende onderdelen (+2 blok, -1 serve aces, +2 aanval) waren minimaal.

SC Schwerin had het alleen in de eerste set moeilijk met de Rote Raben uit Vilsbiburg. Die set wonnen ze met 25-27, nadat de Rote Raben een handvol setpoints niet wist te verzilveren. In de volgende twee sets liet Schwerin de spanning niet meer tot de wedstrijd toe, met 16-25 en 19-25 pakten zij de plek in de halve finale.

Bij de mannen worden de halve finales op 13 december geplaatst. Daarin staat Rhein – Main tegenover Friedrichshafen en Bühl speelt tegen Hersching, hetgeen inhoudt dat er geen Nederlanders bij het Pokalfeest binnen de lijnen aanwezig zullen zijn.

Solingen,  waar Rutger Zoodsma na een invalbeurt in de derde set in de vierde in de basis begon en 5 keer scoorde, verloor thuis met 0-3 van Rhein Main. Ze bleven drie sets onder de twintig  (17, 15, 18). Mart van Werkhoven begon wel drie keer in de basis, hij kon slechts 1 punt laten noteren. Bij Friedrichshafen  tegen Lüneburg werd het ook 3-0 (21, 18, 22), hetgeen de uitschakeling voor de ploeg van Gijs van Solkema, die niet in actie kwam,  betekende.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto website USC Münster.