Vizier op volleybal

 

EK <20: Bekhuis/ Everaert naar kleine finale

 

VoV, 13-09-2020. 11:44 uur. Eigenlijk was het in de halve finale tussen de duo’s Bekhuis (foto boven) / Everaert en Stähli/ Bentele (Zwitserland, 6de geplaatst) vanaf de eerste opslag spannend. Het minimale voordeel dat de Zwitserse dames in het begin hadden (5-3) werd met een serie van drie punten door de Nederlandse nummer twee van de plaatsingslijst (5-6) weggewerkt en vanaf dat moment ging het gelijk op.

Minimale verschillen en gelijke standen kwamen er vervolgens op het scorebord zoals bij 8-8, 11-10, en 15-15. In de finale van de set kantelde het voordeel op de side out naar Bekhuis/ Everaert en kwamen ze bij 19-20 op setpoint. Bij eerste gelegenheid werd de kans op setwinst verzilverd. Met 19-21 kwamen ze op een 0-1 voorsprong in sets.

De tweede set was een ander verhaal. Daarin waren de dames uit het Alpenland beter op dreef dan die uit de Lage Landen. Na 2-2 pakten ze het voordeel van één puntje op de side out en bouwden dit verschil langzaam maar zeker en geleidelijk uit naar een handvol punten bij 11-6.  Het verschil bleef daarna tussen de vijf en zeven punten schommelen bij de tussenstanden 15-8, 17-11 en 18-13. Onbedreigd konden de Zwitserse dames in de big points van de set de setstand in evenwicht brengen en via 21-14 dwongen ze dus de derde set af.

Daarin ging het dus om het ticket voor de finale. In de tiebreak sloeg het Zwitserse duo een gaatje na 6-5. Met twee punten op rij pakten ze een mogelijk beslissend voordeel bij 8-5. Oranje knokte voor wat het waard was, bleef nog aanklampen (10-7), maar keek bij 12-7 tegen de moeilijke opgave aan om de set nog volledig te laten kantelen. Dat lukte helaas niet, met 15-8 plaatste Zwitserland zich voor de finale en ging Oranje door naar de strijd om het brons. Daarin is Oekraïne om 14:00 uur de tegenstander.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.