EK Beach: Achtste finales en KO ronde

VoV, 08-08-2019. 20:00 uur. Bij het EK Beach in het Luzhniki Sport Complex in Moskou vielen vandaag de eerste beslissingen over wie er  rechtstreeks naar de achtste finales ging, wie de tussenronde voor de achtste finale moest spelen en wie na drie poulewedstrijden de koffers kon pakken en naar huis kon.

Joy Stubbe / Marleen van Iersel  behoorden na twee zeges in hun poule tot de duo’s die de achtste finales in het vizier hadden. Dat gold ook voor hun tegenstanders Borger / Sude, die ook nog zonder verlies waren.

Het was een duel waarin de teams aan elkaar gewaagd waren. Duitsland was in de eerste set een tikkeltje beter, Nederland in de tweede. Duitsland nam na de 8-7 een 11-7 en 13-8 voorsprong die eigenlijk met een verschil van drie / vier vijf punten stand hield tot 18-14. Een sterke verdedigende en aanvallende fase van Nederland bracht hen net op tijd bij 20-20 op gelijke hoogte. Jammer dat de set na zo’n inhaalrace nog met 24-22 verloren ging.

In set twee waren Stubbe / van Iersel vanaf het begin de bovenliggende ploeg in de score. In de tussenstanden vanaf  2-4 tot en met 16-19 zat op de side out minimaal steeds twee punten verschil in Nederlands voordeel. Na de 17-20 maakten de Nederlanders het laatste punt van deze set.

In de derde doorgang geen twee, drie of vier punten verschil tot aan de finale, tot aan de big points. Het ging gelijk op via de side out, met dan Stubbe / van Iersel voor en dan weer Borger / Sude. Tot aan 11-11, toen scoorde het NL – duo twee keer (11-13), maar kreeg ook meteen een driepunter tegen (14-13). Na de 14-14 was Nederland het effectiefste en won met 14-16.

De Nevobo site vermeld dat Joy Stubbe trots was op de getoonde vechtlust. “Het was een pittige wedstrijd en het is lekker om zo’n gevecht winnend af te sluiten. We hebben keihard gevochten voor elk punt en dat was onze verdienste.”   Wat maakte in de bloedstollend spannende derde set het verschil?  Van Iersel: “Ik denk dat onze goede blok – defence het verschil maakte, we raakten veel aan en dat legde de druk bij Duitsland. Dat betaalde zich duidelijk uit, heerlijk. Op naar morgen!”

Stubbe / van Iersel gaan via de poulewinst rechtstreeks naar de laatste zestien van het EK.

Alexander Brouwer / Robert Meeuwsen waren in hun twee poulewedstrijden ook ongeslagen gebleven, net als hun tegenstanders van vandaag, het Italiaanse duo Nicolai / Lupo, voormalig tweevoudig Europese kampioen.

Na een aanvankelijk gelijk opgaand begin (4-3, 7-7) hadden de Italianen bij 15-12 een gaatje geslagen, dat Brouwer / Meeuwsen pas met de finish in zicht konden dichten (18-18). En spannende ontknoping (20-19, 21-22) eindigde tenslotte in een 21-23 zege voor het BTN duo.

De tweede set week niet veel af van de eerste. De teams waren aan elkaar gewaagd, maar opnieuw had Nederland de beste score. Na de 14-14 trokken ze het voordeel naar zich toe, maakten van 17-18 een 17-20 tussenstand en wonnen met 18-21 en 0-2. Goed voor het ticket naar de achtste finale.

Christiaan Varenhorst  / Steven van de Velde  moesten na twee nederlagen in de poule vandaag winnen om in het toernooi te blijven, en dat gold voor hun Duitse tegenstanders Bergmann / Harms, die dezelfde scoresheet hadden,  ook. Nederland was Duitsland de baas in de eerste set, ruim de baas. In de fase naar de technische time out namen Varenhorst en partner afstand naar 13-8 en leverden vervolgens hierop niets meer in. Sterker met geconcentreerd spel, goed verdedigen en aanvallend scorend maakten ze er 21-12 van.

De overmacht was in de tweede set als sneeuw voor de zon verdwenen. De Duitsers hadden bij 2-3 een voorsprong en bleven de hele set aan de leiding. Tussenstanden 9-12, 13-15, 16-19. Varenhorst / van de Velde kregen de aansluitingstreffer of gelijke stand maar niet op het scorebord. De set ging met 18-21 verloren, dus een beslissende derde set.

Daarin legden Varenhorst / van de Velde met een vlotte 3-0 voorsprong de basis voor de winst. Ze stonden de hele set aan de goede kant van de score (8-5, 12-9) en wonnen met 15-12, waardoor ze doorgaan naar de tussenronde voor de achtste finale.

Uiteraard informeren we u hoe e.e.a. afloopt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV / FIVB.