Vizier op volleybal

 

OKT: Oranje selectie, de poules wereldwijd

VoV, 08-08-2019. 5:00 uur. Na de dames vorige weekend zijn aanstaand weekend de heren aan de beurt om te proberen een ticket voor de Olympische Spelen van Tokyo te bemachtigen. Er wordt volgens hetzelfde systeem als bij de dames gespeeld. Zes poules, waarvan de poulewinnaars verzekerd zijn van deelname aan de OS 2020 in Tokyo. De indeling is als volgt:

 •  Varna, Bulgarije. Poule A: Bulgarije, Brazilië, Egypte en Puerto Rico.

Brazilië, de nummer 1 van de FIVB World Ranking (WR #),  is hier de topfavoriet voor de eindzege en plaatsing voor de OS. Thuisploeg Bulgarije werd 12de bij de VNL van dit jaar, waarin Brazilië als eerste naar de Final Six ging. Brazilië kan de eerste stap zetten naar Tokyo, om daar de in 2016 behaalde titel te verdedigen. Voor Egypte, van de Nederlandse bondscoach Gido Vermeulen, en Puerto Rico lijkt de nummer één positie in deze poule een brug te ver.

Met Bulgarije vs Brazilië wordt de poule op 11-08 afgesloten.

 •  Rotterdam, Nederland: Poule B: Nederland, USA, België, Nederland en Zuid-Korea

Ook bij de mannen staan dus de Lage Landen tegenover elkaar. Met USA, WR #2, als favoriet voor directe plaatsing is het aan de andere drie deelnemers om met een stunt van jewelste de Amerikaanse plannen voor directe plaatsing te dwarsbomen. Ze zullen wel van heel goede huize moeten komen om dat te realiseren.

Bij Oranje zullen dit weekend de geblesseerde  midspelers Michael Parkinson en Tim Smit ontbreken.  De OKT selectie bestaat nu uit:

 •  Spelverdeling: Wessel Keemink en Gijs van Solkema
 •  Libero: Just Dronkers en Robbert Andringa
 •  Diagonalen: Nimir Abdelaziz, Wouter ter Maat en Sjoerd Hoogendoorn.
 •  Passer Lopers: Maarten van Garderen, Thijs ter Horst, Gijs Jorna en Ewoud Gommans
 • Midspelers: Luuc van der Ent, Fabian Plak en Twan Wiltenburg.

Nederland speelt op 11-08 tegen USA. Niet de laatste, maar de voorlaatste wedstrijd van de vierkamp. Daarna volgt nog België vs Zuid – Korea.

 •  Bari , Italië. Poule C: Italië, Servië, Australië en Kameroen

Een interessante poule. Italië, WR #3, en Servië, WR #10,  presteerden in de VNL van dit jaar met een 8ste en 11de plaats niet zoals we gewend zijn. Omdat ook zij hun sterren rust gaven. De onderlinge strijd werd toen met 3-0 in het voordeel van Italië beslist. Tegen België boekten de Italianen vorige week nog twee 3-0 oefenzeges. Reken maar dat ook de Italiaanse mannenploeg, net als de vrouwen, er 200% voor gaan om in eigen land kwalificatie voor Tokyo af te dwingen. Wie dat wil voorkomen zal Italië moeten verslaan!

Als laatste wedstrijd van deze vierkamp staat op 11-08 Servië vs Italië gepland.

 •  Gdansk, Polen: Poule D: Polen, Frankrijk, Slovenië en Tunesië

De poule des doods zouden we al snel kunnen neertypen. Polen , WR #4, foto boven, en Frankrijk , WR #9, zijn favoriet, waarbij wereldkampioen Polen gezien het thuisvoordeel de favoriet met een sterretje is. In de VNL 2019 won Frankrijk met 3-0. Polen werd in de VNL Final Six derde, via 3-0 winst op Brazilië, Frankrijk haalde de halve finale van de Final Six niet. En Slovenië is volgend jaar na de winst in de Challenge Cup ook deelnemer in de VNL competitie.  Tunesië zal geen rol van betekenis spelen, verwachten wij.

Polen speelt op 10-08 tegen Frankrijk en op 11-08 tegen Slovenië.

 • St. Petersburg, Rusland:  Poule E: Rusland, Iran, Cuba en Mexico

Hier zal de strijd om het ticket waarschijnlijk gaan tussen Rusland, WR #5, en Iran, WR #8. Rusland toonde zich twee jaar achter elkaar de sterkste ploeg in de VNL competitie, Iran kwam niet door de poulefase van de Final Six dit jaar. In Iran won de thuisploeg met 3-0 van Rusland, een teken dat de race nog niet gelopen is.

Als laatste pouleduel staat op 11-08 Rusland vs Iran in het wedstrijdschema

 •  Ningbo, China:  Poule F: China, Canada, Argentinië en Finland

In deze poule lijken Canada, WR #6,  en Argentinië, WR # 7, de beste troeven voor plaatsing te hebben. China werd zestiende en laatste in de VNL competitie dit jaar en won slechts één keer.

Gastland China wil uiteraard zelf de laatste wedstrijd in de poule spelen. Argentinië is op 11-08 hun tegenstander.

In januari 2020 volgt de tweede ronde van het OKT, waarin veel ploegen via het continentale toernooi een hernieuwde kans krijgen.  Voor Europa geldt dan dat de zeven beste landen van de CEV ranking na Eurovolley 2018, die nog geen ticket hebben, dan opnieuw met elkaar de strijd aangaan.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort, FIVB.