EK Beach: Ongeslagen en zonder zege

VoV, 07-08-2019. 19:45 uur. De eerste dag op het EK Beach in Moskou  brachten de Nederlandse duo’s twee zeges en één nederlaag. Vandaag moesten alle drie teams opnieuw aantreden. En het uiteindelijke resultaat was weer het zelfde, weer twee zeges en één nederlaag. Twee duo’s bleven ongeslagen, één duo zonder zege.

Joy Stubbe / Marleen van Iersel wonnen gisteren van Rusland en kwamen vandaag in actie tegen  Kvapilova / Kubickova uit Tsjechië, dat het toernooi met een 2-0 nederlaag tegen Borger / Sude, de vierde ploeg in deze poule, was begonnen.  Sterk verdedigen en daadkrachtig aanvallen leverde Nederland al vlot een 8-3 en 11-4 voorsprong in de eerste set op. Het Oranje duo ging na de technische time out (14-7) op de zelfde wijze door en haalde met heel veel overtuiging daarna de eerste set via 17-10 met 21-13 binnen.

In de tweede set leken Stubbe / van Iersel bij 9-5 voor opnieuw een snelle beslissende kloof te hebben geslagen. Dat was echter niet zo, ze gingen zelfs met 10-11 achter de technische time out in. Het verschil konden ze definitief maken na 14-13, de scorende Stubbe en ballen uit het zand houdende van Iersel liepen uit naar 18-13 en wonnen met 21-16.

Joy Stubbe was uiteraard blij met de winst. “Het ging zeker niet zo makkelijk als het wellicht vanaf de tribune leek. We moesten stevig aan de bak om steeds maar weer druk uit te blijven oefenen. Dat lukte gelukkig. Nog één poulewedstrijd te gaan en dan begint het EK eigenlijk pas echt.“

Borger / Sude wonnen hun tweede duel op het nippertje met 16-14 in de derde set. Morgen spelen ze tegen Stubbe / van Iersel om de poulewinst en rechtstreekse plaatsing in de achtste finale.

Alexander Brouwer / Robert Meeuwsen  komen uit in poule E. Na de met 2-1 gewonnen wedstrijd van gisteren tegen Doppler / Horst uit Oostenrijk waren vandaag Gorbenko / Likholetov  uit Rusland de tegenstanders.

De Nederlanders hadden met 6-0 een overdonderende start, bij de technische time out (12-9) was het verschil echter tot drie punten geslonken. Na de pauze wisten ze het sterke spel van de openingsfase weer op te pakken en via 17-12 wonnen ze de set met 21-14.

Brouwer / Meeuwsen bleken in de tweede set ook een maatje te groot voor hun Russische tegenstanders. Na de 3-3 ging het met dominant power volleybal naar 8-3 en 11-6. De verplichte rust was er bij 13-8. Het BTN was in alle opzichten de baas binnen de lijnen en sloot de set na 18-12 met 21-15 af. Hun tweede poulezege.

Morgen gaat het tegen Nicolai / Lupo uit Italië om de poulewinst en een plaatsje bij de laatste zestien. De Italianen wonnen ook beide wedstrijden tot nu.

Christiaan Varenhorst  / Steven van de Velde  verloren gisteren nipt met 2-1 van de Zwitsers Heidrich  / Gerson uit Zwitserland en kregen vandaag met de wereldkampioenen Krasilnikov /Stoyanovskiy uit Rusland een extra zware partij te spelen.

De start van de Nederlanders was prima met een vlotte 1-5 voorsprong. Maar puntje voor puntje werd het ruime verschil kleiner, totdat er bij 6-7 aansluiting was. Het BTN duo bleef  bij 9-10 en 10-12 aan de goede kant van de score, bij 13-12 zaten ze aan de verkeerde kant. En daar bleven ze in het vervolg van de set, hoe hard ze ook knokten om weer aan die andere kant te komen. Via 18-16 ging de set met 21-18 verloren.

De wereldkampioenen hadden het in de tweede set knap lastig met Varenhorst / van de Velde. Het BTN duo kon tot aan 9-8 met sterk spel prima meekomen. Daarna sloegen de favoriete Russen een gaatje naar 13-10 en 16-11 om met opnieuw 21-18 verantwoordelijk te zijn voor de tweede nederlaag van het BTN koppel.

Het BTN duo speelt morgen voor en plek in de tussenronde voor de achtste finale tegen het eveneens nog zonder poulewinst zijnde Duitse duo Bergman / Harms.

Uiteraard informeren we u morgen hoe het verder gaat.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV / FIVB.