Vizier op volleybal

 

EK Beach: Brouwer / Meeuwsen vijfde

VoV, 10-08-2019. 12:23 uur. Voor twee van de drie Nederlandse duo’s bij het EK in Moskou eindigde het toernooi gisteren via uitschakeling in de eliminatie ronden na de poulefase.

Varenhorst / van de Velde  werden gedeeld negende, hetgeen ze enigszins teleurstellend vonden. Er had meer in gezeten, dachten ze.  Stubbe / van Iersel  leden eigenlijk een veel te gemakkelijke nederlaag tegen een Pools duo, waarvan het leek of de Red Bull slogan voor hen werkelijkheid werd, voor wat de vleugels betreft. Voor een vijfde plaats waren Stubbe / van Iersel niet naar het EK gekomen, zeiden ze achteraf.

Alleen Brouwer / Meeuwsen dus nog, zij waren zonder te spelen in de kwartfinale gekomen omdat hun tegenstander wegens een blessure moest afhaken. In die kwartfinale waren de Polen Kantor / Losiak de tegenstanders.

In druilerige weer met opnieuw zeer weinig publiek op de tribunes van centrecourt dachten Brouwer / Meeuwsen in de eerste set op 10-7 te komen, maar toen Polen de (te laat) aangevraagde video challenge toch kreeg bewezen de beelden ‘geen touché’ en dus 9-8. Vervolgens werden de punten tot aan 12-9 direct uit de opslag gescoord, met een geweldig monster block van Nederland  werd het 13-9.  Het kill – block van Kantor maakte 14-14 bij de vierde veldwissel. Brouwer maakte 17-15, Meeuwsen 18-16. De laatste punten scoorden de duo’s voor hun tegenstanders. Het werd 21-18 voor Nederland.

Bij 3-4 en 7-7 was er een side switch, zoals de speaker het aankondigde. Duo’s wisselden harde klappen (in en uit) af met slimme en listige lobjes. Een prachtige rally met aan weerszijden schitterende reddingen werd door Nederland gewonnen, waardoor het 9-9 werd. Polen ging met 10-11 voor de verplichte pauze in. Direct daarna kwam Polen twee punten voor (11-13) en bleef het verschil van twee punten op de side out vasthouden tot 14-16. Het ace voor 14-17 dwong Nederland de time out in. Bij 16-17 ging Polen de time out in.

Losiak had een pijnlijke / geblesseerde hand overhouden aan een reddingsactie en kreeg een medische time out voor behandeling. Een spuitbus moest verlichting brengen. Na die lange pauze sloeg Meeuwsen de opslag in het net (16-18).  Met 17-21 ging de tweede set daarna naar Polen. Dus een derde set.

De eerste twee punten in de tiebreak gingen naar Polen en zij bleven daarna bij de veldwissels op 2-3, 4-6 en 7-8 aan de goede kant van de score. Na een cross court uitgeslagen aanval van Nederland (8-11) ging Oranje de time out in. Ze moesten op eigen serve gaan scoren om het verschil goed te maken. Polen serveerde in het net (9-11), Brouwer serveerde uit (9-12).  Nederland sloeg uit voor 11-14 en met een monsterblock maakte Polen de winst perfect.

gh @ Vizier op Volleybal, foto CEV