OKT: Oranje staat geen set af aan België

VoV, 10-08-2019. 18:50 uur. Voor België was er gisteren tegen de USA geen succes weggelegd, ze wonnen wel een set, maar dat was niet voldoende. Voor hen wordt Olympische kwalificatie een stuk lastiger, alleen een zege tegen Nederland kan dat sprankje hoop nog in leven houden. Nederland verslikte zich bijna in Zuid-Korea, kreeg de brok toch door de keel en hield met de 3-2 zege de kansen in eigen hand. Om dat te blijven doen moesten ze van onze Zuiderburen winnen, ervan uitgaande dat USA geen misstap zal maken tegen Zuid – Korea. Zodat de spanning en de druk er tot morgen vol op zou blijven.

Bondscoach Piazza begon vandaag met Gijs van Solkema, de wisselende libero’s Just Dronkers / Robbert Andringa, diagonaal stond Nimir Abdel-Aziz, op mid speelden Fabian Plak en Luuc van der Ent en als passer loper maakten Maarten van Garderen en Thijs ter Horst hun opwachting. Enkele wissels van gisteren stonden vandaag dus nu in de basis. In de drie set werden Wessel Keemink en Wouter ter maat er via de dubbele wissel ingebracht

Om het niet spannender temaken dan het was, Oranje stuurde België met een 0-3 nederlaag naar de kleedkamers. Met de setstanden 22-25, 21-25 en 20-25. Oranje deed wat het doen moest en weerhield België ervan te doen wat zij zich hadden voorgenomen. Oranje was de betere ploeg, puntje van kritiek zou kunnen zijn dat de ploeg veel te makkelijk en te vaak voor de tegenstander scoorde en dat met de eigen aanvallende kwaliteiten steeds weer ongedaan moest maken.

Nederland had een goede start in de eerste set. Plak scoorde vanaf mid, ter Horst en van Garderen wisten de vloer aan Belgische kant te vinden en met een 6-8 tussenstand ging de eerste time out in. Nimir Abdel-Aziz had drie pogingen in eenzelfde rally nodig om te scoren (7-9), Thijs ter Horst deed het bij de eerste keer (7-10). België kwam van 7-11 terug naar 11-11, en scoorde na de Nederlandse time out op die stand ook het eerste punt na de pauze.

Bij de tweede time out gingen ze met 16-14 aan de leiding, Oranje ’s scorende drietal van Garderen, Abdel-Aziz en ter Horst bogen de achterstand (18-17) om in 18-20, De reactie van België leverde de 20-20 stand op. Op 21-22 voor Nederland blokkeerde Luuc van der Ent het belangrijke 23ste punt op het scorebord. Op 22-23 serveerde België fout, het blokje van Maarten van Garderen besliste de set.

Na de 4-3 achterstand van Nederland in de tweede set leverden ze vier keer een driepunter af, waar België steeds maar één puntje tegenover kon zetten. Het werd zo 7-15, een zeer comfortabel verschil België deed wat terug (10-15 en kwam daarna met de inhaalrace tot aan 14-17. De volgende zes punten kregen ze van Nederland kado, die deze vrijgevigheid met eigen scores van de via de dubbele wissel ingevallen Wouter ter Maat en Belgische fouten ongedaan kon en bleef maken. Al met al was het geen beste periode tot aan de 20-24 stand.  Tuerlinckx en Abdel-Aziz maakten de laatste twee punten voor  21-25 eindstand.

Heel vlot kwam Oranje na de 4-4 tussenstand op een zeer rustgevende 4-11 voorsprong in de derde set. Oranje speelde vanaf dat moment een gewonnen wedstrijd, hield België op afstand ondanks dat onze Zuiderburen enkele oplevingen hadden en bijvoorbeeld op 13-16, 15-17 en 20-22 kwamen. Maar steeds was er wel een aanvallend punt van ter Horst, van Garderen of Abdel-Aziz om hen niet dichter bij te laten komen. Na de 20-22 scoorde Abel-Aziz de 20-23, de laatste twee punten gaf België aan Nederland.

In cijfers was Nederland de veel betere ploeg in de eigenscore. Met 37 om 60 punten, waarbij de aanval 31 / 45, het blok 2/10 en de opslag met 4/5 voor deze totalen zorgden. De 15 om 26 foutenlast was eigenlijk te hoog wat Nederland betreft. Abdel – Aziz scoorde 21 keer, van Garderen maakte er 13 en ter Horst 11. Bij België werd Rousseaux met 9 punten topscorer.

Als USA vanavond van Zuid – Korea wint wordt morgen de allesbeslissende wedstrijd tussen USA en Nederland gespeeld. Beide teams hebben dan Tokyo in het vizier. De optimist zal zeggen dat Nederland minimaal drie en maximaal vijf sets van Tokyo af is, de pessimist zal het omdraaien en beweren dat USA deze aantallen nog voor het ticket nodig heeft. We zullen zien wat het wordt, Nederland heeft in ieder geval gedaan wat het moest doen in de aanloop naar de finale, namelijk twee keer winnen.