EK Beach: BTN mannenteams ook door

01Nummerdor

De twee BTN mannenduo’s bij het EK Beach in Zwitserland wonnen gisteren hun tweede poulewedstrijd. Door die zege waren Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zeker van minimaal de KO ronde, Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst verbeterden hun uitzicht daarop na de nederlaag van eergisteren.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen wonnen gisteren overtuigend met 2-0 van Letland en verzekerden zich zo van een vervolg op het EK na de poulefase. Vandaag speelden ze tegen de Fransen Krou en Rowlandson om de poulewinst en om een directe plek in de achtste finale.

De 10-15 achterstand in de eerste set kon met een serie van vijf punten, waarin twee kill – blocks, weggewerkt worden, maar na 17-17 namen de Fransen met o.a. een ace toch weer een kleine voorsprong (17-19), die ze tot het eind vasthielden (19-21).  In de tweede set ging de 5-3 voorsprong van Brouwer – Meeuwsen verloren (5-7). Met een aantal prachtige kill – blocks (9-9, 11-10, 13-11) kwam het BTN duo voor en na de 15-13 sloegen ze zich hard en secuur naar 20-13, stevig geholpen door een fors aantal Franse fouten. Met 21-14 wonnen ze de set.

In de tiebreak werd met 6-4 voor de tweede keer van speelhelft gewisseld, Nederland liep uit naar 8-5. Daarna waren de Fransen van Nederlandse foutserves afhankelijk om in het spoor te blijven, zoals bij 8-6, 10-7, 12-9 en 14-11. Met 15-11 wonnen Brouwer – Meeuwsen de derde set en de derde wedstrijd van de poule, waardoor ze rechtstreeks naar de achtste finale gaan.

Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst boekten donderdagochtend op een regenachtig centrecourt een belangrijke 2-0 zege op de Oostenrijkers Huber -Seidl. Vandaag speelden ze hun laatste poulewedstrijd tegen de Duitsers Erdmann en Matysik. Winst was noodzakelijk om door te gaan. Varenhorst over gisteren: “We hadden beide last van zware benen na het opstaan en hebben afgesproken dat we in ieder geval hard zouden knokken vandaag. Vanuit die instelling kun je altijd weer aan je niveau bouwen en ik denk dat we goed hebben gespeeld. De tactische ‘plays’ die wij hadden bewaard voor de belangrijkste punten van de set, werkten erg goed.”

Op een redelijke uitzichtloze 8-14 achterstand in de eerste set maakten Nummerdor – Varenhorst, met Varenhorst aan serve,  een serie van acht punten en namen de leiding met 16-14 over. Het bleef vervolgens gelijk opgaan, waarbij het Nederlandse duo bij 19-17 de beste kansen op winst had. Duitsland kwam tot 19-19 terug, na de 21-21 scoorde Varenhorst twee keer, de laatste via een mooi kill – block.

In de tweede set waren de teams de hele set aan elkaar gewaagd. Er werd bij 3-4, 7-7, 11-10, 14-14 en 18-17 van speelhelft gewisseld. Duitsland kwam met 18-19 voor, Nederland had bij 20-19 set- en matchpoint. Duitsland ging de time out in en scoorde na de pauze 20-20, waarna ze meteen fout serveerden. Christiaan Varenhorst besliste de set met 22-20 voor Nederland. Door deze 2-0 zege zijn Nummerdor – Varenhorst als tweede in de poule geëindigd en gaan ze door naar de KO ronde.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV. Bron o.a. persbericht Nevobo.