EK Beach: Superstunt duo Luini/ de Groot.

VoV, 06-08-2023. 2:50 uur. Het gelegenheidsduo Leon Luini/ Yorick de Groot heeft op de EK in Wenen voor een daverende stunt gezorgd door in de kwartfinales af te rekenen met een van de topfavorieten, t.w. de Noren Anders Mol/Christian Sorum. Het werd een 1-2 zege voor de Nederlanders via de setstanden 16-21, 21-14 en 15-11.

Luini/De Groot bleven in de eerste set lang bij de wereld- en olympisch kampioen, die tevens de wereldranglijst aanvoeren, in het spoor. Bij de technische time out hadden de Noren een 12-9 voorsprong en die drie punten verschil bleven tot aan 19-16 staan. Een aantal foutserves op rij en de hoge blokkering van Noorwegen zorgden gedurende de set voor side out punten en breakpoints. Tussenstanden 4-2, 7-5, 11-8 en 19-15.

Nederland kon in de hele set slechts één keer op eigen serve scoren. De andere punten kwamen steeds via de side out op de borden. Met 10 om 6 aanvallende punten en 5 om 2 blokpunten maakten de Noren in de totalen het voordelige verschil.

In set twee pakte het NL-duo meteen een 0-3 voorsprong, die echter bij 4-4 weer helemaal ongedaan was gemaakt door Noorwegen. Tot 8-8 ging het gelijk op, daarna maakten eerst een serveserie van Leon Luini (naar 8-13) en vervolgens een serie van Yorick de Groot (naar 9-17) het verschil. Het tekort aan breakpoints uit de eerste set werd hiermede ruimschoots ingehaald.

Leon Luini leverde aan het net meermaals een mooi duel met Mol en kwam daarbij vaak als winnaar tevoorschijn. Bij 12-20 ging Noorwegen nog de time out in, maar daarvan werden Luini/ de Groot niet van de wijs gebracht en met 14-21 trokken ze de stand gelijk.

Yorick de Groot scoorde in de derde set een aantal prachtige punten, die al vroeg voor een mooie voorsprong (1-4, 4-8) zorgden. Noorwegen dwong Nederland bij 7-8 de time out in, daarna maakten Luini/ de Groot met een score van 1 om 6 punten er 9-14 van. Het matchpoint moest even wachten op verzilvering, maar op 11-14 maakte Nederland het beslissende punt, waarmee ze naar de halve finale gaan.

Daarin is vandaag om 13:00 uur het Oekraïense duo Popov/ Reznik de tegenstander.