Ruime 5-0 oefenzege Oranje in Sneek op Hongarije

VoV, 05-08-2023. 18:45 uur. De Oranje damesploeg speelde vanmiddag in Sneek de eerste ‘uitzwaaiwedstrijd’ in de aanloop naar het EK tegen Hongarije. Het in grote getale aanwezige publiek zwaaide het team uit naar Zwolle, waar morgen de replay van de wedstrijd plaatsvindt. De fans in Zwolle zwaaien Oranje dan uit naar Estland waar het in poule D van het EK uitkomt tegen het thuisland en verder tegen Frankrijk, Finland, Slowakije en Spanje.

Voor de wedstrijd kregen Nika Daalderop, Juliët Lohuis en Marrit Jasper een bloemetje vanwege hun 100ste interland en na de volksliederen kon de wedstrijd om 16:30 uur, een half uurtje later dan gepland, beginnen. Oranje begon met de volgende starting seven: Britt Bongaerts, Florien Reesink, Celeste Plak, Nika Daalderop, Jolien Knollema, Juliët Lohuis en Indy Baijens.

Oranje versloeg Hongarije met 3-0, waarbij de gasten per set 14, 15 en 13 punten meekregen. Een zege met overmacht dus. Daarna wonnen ze de toegift met 2-0 via 25-21 en 15-8.

In de eerste set hielden de ploegen elkaar tot aan 6-6 (na 6-3 voor Nederland) in evenwicht, de serveserie van Nika Daalderop zette Oranje op een 11-6 voorsprong. Hongarije kwam tot 11-10 terug, zag echter daarna Oranje via scores van Jolien Knollema en Juliet Lohuis eerst uitlopen naar 16-13 en daarna naar 20-14. Laura Dijkema kwam er via de dubbele wissel in en serveerde Oranje na 21-14 naar de 25-14 setwinst, met een ware mokerslag van Indy Baijens als afsluitend punt.

In set twee veranderde Oranje een 2-4 achterstand met een aantal harde rake klappen van Nika Daalderop in een 6-4 voorsprong. Hongarije kon bij 9-10 even de leiding overnemen, echter bogen Jolien Knollema en Juliët Lohuis het voordeel bij 12-10 weer naar Nederland. Britt Bongaerts serveerde Nederland naar een 17-12 voorsprong, met daarin een drietal Oranje blokpunten.

Marrit Jasper werd door het Sneker publiek met luid applaus verwelkomt toen ze bij 18-13 inviel. Middels scores van Nika Daalderop kwam Oranje met 21-14 voor. Laura Dijkema en Elles Dambrink waren er via de dubbele wissel ingekomen, met een serie van vier punten sloot Oranje de set na de 21-15 met 25-15 winst af.

In de derde set begonnen Nova Marring, Marrit Jasper en Elles Dambrink in de basis. Dit had voor het spelbeeld geen invloed, Nederland bleef dominant en kon via 4-2 en 8-5 naar 10-6 uitlopen. Hongarije rechte de rug en kwam terug naar 10-9, maar moest vervolgens Oranje een serie naar 15-10 toestaan. Marrit Jasper serveerde en Juliët Lohuis en Nova Marring maakten de punten in die fase.

Na de serie naar 20-10 was de set wel gespeeld, deze keer kwamen Laura Dijkema en Celeste Plak via de dubbele wissel er op het eind nog even in. na 22-13 maakte Oranje met een hattrick aan punten de set in een keer uit.

In de ‘spek en bonen’ vierde set begon Oranje met Laura Dijkema, Kirsten Knip, Elles Dambrink, Eline Timmerman, Indy Baijens, Hester Jasper en Nova Marring. Ook in deze set domineerde Nederland. Via 4-1, 11-6, 16-11 en 21-16 werd ook deze set gewonnen. Tessa Polder kreeg nog speeltijd en aan het eind was het verschil minder groot dan in voorgaande sets. (25-21)

Daarna werd ook nog een vijfde set gespeeld. Als tweede extra toegift voor het publiek. Met de zusjes Jasper en Tessa Polder in de basis. Tessa blokkeerde Nederland naar een 9-5 voorsprong nadat het tot 6-5 gelijk op was gegaan. Nederland kwam na de time out van Hongarije op 9-5 op een 14-7 voorsprong. Eline Timmerman scoorde het laatste punt voor de 15-8 en 5-0 zege.

Morgen krijgt Hongarije de kans om revanche te nemen, de ploegen staan dan om 16:00 uur in Zwolle weer tegenover elkaar.