EK Beach U20: NL-Talenten lijden verlies

VoV, 19-08-2023. 16:00 uur. Bij het EK Beach U20 speelden Groenewold/ de Groot vanmorgen in de Round of 24. Hun tweede plaats in de poule (na twee zeges en een nederlaag) had een vervolg in deze ronde tot gevolg.

Tegenstander was het duo Karolis Palubinskas/ Saulius Vilkelis uit Litouwen. Erg spannend was het scoreverloop in de eerste set. Bij 11-8 had Nederland zich naar een voorsprong van drie punten geslagen, bij 11-11 was die geheel verdwenen en op de side out bleven de teams vervolgens de stand tot 16-16 in evenwicht houden. Opnieuw kon Nederland een verschil maken (18-16) maar werd vervolgens met een serie van drie punten op achterstand gezet (18-19). In de spannende finale scoorde Luuk de Groot de beslissende punten voor de 22-20 Nederlandse zege.

In set twee had het duo uit Litouwen eigenlijk vanaf de 1-3 het initiatief. Nederland bleef in het spoor (4-6, 6-8, 10-11) maar moest na 13-15 de tegenstander laten gaan. Ze kwamen op 13-18 en 14-20 en sloten met 16-21 af.

In de beslissende tiebreak lag het initiatief vanaf de 0-3 in het begin ook bij Litouwen. Nederland slaagde er niet in het gat te dichten, bleef wel op overbrugbare afstand volgen (4-6, 8-10) en miste bij 11-12 de kans op de gelijkmaker. Litouwen kwam bij 11-14 op matchpoint, slaagde niet om dat bij de eerste keer te verzilveren, maar pakte daarna met 12-15 de 1-2 zege en een plaatsje in de Round of 16.

Groenewold / de Groot gaan door naar de ronde voor de plaatsen 17 tot en met 21, die morgen op het programma staan.

Konink/ Sonneville waren ongeslagen poulewinnaar geworden, waardoor ze rechtstreeks doorgingen naar de Round of 16. Daarin namen ze het op tegen Daria Gusarova/ Maria Olga Siapani uit Cyprus. Met veldwissels bij 4-3 en 8-6 en de verplichte pauze en veldwissel bij 12-9 was het voordeel steeds aan de kant van Nederland in de eerste set. Na de verplichte pauze slonk de Oranje voorsprong naar één puntje bij 16-15, maar het herstel van de talenten was daarna knap en via 18-16 pakten ze met 21-16 de setwinst voor de 1-0 stand.

Tot 7-7 in de tweede set ging het gelijk op, daarna was het stuivertje wisselen aan de leiding met tussenstanden 9-8, 11-12, en 15-14. Nederland leek bij 18-16 een beslissend gaatje te hebben geslagen, maar het duo uit Cyprus kwam gelijk en ging erover (18-19). Na de 19-19 scoorden ze de side out en een breakpoint voor de 19-21 winst en de 1-1 stand.

De tiebreak moest de beslissing brengen. Daarin ging het tot 5-5 gelijk op, waarna een geweldige serie van het Nederlandse duo de stand in een keer naar 14-5 tilde. Cyprus kon nog twee keer tegenscoren, daarna pakte Nederland het ticket voor de kwartfinale.

En soms moet je gewoon erkennen dat de tegenstander, in dit geval het duo Pavelkova/ Pavelkova uit Tsjechië,  beter is. In de eerste set ging de winst via 4-6, 5-11 en 10-18 met 10-21 naar het duo uit Tsjechië. En in de tweede set pakten ze na de 10-11 tussenstand bij de technische time met een serie naar 11-18 het beslissende verschil. Ze wonnen de set met 15-21 en dus met 0-2.

Dus geen halve finale voor Konink/ Sonneville. Zij zullen gaan strijden voor de posities 5 t/m 8. Morgen meer.