WK U21: Oranje verliest met 3-1 van USA

VoV, 20-08-2023. 4:14 uur. Spectaculair was de Oranje ontsnapping in de eerste set tegen Cuba. Na 24-21 achter werd er alsnog met 28-26 gewonnen en daarmee was de basis gelegd voor een dikke 3-0 zege, waarmee een plaats bij de eerste twee in de poule mogelijk  bleef.

Tegen USA ging het vannacht dus om een van die eerste twee plaatsen. De winnaar was verzekerd van deelname aan de vervolgpoule voor de 1ste t/m 8ste plaats, de verliezer zou doorgaan naar de poule van de 9de t/m de 16de plaats. Bondscoach Eric Meijer begon vannacht om 1:00 uur Nederlandse tijd met de volgende basis tegen USA:

• Spelverdeling: Sanne Konijnenberg
  • Libero: Pippa Molenaar
  • Diagonaal: Nicole van de Vosse
  • Passer lopers: Puck Hoogers en Louise Bijlsma
  • Midspeelsters: Britte Stuut en Rixt van der Wal.

In de loop van de wedstrijd werden ook Marit Zander en Rosa Entius ingezet. Via de dubbele wissel met Nicole van de Vosse en Sanne Konijnenberg. Ook Janne Koops kreeg speeltijd als serveerster en passer in het achterveld. En Marije ten Brinke verving in de derde set Rixt van der Wal en had daarnaast in de andere invalbeurten.

De big smile op de Nederlandse gezichten na de eerste set veranderde in teleurstelling na afloop. Oranje kwam via 25-21 op 1-0, maar kwam in het verdere verloop tekort om USA te verrassen. De drie volgende sets werden met 20-25, 15-25 en 17-25 verloren. Resulterend dus in een 1-3 nederlaag en geen top twee plaats in de poule. Die gaan naar Turkije en USA.

In de eerste set waren de teams op een paar uitzonderingen na zoals bij 6-4 en 12-9 in het voordeel van Oranje steeds in de tussenstanden dicht bij elkaar. USA trok de stand gelijk (12-12) maar ging na een kill-block van Rixt van der Wal en een ace van Nicole van de Vosse voor de 18-16 tussenstand de time out in. De eerste drie punten na die pauze gingen naar USA (18-19), de foutserve van hen zette Oranje bij 20-20 weer op gelijke hoogte.

In de setfinale had Janne Koops met haar reddingen in het achterveld, bliksemsnelle reflexen en zweefduiken, een belangrijke bijdrage aan het positieve scoreverloop voor Oranje. USA ging een aantal keren de fout in, Puck Hoogers en Sanne Konijnenberg scoorden, waarmee de stand op 24-20 kwam. Na de Amerikaanse side out maakte Oranje via Puck Hoogers de set uit.

Oranje kwam in het begin van de tweede set op een 2-5 en 3-7 achterstand, kon echter profiteren van een reeks Amerikaanse fouten (7-8), waarna Britte Stuut met twee kill- blocks voor de 9-8 zorgde. De 10-9 werd 10-12 en het verschil van twee punten hield USA tot 15-17 vast, de aanvallende fout van Oranje bracht het verschil op drie bij 15-18. Time out Nederland.

In de eindfase van de set bleef Nederland tegen een achterstand van drie punten aankijken, een duo block van Marije ten Brinke en Nicole van de Vosse bracht het verschil even terug naar twee bij 19-21 en 20-22. Met een serie van drie punten met een ace als afsluitende score pakte USA de 20-25 winst.

Oranje keek in de derde set vlot tegen een 0-4 achterstand aan, ging de time out in en scoorde tot 4-8 side-out punten. USA kreeg de 4-9 cadeau, waarna er bij Oranje de dubbele wissel volgde. Na de 5-9 ging de opslag naar Amerika en zij maakten via o.a. twee aces en twee snelle mid aanvallen van Harvey er 5-16 van.

Oranje speelde een verloren set, kon na 7-17 via Britte Stuut, Nicole van de Vosse en Puck Hoogers nog wat terug doen (11-17), maar het verschil was gewoon te groot om nog succes te hebben. Oranje kreeg nog een paar punten via foutserves cadeau (13-20 en 14-22) Marije ten Brinke scoorde de 15-22 nog waarna USA met een driepunter de set uitmaakte voor de 1-2 stand.

De 3-1 voorsprong voor Oranje in de vierde set veranderde USA in 3-4. Tot 7-8 ging het gelijk op, met drie scores op rij bracht USA het verschil bij 7-11 op vier. Nederland moest opnieuw in de achtervolging, slaagde er echter niet in om de puntenkloof te dichten. Het verschil liep op naar vijf (10-15), zes (12-18) en zeven (13-20) punten.

Puck Hoogers en Nicole van de Vosse konden het terugbrengen naar vier bij 16-20, de time out op die stand gaf USA vleugels en met vier punten op rij kwamen ze bij 16-24 op set- en matchpoint. De eerste poging om het te verzilveren mislukte (17-24) daarna was het wel raak. Met 17-25 brachten ze de stand op 1-3.

Bij Oranje werd Nicole van de Vosse met 16 punten topscorer. De andere punten kwamen op naam van Puck Hoogers (15), Britte Stuut (8), Rixt van der Wal en Louise Bijlsma (beide 5), Sanne Konijnenberg (3) en Marije ten Brinke (2). Een totale eigen score van 54 punten t.o.v. 69 voor USA. Daar was Abigail van der Wal met 19 punten de topscorer.