Vizier op volleybal

 

EK Beach U22: NL-duo’s ongeslagen!

VoV, 11-07-2019. 17:15 uur. Vandaag zijn in het Turkse Antalya het EK Beachvolleybal voor spelers en speelsters onder de 22 jaar begonnen. Nederland wordt vertegenwoordigd door Emma Piersma / Pleun Ypma en Yorick de Groot / Mees Blom. Beide teams hebben zelf hun deelname aan dit EK afgedwongen via een gewonnen play – off wedstrijd op 14 juni jl. in Den Haag.  Emma Piersma / Pleun Ypma wonnen van Katja Stam / Puk Stubbe, terwijl Stef Hofman / Matthew Immers hun meerdere moesten erkennen in Yorick de Groot /  Mees Blom.

De coaches van Beachvolleybal Team Nederland (BTN) hebben de verwachten van dit EK: Frank van den Outenaar, talentcoach dames:  “Na het winnen van de play – off in juni waren  Emma en Pleun klaar voor het EK U22 in Antalya. In het sterke deelnemersveld zullen ze elke wedstrijd hun eigen niveau moeten halen. Ze zijn er klaar voor om zich te meten met leeftijdsgenoten die ook internationaal actief zijn. Op dit internationale niveau willen ze zijn en presteren.”

Roland Rademaker, coach van de mannen: “Afgelopen jaar in het Letse Jurmala werden de mannen negende op het EK U22. Dit jaar gaan we voor een verbetering van dat resultaat. Belangrijk is dat we de basisvaardigheden op een hoog niveau houden en dat we weten hoe we het volgende punt aanvliegen. Dit samen met spelplezier zal tot goede wedstrijden leiden.”

Okay, dat was hetgeen vooraf ging, nu naar de werkelijkheid van het EK.

Piersma / Ypma begonnen vandaag al heel vroeg aan hun poulewedstrijden. Hun tegenstanders waren het Deense duo Freja Barkler / Astrid Mellmolle, dat als 17de op de ranking in Antalya staat, een plaatsje lager dan het BTN tweetal. Dat dit niet alles zegt bleek wel uit de wedstrijd, die met twee dikke setwinsten voor Nederland eindigde. Via 21-16 en een nog ruimere 21-07 was er voor Denemarken weinig eer te behalen. Een prima begin van de dag voor het Oranje duo.

Hun tweede duel ging tegen Anastasiia Frolova / Alaksandra Ganenko uit Rusland, die nummer 32 van de plaatsingslijst.  Het laatste geplaatst, maar met Russische jeugd duo’s weet je het maar nooit.  Zij konden na een opeenstapeling van fouten aan beide zijden tot aan 5-5 meekomen, bij 11-6 vluchten ze de time out in. De score bij de technische time out bij 13-8 was nog steeds ruim in NL voordeel. En werd alleen maar ruimer (18-10) met  na het vijfde Nederlandse ace en een blokpunt de winst met 21-12.

Nederland kwam in de tweede set met 2-7 achter, maar herstelde zich fantastisch en dwong de tegenstander na een serie van zeven punten bij 9-7 de time out in. En op 11-7 ging Rusland voor een medische time out opnieuw naar de kant. Ze konden verder spelen, maar kregen pas op 13-8 de side out via een Nederlandse foutserve. Oranje bleef aan de goede kant van de score staan, via 16-10 werd het 21-17 en 2-0.

Blom / de Groot zijn als dertiende geplaatst bij dit EK. Zij kwamen vandaag één keer in actie, tegen Christian Maier / Sergio Rodina uit Roemenië, die zeven plaatsen lager staan. De eerste set werd met 21-14 een snelle zege voor het Nederlandse duo, in de tweede liep het allemaal iets stroever. Toen wisten ze pas beslissend afstand te nemen na de 14-13 tussenstand. Via 16-13 werd de 21-18 zege binnen gehaald. Het EK gaat morgen voor Blom de Groot met nog twee poulewedstrijden verder.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.