WEVZA: Jeugd Oranje (v) klopt Duitsland

VoV, 12-07-2019. 5:45 uur. De meiden van Jeugd Oranje hebben revanche op zichzelf genomen na de 3-1 nederlaag op de openingsdag tegen Frankrijk. Gisteren was Duitsland de tegenstander in Wiesbaden. Nederland en Duitsland waren in de eerste set aan elkaar gewaagd, daarna was Oranje vele malen sterker en vanwege veel serve- en aanvalsdruk zeker enkele maatjes te groot voor onze Oosterburen.

De beide teams waren in de eerste set redelijk aan elkaar gewaagd, waarbij Duitsland met een voorsprong aan de big points begon bij 19-17 en na 23-19 de winst voor het grijpen had. Nederland voerde de dubbele wissel door waarbij Jolijn de Haan (foto boven) en Femke Vlutters erin kwamen en Hyke Lijklema en Elles Dambrink eruit gingen. Na de score van Iris Vos (23-20) kwam Hyke Lijklema terug.

Met een machtig kill – block scoorde Elles de 23-22, na de Nederlandse foutserve (24-22) leek de set alsnog verloren te gaan. Iris Vos dacht daar anders over (24-23) en maakte daarna met een ace gelijk. Met een mazzeltje kwam Duitsland via een netrolletje op 25-24, echter met punten van Jolijn Knollema en een blokpunten van Ellemijn Stevens pakte Oranje daarna nog de 25-27 setwinst voor de 0-1 stand.

Duitsland had moeite met deze mentale tik en kwam er in de tweede set niet aan te pas, al lijkt de 19-25 nog niet zo erg als het was. Hyke Lijklema serveerde Oranje naar 0-6 en tot aan 4-13 was Oranje heer en meester binnen de lijnen. Door slordig spel, waarbij de meiden te veel punten aan Duitsland gaven maar ook vooral zelf niet vergaten te scoren (Jolien Knollema, Jolijn de Haan, Iris Vos) liep Nederland uit naar 11-19. Een netfout en een ace maakten 13-19.

Vervolgens serveerde Iris Vos (2 aces in deze serie) met een vlot scorende Elles Dambrink aan het net Oranje naar 13-24 en setpoint. Nederland liet een paar kansen aan zich voorbij gaan om de set af te maken en gaf Duitsland zo de mogelijkheid om tot 19-24 terug te komen, waarbij bondscoach William Klaver op 18-24 de time out in was gegaan. Met een keurig kill – block haalde Oranje de winst voor de 0-2 stand binnen.

In de derde set veel van hetzelfde, een dominerend Oranje dat met een paar stevige servebeurten het verschil maakte. De serie na 3-3 naar 3-7 en na de 7-10 naar 7-15 met in die serie een aantal rake klappen van Iris Vos. Duitsland scoorde met de opslag en blokkerend nog een aantal keren tot aan 10-16, Elles Dambrink zorgde voor de 11-17 met een cross court geslagen uithaal. Femke Vlutters werd erin gewisseld voor de serve en zij serveerde na 13-20 de set in een keer uit. Deze keer gaf Oranje in de slotfase geen krimp. Met een afgetekende 13-25 kwam er een 0-3 zege op het scorebord.

Het programma van Oranje ziet er voor deze week verder uit:

• 12-07-2019: 17.00 uur Spanje vs Nederland
  • 13-07-2019: 14.30 uur Nederland vs Portugal
  • 14-07-2019: 14.30 uur België vs Nederland

Jeugd Oranje Jongens

Een dag na de nederlaag tegen gastland Italië liet Jeugd Oranje jongens veerkracht zien. De tweede wedstrijd op het Achtlandentoernooi werd wel gewonnen. Nederland was te sterk voor de Franse leeftijdsgenoten. Het werd 3-1 via de setstanden 25-22, 21-25, 25-21 en 25-16. Bij Nederland stonden Bak, Martherus, Brilhuis, Hoge Bavel, Van Muijden, Hofhuis en De Jong weer in de basis en zij maakten hun basisplaats waar.