Vizier op volleybal

 

EK Dames: Puike prestatie Oranje. Brons via 3-0 vs. Italië.

VoV, 03-09-2023. 18:50 uur. De Lange Dames van Oranje speelden vanmiddag in Brussel de troostfinale van het EK tegen Italië. Italië en Oranje kwamen ongeslagen naar het Final Four weekend en leden in de halve finale hun eerste toernooinederlaag. Italië verloor in een zinderende vijfsetter van Turkije, Oranje was met 3-1 de mindere van wereldkampioen Servië.

De laatste zege van Nederland tegen Italië dateert van juni 2021 toen in de VNL met 3-2 werd gewonnen, daarna waren er vier nederlagen op rij, de laatste midden juni 2023 toen met 3-2 in de VNL werd verloren. Italië werd in 2021 Europees kampioen en zal die titel dus niet kunnen verdedigen. Toen versloeg Italië Nederland in de halve finale met 3-1.

Bondscoach Felix Koslowski liet de volgende starting seven beginnen:

  • Spelverdeling: Sarah van Aalen, Britt Bongaerts
  • Libero: Florien Reesink, Kirsten Knip
  • Diagonaal: Celeste Plak
  • Passer Lopers: Nika Daalderop en Marrit Jasper
  • Midspeelsters: Juliët Lohuis en Indy Baijens

De Italiaanse bondscoach Davide Mazzanti zette daar tegenover:

  • Spelverdeling: Alessia Orro
  • Libero: Eleonora Fersino
  • Diagonaal: Ekaterina Antropova
  • Passer Lopers: Miriam Sylla en Elena Pietrini
  • Midspeelsters: Anna Danesi en Marina Lubian.

In de openingsset nam Italië bij 5-6 de leiding over, bij 9-8 had Nederland weer een puntje voor na drie punten op rij. Twee aanvallende fouten van Italië zetten Oranje na 12-11 op 14-11, time out Italië.  Na de pauze liep Oranje uit naar 16-12 en Juliët Lohuis zorgde bij 17-13 dat het verschil vier punten bleef. Felix Koslowski haalde Oranje bij 17-16 naar de zijlijn, Davide Mazzanti deed dat met Italië bij 19-16, nadat zijn ploeg opnieuw twee keer achter elkaar in de fout was gegaan.

Nika Daalderop blokkeerde de ingevallen Egonu af (20-16) en Oranje ging met ruime voorsprong aan de big points beginnen. Pietrini, Antropova en Sylla brachten Italië bij 23-21 op twee punten afstand, de uitgeslagen aanval van Indy Baijens zorgde voor 23-22. Oranje paste de dubbele wissel toe, (Dijkema, Dambrink kwamen erin) en nadat Indy Baijens voor de 24-22 had gezorgd kwam ook Eline Timmerman erin. Voor de serve. Antropova maakte de laatste twee punten, via haar foutserve won Oranje met 25-23.

Oranje werkte een 1-4 achterstand in de tweede set weg (4-4) en slaagde er ook in om de 5-8 ongedaan te maken (8-8). Na de 9-11 kwam Sarah van Aalen bij 10-11 door een netfout van Italië aan serve en zij maakte een prima serie die op 16-11 door Antropova werd gestopt. Oranje hield via scores van Nika Daalderop en Celeste Plak het verschil vast tot 21-17.  Italië gaf zich echter niet gewonnen en na een aantal pauzes door video challenges en time-outs kwam Italië via een brievenbusbal van Elena Pietrini op 22-22.

Oranje keek op 23-24 tegen setpoint aan, Koslowski nam op het laatste moment nog een time out en dat werkte. Oranje kwam gelijk, en werkte daarna twee keer een setpoint weg middels scores van de middens Lohuis en Baijens. Op 26-26 scoorde eerst Nika Daalderop en vervolgens blokkeerden Dambrink/ Baijens de 28-26 tegen de vloer. In deze set kwamen Laura Dijkema, Elles Dambrink, Eline Timmerman en Hester Jasper in de eindfase van de set nog in het veld.

In de derde set ging het initiatief naar nederland bij 7-5, kwam Italië terug tot 7-7 en ook de 9-7 achterstand maakten ze bij 9-9 ongedaan. Na de time out bij 12-9 knokte Italië zich via o.a Danesi en Pietrini terug naar 13-13. Celeste Plak serveerde Oranje naar het beslissende verschil bij 18-14 Nederland had het brons voor het grijpen en bleef in de eindfase ook rustig die voorsprong verdedigen. Nika Daalderop was scorend belangrijk met haar punten voor 21-17, 23-19 en nadat Celeste Plak Oranje op matchpoint had gezet bij 24-20 maakte Daalderop ook het beslissende laatste punt.

Oranje neemt met een puike prestatie (onverwacht?) brons mee vanuit Brussel. Oranje won de slag op mid met 20 punten (Baijens, Lohuis) vs. 15 van Italië (Danesi, Lubian). Op de passer loper hadden Daalderop en Jasper (samen 30 punten) er meer dan Pietrini en Sylla (samen 22). De Nederlandse diagonalen Plak en Dambrink (samen 12 punten) bleven er 6 achter bij Antropova en Egonu.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.