EK Dames: Fenomenale Vargas bezorgt Turkije EK-titel.

VoV, 04-09-2023. 5:17 uur. Na de eerste en de derde set moest Turkije bij de EK  finale in Brussel in de achtervolging voor de gelijkmaker. De eerste werd met 27-25 verloren, de derde met 25-22. Ze kwamen via 21-25 en 22-25 terug in de wedstrijd. En in de vijfde set sloegen ze met 10-12 het beslissende gaatje voor de 13-15 winst.

Melissa Vargas scoorde maar liefst 41 punten, in haar team kwamen Zehra Günes (15), Eda Erdem (15) en Ebrar Karakurt (13) ook in de dubbele cijfers. Bij Servië werd Tijana Boskovic met 37 punten topscorer. Alleen Bianka Busa kwam verder met 13 scores boven de tien uit. Turkije had in de eigen score een 77 om 93 voordeel, maar in de foutenlast een 18 om 30 nadeel.

Een lang gelijk opgaande strijd werd in de eerste set door fouten beslist. Vargas zette Turkije bij 24-25 voor de tweede keer op setpoint, Boskovic werkte het weg, waarna twee aanvallende Turkse fouten de set beslisten. In de tweede doorgang zette Vargas Turkije op setpoint en verzilverde het met een ace voor de 21-25 zege en de 1-1 stand.

Na de 25-22 (de 15-19 achterstand werd een 22-19 voorsprong voor Servië) in de derde set en de 22-25 (na 18-18 en 21-22) moest de tiebreak de beslissing brengen. Daarin ging het tot 10-10 gelijk op, maar opnieuw bewees de van oorsprong Cubaanse Vargas haar waarde. Ze scoorde belangrijke punten en Turkije kon bij 10-12 het beslissende verschil maken. Via de side out hielden ze dat vast (13-15) en pakten dus de daarmee hun eerste Europese titel. Afgelopen zomer hadden ze ook al de VNL gewonnen.