EK finale: Slovenië vs. Italië

VoV, 19-09-2021. 6:44 uur. Slovenië en Italië staan vandaag in Katowice in de EK finale tegenover elkaar. Slovenië klopte thuisploeg Polen voor zo’n 10.100 toeschouwers met 1-3 via de setstanden 25-17, 30-32, 16-25 en 35-37. Een set waren beide teams duidelijk de baas binnen de lijnen en in die andere twee konden ze maar niet tot een afsluiting komen.

Polen kwam in set twee met 24-22 voor maar kreeg het setpoint niet geschoord. Vijf setpoints bleven onbenut, Slovenië liet er twee aan zich voorbijgaan voordat het bij de derde op de 30-31 stand wel raak was.

In set vier eenzelfde script van de set in de finale. Polen kwam als eerste in de gelegenheid om de set te pakken, na 24-23 volgden tot 27-26 nog twee kansen, daarna keerde het tij en was Slovenië tot aan 35-36 de ploeg die steeds op matchpoint kwam. Twee keer meende Slovenië de winst binnen te hebben, maar bleek uit de video challenge het tegenover gestelde. De 35-37 dompelde wereldkampioen Polen in rouw.

Toncek Stern (Slovenië) en Wilfredo Leon (Polen) werden met 18 punten elk topscorer. Serverend (10 om 7) en blokkerend (7 om 10) hielden de ploegen elkaar in evenwicht. Aanvallend had Slovenië een handvol (56 om 61) punten voordeel.

De jonge Italiaanse ploeg verraste Europees kampioen Servië. Na drie gelijk opgaande sets pakten ze de vierde set, waarin een 0-5 voorsprong de basis vormde voor de 18-25 zege. Bij 9-15 was het verschil het grootst.

In de eerste set kon Italië een 23-21 en 24-23 achterstand ongedaan maken en met 27-29 op 0-1 in sets komen. In de tweede set sloegen ze na 18-18 toe, de 21-23 werd 22-25 en in set drie ging de winst met 25-23 naar Servië. Daar was de gang van zaken in de finale omgekeerd aan de vorige, 23-21 werd 23-23 en 25-23.

Italië scoorde aanvallend (51 om 58) en blokkerend (7 om 15) beter. Alessandro Michieletto werd met 23 punten de topscorer van de partij.