EK: Frankrijk en Italië naar kwartfinale.

VoV, 27-08-2023. 3:43 uur. Gisteren werden de eerste twee duels in de kwartfinale bij het EK afgewerkt. Plaats van handeling was het Palazzo Wanny in Florence, Italië, waar eerst Frankrijk en Roemenië en daarna gastland Italië en Spanje tegenover elkaar aan het net stonden.

Frankrijk vs. Roemenië. Frankrijk werd tweede in de Oranje poule in Estland, Roemenië derde in de Italiaanse poule. Frankerijk boekte in Estland vier zeges en één nederlaag (vs. Nederland). Bij beide teams zal veel afhangen van de scores van Lucille Gicquel, die tot nu 84 keer voor Frankrijk scoorde en van Adelina Budai-Ungureanu, die er al 98 voor Roemenië maakte in de poulefase.

De wedstrijd: Frankrijk kende een geweldige start (5-1), raakte die voorsprong echter in het middendeel van de set kwijt (13-15) en moest in de achtervolging. Bij 22-22 was er weer evenwicht, waarna Frankrijk met een dankjewel punt en een Roemeens kadootje de set won. In set twee was Frankrijk duidelijk de beste ploeg en won ruim met 25-16, na de tussenstanden 10-6, 15-9 en 20-14.

Roemenië was in de derde set vanaf het begin (1-5) de ploeg op voorsprong. Met minimaal verschil in het middendeel (13-15) en in de eindfase (21-23) wisten ze het hoofd koel te houden en met 21-25 de vierde set af te dwingen. Daarin kwamen ze met 10-15 voor, de Franse serie naar 18-15 dwarsboomde de tiebreak. Roemenië kwam nog van 23-19 terug naar 24-23, maar verloor met 25-23 en 3-1.

Lucille Gicquel werd bij Frankrijk met 18 punten topscorer, bij Roemenië ging die titel met 21 punten naar Elisabet Lenke Inneh. Frankrijk maakte met 22 om 13 punten blokkerend en serverend het verschil.

Italië vs. Spanje. Italië werd ongeslagen poulewinnaar in eigen land, Spanje sloot in Estland als vierde af. De Italianen behoren tot de topfavorieten voor Europees goud. Spanje won in poule D van de landen die uitgeschakeld zijn t.w. Estland en Finland. Het leek dus een makkelijke klus voor Italië te gaan worden, maar het blijft wel volleybal, waar een verrassing met een netfout, een foutserve, een dankjewel score of een netrolletje nooit ver weg is.

De wedstrijd: Bijna had Spanje in de eerste set een verrassing voor Italië in petto gehad toen ze van 15-12 achter een 15-18 voorsprong maakten en bij 18-22 de setwinst konden ruiken. Italië kwam echter bij 23-23 ernaast en won met 25-23. De volgende set ging met 25-22 naar de thuisploeg, nu kon Spanje tot 21-21 goed partij geven en een 18-14 achterstand veranderden in 18-19. En de derde set was met 25-19 voor Italië nadat ze met 12-6 en 18-9 heel ver voor hadden gestaan.

Ekaterina Antropova werd met 17 treffers topscorer bij Italië. Elena Pietrini kwam tot een dozijn punten. Julia de Paula Viana maakte de meeste punten voor Spanje (16). Met 17 om 2 punten voor blok en aces en 45 om 34 aanvallende punten had Italië een veel betere eigen score, daar stond echter een fors hogere foutenlast tegenover.  De wedstrijd stond onder leiding van de Nederlandse scheids Helena Geldof.

Na de achtste finales en kwartfinales gaan slecht twee teams door naar Brussel, waar om de medailles wordt gestreden.