Vizier op volleybal

 

WK U21: Oranje verliest met 0-3 van Argentinië

VoV, 27-08-2023. 5:35 uur. Na de derde plaats in de poulefase ging de Jong Oranje damesselectie via vier zeges op rij in de plaatsingswedstrijden door naar de finale om de negende plaats. Zeg maar de strijd om de koppositie van groep 2, de eerste plek na de top 8 landen.

Als je bedenkt dat er zo’n 195 landen op de wereld zijn is dat best wel een beste prestatie van onze U21 selectie. Er zijn er maar acht in de hele wereld beter als deze leeftijdscategorie van Nederland. Tegenstander in de finale was Argentinië, dat in de halve finale Cuba uitschakelde en mogelijk het negende land zou kunnen zijn dat beter is.

Bondscoach Eric Meijer stuurde Sanne Konijnenberg (spelverdeelster), Pippa Molenaar (libero), Nicole van de Vosse (diagonaal), Puck Hoogers, Louise Bijlsma (passer lopers) en Britte Stuut, Rixt van der Wal (midspeelsters) voor de laatste klus op dit WK het veld in als basis bij de eerste set. Eigenlijk was dit de vaste basis gedurende het hele toernooi.

Oranje kwam in de openingsset vlot op een 3-6 achterstand, had dat verschil via scores van Puck Hoogers en Sanne Konijnenberg bij 8-8 weer ongedaan gemaakt. Maar bij 9-12 (na 9-9) haalde Eric Meijer de ploeg naar de zijlijn, zonder succes. Ook de dubbele wissel met Rosa Entius en Marit Zander voor het duo Sanne Konijnenberg/ Nicole van de Vosse en het inbrengen van Jet Kok zorgde niet voor verandering.

Spelverdeelster Emilia Balague serveerde haar ploeg in een ruk naar 10-21, een periode waarin Oranje er helemaal niet goed uitzag. Rosa Entius kon nog een paar keer scoren, het verschil was echter veel te groot om goed te maken. Oranje verloor de set met 12-25.

In de tweede set begon Jet Kok (voor Louise Bijlsma) en Marije ten Brinke (voor Britte Stuut) in de basis. Met een aantal punten van Puck Hoogers vanaf linksvoor en twee aces van haar alsmede punten van Rixt van der Wal en Marije ten Brinke wist Oranje tot 12-13 goed partij te geven. Daarna nam Argentinië afstand naar 13-19, met in die fase opnieuw de dubbele wissel bij Nederland en de erin wisseling van Janne Koops en Louise Bijlsma.

Oranje kwam via twee blokpunten terug naar 15-20, waarop Argentinië de time out inging en het verschil daarna op zes punten bracht bij 17-23. Louise Bijlsma en Puck Hoogers sloegen Oranje naar 19-23, voordat Argentinië de set met 19-25 uitmaakte en de stand op 0-2 bracht.

In de derde set nam Oranje in de beginfase een kleine voorsprong (3-1, 5-3) en kon een achterstand van 6-7 via o.a. twee scores van Puck Hoogers veranderen in een 9-7 voorsprong. Bij 11-8 ging Argentinië de time out in, nadat Sanne Konijnenberg een tweede bal er hard had ingeslagen.

Bij 12-12 hadden de Zuid-Amerikaanse dames de achterstand van de borden en bij 13-15 waren ze twee punten los, die Oranje via een snelle midaanval van Rixt van der Wal bij 15-15 weer ongedaan maakte. Bij 16-20 haalde Eric Meijer de ploeg naar de zijlijn, Marije ten Brinke en Puck Hoogers alsmede een ace van Janne Koops brachten bij 22-23 de spanning terug. Argentinië won daarna via side out scores de set met 23-25 en werd dus negende. Oranje sloot dus als tiende dit WK af.

Bij Nederland werd Puck Hoogers met 14 punten de topscorer, de midspeelsters Marije ten Brinke en Rixt van der Wal maakten er elk 7. Bij Argentinië scoorde Nicole Perez 16 keer en Nayla da Silva 15 keer. Argentinië had op alle scorende onderdelen voordeel. Aanvallend met 41 om 30 punten, blokkeren met 10 om 5 en serverend met 5 om 4. Ook hun foutenlast bedroeg een vijftal punten minder. Al met al dus een volledige terechte winst.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.