Vizier op volleybal

 

EK Mannen: Italië schakelt Oranje uit, Polen klopt Servië

VoV, 12-09-2023. 23:59 uur. Oranje trof in de kwartfinale een zware tegenstander. Thuisploeg Italië is de regerend Europees- en wereldkampioen. En zij zullen het ticket voor de Final Four van het EK in Rome niet aan zich voorbij willen laten gaan. En wellicht staat er nog van een ander EK een rekeningetje open, toen de nationale damesteams elkaar in Brussel troffen en Oranje er met de winst vandoor ging.

Italië won op dit EK alle vijf wedstrijden in de poulefase, vier keer was er een 3-0 zege, alleen Duitsland wist tegen hen twee setjes te pakken. In de achtste finale was Noord-Macedonië geen partij. In de Volleybal Nations League van vorig jaar speelden beide teams twee keer tegen elkaar.  Italië won beide keren van Oranje, in de poulefase met 3-0 (25-23, 26-24 en 25-21) en in de kwartfinale met 3-1 (21-25, 25-22, 25-13 en 25-22).

Voor Nederland begonnen aan de wedstrijd:

  • Spelverdeling: Wessel Keemink
  • Libero: Robbert Andringa
  • Diagonaal: Nimir Abdel-Aziz
  • Passer Lopers: Bennie Tuinstra en Gijs Jorna
  • Midspelers: Fabian Plak en Michaël Parkinson

Nederland kwam prima uit de startblokken, resulterend in een 4-7 voorsprong, die echter bij 7-7 van de borden was. Met een kill-block nam Italië de leiding bij 10-9 over, met een ace werd het verschil bij 12-10 op twee punten gebracht. Tijdens de rally op de stand van 14-12 blesseerde Russo zich en hij moest het veld verlaten, vervolgens hervond Italië het ritme niet.

Daartegenover pakte Oranje het initiatief met een serie van drie en vier punten, terwijl Italië alleen een side out punt kon maken. Zo werd het via 14-15 een 15-19 tussenstand. Bennie Tuinstra serveerde de laatste serie. Italië kon in het resterende deel van de set alleen op zichzelf staande punten maken. Het werd 16-19, 17-20 en 18-22. Via een foutserve en een aanvallende fout kwam Oranje op setpoint bij 18-24. Nimir Abdel-Aziz nam het laatste punt voor de 19-25 setwinst voor zijn rekening.

In set twee waren de rollen vanaf het begin omgedraaid. Bij 6-2 ging Piazza voor de eerste keer de time out in en op de side out bleef een verschil van drie punten tot 12-9 op de scoreborden staan. Yuri Romano maakte er met een ace vier van, bij 16-11 haalde Piazza zijn ploeg voor de tweede keer naar de zijlijn. Nederland probeerde met Maarten van Garderen en Twan Wiltenburg voor Bennie Tuinstra en Michaël Parkinson een ommekeer te bewerkstelligen.

Daarvoor had Sil Meijs de serve van Fabian Plak overgenomen, maar zijn opslag belandde voor 18-14 in het net. Foutserves van Nimir Abdel-Aziz en Gijs Jorna volgden voor de 20-15 en 21-16 tussenstand. Oranje kwam op 22-17 via een Italiaanse netfout, met drie scores op rij maakte Italië de set uit (25-17) en bracht de stand in evenwicht.

In de derde set stond Oranje bij 4-1 achter al voor de eerste time out aan de zijlijn. Scores van Fabian Plak en Nimir Abdel-Aziz zorgden voor 4-3, een uitgeslagen Nederlandse aanval bracht het verschil bij 7-4 weer op drie punten. Oranje ging voor de tweede keer bij 11-6 naar de zijlijn.

Italië maakte het verschil echt groot na die Nederlandse time out. Van 11-6 liepen ze uit naar 16-8. Bij Nederland konden Sil Meijs, Thijs ter Horst, Wouter ter Maat en Maarten van Garderen geen ommekeer aan de set geven. Via 19-11 een 22-14 koerste Italië linea recta op setwinst af, die ze met 25-16 ook binnenhaalden. Italië was één en Oranje twee sets van de Final Four af.

In de vierde set kwam Oranje vlot op een 2-5 voorsprong, waarop Italië even pauze nam voor overleg en aanwijzingen. Tot 8-9 bleef Italië dichtbij, vervolgens scoorde Gijs Jorna met de verkeerde hand en serveerde Nimir Abdel-Aziz een paar geweldige aces, waarmee de stand op 8-12 kwam. Italië ging de time out in. Nimir bleef tot 8-15 aan serve.

Oranje koerste op een van de twee benodigde setwinsten af bij deze tussenstand, dat kwam met iedere gewonnen rally en side out na 10-17 dichterbij. Het was aardig stil geworden in de hal, het publiek begon zich blijkbaar zorgen te maken over de goede afloop. Het werd 16-19, Italië kwam sterk opzetten en had het verschil bij 22-23 teruggebracht tot één puntje. Bennie Tuinstra zette Oranje op setpoint met een bekeken tipballetje, Italië maakte de side out (23-24) en daarna sloeg Romano hard en ver uit voor de 23-25 en 2-2 stand.

Dus een vijfde set waarin Oranje al wisselde voordat er een bal gespeeld was. Blijkbaar had Piazza het nummer van ter Horst op het wedstrijdbriefje staan i.p.v. dat van Abdel-Aziz. Italië ging bij 0-2 achter al de time out in, het duurde tot 6-5 voordat ze voor het eerst in de set aan de leiding kwamen. Bij 7-5 ging Oranje de time out in.

Voor Oranje was het zaak om de side outs te blijven maken en dan te hopen op een geweldige servebeurt van Nimir Abdel-Aziz. Bij 10-8 kwam hij aan de opslag, er volgde een sensationele rally met spectaculaire reddingen, Andringa haalde de bal zo ongeveer van de tribune terug, maar het punt ging voor 11-8 naar Italië. Het werd 12-10 door Bennie Tuinstra. Italië bleef twee punten voor (13-11) en met twee scores van Lavia en een van Nimir eindigde de set met 15-12 voor Italië. Italië speelt in de halve finale tegen Frankrijk.

Abdel-Aziz werd met 31 punten topscorer van de partij. Bij Italië kwam Michieletto tot 22 punten.

 

Eerder op de avond hadden Polen en Tsjechië gestreden om het derde ticket van de Final Four. De eerste twee waren gisteren naar Slovenië en Frankrijk gegaan. Polen won met 3-1, na een lang en enerverend gevecht. Waarbij de eerste set met 26-28 naar Servië ging en de derde met 36-34 naar Polen. In de tweede en de vierde set had polen een duidelijk overwicht. Die sets beslisten ze met 25-15 en 25-17 in hun voordeel.

Polen speelt in de andere halve finale tegen Slovenië.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.