Vizier op volleybal

 

EK Mannen: Oranje opent met zege vs. Montenegro

VoV, 31-08-2023. 18:47 uur. Voor de Nederlandse mannenploeg begon het EK vandaag met het eerste duel in de poulefase, tegenstander was Montenegro. Dit team staat op de twintigste plaats op de CEV-ranking, daarop neemt Nederland de zevende plaat in.  Oranje komt in de poulefase vijf keer in actie, dan gaan de vier beste teams door naar de achtste finale waarin via kruiswedstrijden (1 vs. 4, 2 vs. 3, 3 vs. 2 en 4 vs.1) de Top 4 van poule A de tegenstanders zijn.

Gezien de historie van de Montenegrijnse mannenploeg op de aan de door hen deelgenomen EK ’s mochten we geen al te hoge verwachtingen koesteren voor wat betreft de tegenstand die Oranje kon ondervinden. Een vlotte 3-0 zege lag veel meer voor de hand dan een lange vijfsetter.

Bondscoach Piazza liet de volgende starting seven aan de ‘opwarmronde’ voor het duel van morgen tegen Polen beginnen:

  • Spelverdeling: Wessel Keemink
  • Libero: Robbert Andringa
  • Diagonaal: Nimir Abdel-Aziz
  • Passer Lopers: Wouter ter Maat en Gijs Jorna
  • Midspelers: Fabian Plak en Twan Wiltenburg

Verrassend ter Maat op deze positie te zien spelen.

In de eerste set had Oranje het in het begin lastig. Tot 8-11 liepen ze achter de feiten aan, een driepunter maakte de stand gelijk en vanaf de 11-11 tot en met de 15-15 ging het via de side out gelijk op. Montenegro kwam met 15-17 voor, de breakpoint voor de 17-17 kwam van Nimir Abdel-Aziz, zijn zesde punt in deze set.

Twan Wiltenburg serveerde Oranje vervolgens ondanks twee time-outs van Montenegro en mede met dank aan een serie aanvallende fouten van hen naar 23-17. Nimir Maakte 24-18, de foutserve op 24-19 besliste de set in Nederlands voordeel.

In de tweede set bleven de teams lang aan elkaar gewaagd met hun scores. De 5-6 werd 10-8 voor Nederlanden daarna ging het tot 13-13 gelijk op. Fabian Plak en Nimir Abdel-Aziz gaven Nederland twee punten voor bij 15-13, Montenegro ging bij die stand en bij 19-14 even later de time out in.

Ter Maat zette Nederland op 20-15, Maarten van Garderen kwam hem op 20-17 vervangen In de eindfase van de set liet Gijs Jorna nog een paar punten noteren, en uiteindelijk won Nederland met 25-18. Toch erg duidelijk na een gelijk opgaande strijd tot halverwege.

In set drie, met Thijs ter Horst voor Nimir Abdel-Aziz en Maarten van Garderen voor Wouter ter Maat in de starting seven, was er lange tijd eenzelfde spelbeeld als in de tweede set. Twee teams die niets voor elkaar onderdeden en zo’n beetje om beurten een puntje voor stonden tot aan de 17-17 tussenstand. Van Garderen, Plak en Jorna maakten toen het verschil naar 20-17.

Plak en ter Horst bouwden uit naar 22-18. Toen Montenegro via een ace naar 23-21 terugkwam haalde Piazza de ploeg naar de zijlijn en scoorde daarna het punt voor de coach middels de foutserve van Montenegro. Maarten van Garderen zette het laatste punt op het scorebord. De 25-22 betekende 3-0.

Oranje had op alle drie scorende onderdelen voordeel, totaal met 55 om 44 eigen punten bedroeg het verschil 11. Nimir Abdel-Aziz werd met 14 punten in twee sets de topscorer.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.