EK Mannen: Oranje pakt een setje vs. Polen.

VoV, 02-09-2023. 4:30 uur. Als tweede duel bij het EK trof de Oranjeselectie Polen, dat net als Nederland de eerste wedstrijd in de poule had gewonnen. Nederland van Montenegro, Polen van Tsjechië

De onderlinge balans van de wedstrijden in het verleden slaat voor wat de laatste vijf duels betreft met 5-0 door in het voordeel voor Polen. Echter het laatste resultaat, een 3-2 nederlaag in de VNL-competitie van dit jaar, geeft enige hoop dat er wellicht meer in het vat zit.  Maar laten we vooral niet vergeten dat Polen de nummer 2 van de CEV-ranking is, waarop Nederland 7de staat en afgelopen zomer de VNL won.

Bondscoach Piazza liet de volgende starting seven beginnen:

• Spelverdeling: Wessel Keemink
  • Libero: Robbert Andringa
  • Diagonaal: Nimir Abdel-Aziz
  • Passer Lopers: Bennie Tuinstra en Gijs Jorna
  • Midspelers: Fabian Plak en Michael Parkinson

In de loop van de wedstrijd kregen ook Maarten van Garderen, Thijs ter Horst, Sil Meijs en Twan Wiltenburg nog speeltijd.

Nederland kon de eerste set prima partij blijven geven en was de hele set de evenknie van Polen. Met een breakpoint pakten ze na 24-23 de setwinst, daarna herpakte Polen zich met 13-25, 19-25 en 22-25 trokken zij met 1-3 de winst naar zich toe.

In de openingsset kwam Oranje via een foutserve en een ace van Fabian Plak op 2-0, bij 6-6 had Polen de stand gelijkgetrokken en op de side out gingen de teams naar 14-14. Michael Parkinson en Nimir Abdel-Aziz scoorden de 16-14 voor Nederland, waarna het tot 22-22 duurde voordat Polen de stand weer in evenwicht had gebracht. Nederland ging de time out in en maakte na de 24-23 de set via Abdel-Aziz uit.

In de tweede set werd Oranje bij wijze van spreken omvergeblazen en bleek dat een gewonnen set nog opstapje voor een gewonnen wedstrijd was. Polen stond via Huber sterk aan het net te verdedigen en Oranje kwam maar heel moeizaam tot scoren. Polen liep via 3-7, 7-12 en 9-16 naar de wel heel ruime 10-22 voorsprong uit. Dat de set met 13-25 naar Polen ging was daarop een logisch vervolg.

Oranje kon in de derde set tot aan de 10-12 in het spoor van Polen blijven, de serie naar 10-17 maakte vervolgens Oranje in deze set ook kansloos. De gemiste kans op een breakpoint had een Poolse serie tot gevolg, waardoor de achterstand te groot werd om nog te overbruggen teen een sterk spelend Polen. Via 12-20 en 17-23 ging de winst met 19-25 naar Polen.

Nederland knokte in de vierde set voor de tiebreak, nam vlot een 4-1 voorsprong, die ze echter bij 6-6 alweer kwijt waren. Polen stoomde door naar 6-9, maar raakte oranje deze keer niet kwijt. Nederland klampte aan en wist tot 17-18 het verschil minimaal te houden. Bij 21-23 had Polen het beslissende verschil op de borden, dat ze naar drie punten tilden bij de 22-25 setwinst. En dus de 1-3 wedstrijdwinst.

Nimir Abdel- Aziz scoorde 18 keer, Bennie Tuinstra en Michael Parkinson maakten er beiden 8. Totaal 4 punten kregen Maarten van Garderen, Thijs ter Horst, Gijs Jorna en Fabian Plak achter de naam. Wessel Keemink scoorde er 3, en Sil Meijs en Twan Wiltenburg troffen 1 keer doel. Totaal een eigen score van 55 punten, Polen had er 73. Zij scoorden 10 blokpunten, 5 aanvallende punten en 3 aces meer dan Nederland.

Vandaag speelt Oranje tegen Tsjechië, wellicht is dit de beslissende partij voor positie twee in de poule. Dit gezien de sterkte van de andere drie teams.